設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 關於黑膠唱片“齒音”問題

銀級玩家

本黎已經發左個貼,但依家重新附上視頻鏈接,比各位Ching感受下。

前日入左只葉倩文嘅LP,但同時諗起林子祥有只LP都有呢種現象,就係唱到“心”“情”“聲”之類發音嘅字眼,都有好嚴重嘅齒音,只碟唔花,其實係製作問題,定唱得太多導致拆聲?

奇怪係唯獨呢D字眼先會有類似“拆聲”現象,但CD就唔會有,葉倩文只膠全碟都有齒音,林子祥只碟就僅限第一首《愛的種子之一》全首,第二首《分分鐘需要你》前半首,實在匪夷所思!

林子祥,lp齒音現象視頻,特別係高潮個段,個“心”字

視頻非本人所錄,但係就見有同樣現象!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

銀級玩家

葉倩文 《長夜 My Love Good Night》lp 齒音現象 視頻

1萬

白鑽玩家

老而不

我用了筆電的喇叭聽, 暫時聽不出.
等等借豆丁的headphone 去試試

未知其他人有沒有聽出什"齒音"的問題?
還是好音樂最好.

鑽石玩家

Kit丶傑 發表於 2019-3-22 18:46
葉倩文 《長夜 My Love Good Night》lp 齒音現象 視頻

的確齒音嚴重,並有拆聲。
Audiolab 8000Q 8000PX Arcam CD17 
NAD1050 Chord Mojo Sonus Faber Concertino Bryston BHA-1  Meridian Explorer X-Can V3  
X-PSU JVC FX-850 Audeze LCD2  AKG-K812 Shure 1540 Sennheiser HD650  IE800

1萬

白鑽玩家

老而不

林子祥的一張中我聽到的是比較多拆聲的地方, 比如0:48-0:50 中的"他的心" 中已有, 而且是音位相同時發生的,
葉倩文 《長夜 My Love Good Night》 1:13左右中的 "親親我說my love" 中也有拆聲, 難以致信的是在1:31 "身邊" 的"身"字都拆....?
2:00時的"無奈始終不懂將思憶放低" 全句好似有種在擦邊的感覺? 

拆聲的情況在二例中比教多,
我想這應是轉錄時 (由黑膠轉去電腦化)的問題?
有時一些廉價的phono 也會發生這現像.不知你用的是什麼phono 和唱針?
另外,
你有沒有朋友都是有聽唱盤的可以借用比較一下? 唯有這做法比較容易知道.

齒音啊....不知是我習慣了而麻目, 還是其他....?
如果可行的話, 不知你有沒有 盧冠廷 《 陪著你走》 專輯?  
盧冠廷的咬字音是很準確的一員, 而另一位是羅文.  在此盧冠廷專輯的抽氣聲是有的, 不過停如在世事何曾是絕對應沒有齒音.

還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2019-3-22 22:18
林子祥的一張中我聽到的是比較多拆聲的地方, 比如0:48-0:50 中的"他的心" 中已有, 而且是音位相同時發生的, ...

斷估唔係轉錄嘅問題,因為我嘅兩隻碟都有視頻中嘅現象,

視頻係YouTube揾嘅,而up主有好多視頻都冇出現拆聲,齒音現象,

《長夜 My Love Good Night》,第一句“長夜一聲不響”嘅“長”同“聲”已經有明顯齒音現象,

阿lam嘅《愛的種子之一》,0:48-0:50 中的"他的心" 就最明顯了,見Ching係另一個貼到回復左,唔知你隻碟有冇呢種現象呢?

而奇怪嘅係,只有發“S”嘅音先出現齒音同拆聲,究竟係製作問題,定隻碟問題?

唱盤同phono應該係冇事嘅,因為其他碟都冇問題,唯獨目前手頭上嘅呢兩隻,

冇辦法借到其他唱盤試詻,所以就撞下彩上YouTube揾轉錄,睇下有冇呢個現象咯,點知又真係有!

盧冠廷隻碟我冇啊,如果抽氣聲絕對唔系問題,只係呢種齒音,拆聲,太刺耳,兼不符合常理。

銀級玩家

kinhungw 發表於 2019-3-22 21:37
的確齒音嚴重,並有拆聲。

Ching認為呢種現象係碟嘅問題,定系製作問題呢?

因為上YouTube揾到嘅轉錄,同我有同樣嘅問題

1萬

白鑽玩家

老而不

Kit丶傑 發表於 2019-3-22 22:46
斷估唔係轉錄嘅問題,因為我嘅兩隻碟都有視頻中嘅現象,

視頻係YouTube揾嘅,而up主有好多視頻都冇出 ...

我自己用的是LP12, 唱頭是 Goldering 1042, phono 是 Rega Aria .
即使唱片表面有少少花 (歲月啊...) 至少聽不出拆聲.

youtube片中的都是 "s" 音是令拆音和齒音同時出現, 是令我覺奇怪的地方
. 林子祥中的"心"一字, 如你說, 格外顯眼.

我事實也有點在意自己是不是對齒音習慣了而不覺是問題.  所以我建議你最好還是另找一個唱盤去試.
比如盧冠廷那張唱片... , 你可以先在唱片鋪試聽一曲,
如果唱片有事的話在鋪裡一定都聽得到, 又或者齒音存在的話也應一聽即有
如果是回到家才聽到, 可能來自是家中的唱盤組合

還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2019-3-22 23:29
我自己用的是LP12, 唱頭是 Goldering 1042, phono 是 Rega Aria .
即使唱片表面有少少花 (歲月啊...) 至 ...

如果排除設備問題,

冇理由咁巧我同視頻入邊嘅都係同一個地方出現齒音&拆聲,

唔通真係有一批碟出現呢種現象?

1萬

白鑽玩家

老而不

Kit丶傑 發表於 2019-3-22 23:56
如果排除設備問題,

冇理由咁巧我同視頻入邊嘅都係同一個地方出現齒音&拆聲,

齒音, 拆音是兩件事
拆音是來自音樂載體折損,  又或者是器材的問題
而齒音是來自歌手自己當時錄音咬字的問題.

同時同樣地同一位置 (你和youtube片)出現一個情況的話, 令我覺不可思議.
有勞其他師兄幫忙研究一下, 我暫時想不通

還是好音樂最好.