設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: Hugo Fok

[~ 原創影評 ~] 《Marvel 隊長》首日影評 - 有可能係 MCU 最伏之作 !!?

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

問心, 基本上係人都知經期隊長係avenger最堅嗰件, 但呢套嘢又唔覺有咩嘢係同endgame有關係, 就算無呢套, 喺endgame突然走出嚟都過得去, 唯一關事就只係臨尾個call機~ (哦, 原來經期最叻既係改造call機!)

伏, 唔止係本身套戲, 仲有係老點我呢啲等睇endgame既老襯, 睇完經期, 真心驚奇~

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

jc2ssych 發表於 2019-3-12 01:34
如果 kevin feige 話呢部戲「本來係」想講女權,咁兩位導演可以推出午門斬首再鞭屍。

一個so-called女英 ...

我本身都唔太喜歡將marvel同DC比較, 因為一來大家風格唔同, 二來好多時一比較就會變成嘈交咁...(其實點解唔可以2間都睇...)

不過既然師兄講到我自己都講下:

講真如果captain marvel是想表達"女權"咁真係好失敗. 首先我都說明我是絕對支持男女平等的, 但也明白男女有別無可能完全"平等". 但我唔會講到有咩是男人做到女人做唔到 (唔會因為性別的原因令到"能力"受影響) 如我上面講, CA 佢唔係因為男人才當兵, 佢係一心保衛國家才一再去入伍. 但CM就似係一個自細欠父愛, 在童年陰影下長大, 產生了對男性有負面看法的思想, 純粹"要威"的人.

係另一度我都有比較WW同CM. 正正講了師兄個point. WW都是女權但明顯地舒服好多, 無咁刻意造作. 我舉例就係WW同steve去到"no man's land", steve都說"it's no man's land, it means no man can cross it" (man 在這裡是指human, 唔係男人) , 如果要hardsell女權, WW大可以說" but I am no man" (這裡的man是指"male 男人"), 之後好型咁行出去擋子彈. 但佢都係以"人類 human"為大前提, 不是要比較男或女誰更強. 佢係因為"正義"

換個角度來說, 好多電影都會sell"愛國", 災難電影一定見到d美軍呀, 救援隊呀, 好似早排套潛艇電影都無講NATO個英國將領救俄羅斯船員是為了向全世界"展現大不列顛帝國強大的高尚情操". 所以我會覺得做得太刻意就會變得好怪, 甚至嘔心的了....

不過雖然我好似講到電影幾負面咁, 但其實我都認為電影都是值得一睇的, 平常心去看便可. 但又唔需要太大期望會好多新故事發展, "留力"endgame更好.
另外上次有幾個我認為是plot hole的但無講:
1) SHIELD: 明明ironman 1之後才變成SHIELD, 之前一直是讀全名, 但依家又只讀成SHIELD?
2) AV1時captain找到d外星武器, fury明明同講是thor來到地球佢地才研發, 但佢明明幾十年前已經見過外星人喎...
3) goose去o左邊?
4)之前發生咁多大事件fury竟然唔call CM? (  kevin feige有答不過我覺得仲衰過特首高官答問題...)
5)之前fury說佢同howard stark是老朋友, 大家一起創立SHIELD, 但howard是1991年死的, CM無記錯是96年但佢只係個"新人", 唔通同howard個"ghost"做朋友?

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
jc2ssych + 20 + 20

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

開開心心睇下戲,唔係考中史,唔使咁在意的,不過有D野可以做好D嘅,音效得飛機果幾段正D,其他都好一般,中間搵佢個隊友有D悶,個故仔始終係後期諗出來,一定唔會自然,就好似無間道咁,而⋯⋯stan lee果D,都值得啦,濕都眼埋

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

gashapon 發表於 2019-3-12 11:20
我本身都唔太喜歡將marvel同DC比較, 因為一來大家風格唔同, 二來好多時一比較就會變成嘈交咁...(其實點解 ...

MARVEL 只要有錢搵就會不斷作故仔, 冇必要深究.
加上都係POP CORN片黎姐, 睇個陣時開心就算.
講返呢套戲, 我就一般, 故事太熟口熟面, 什麼失左憶畀反派收為已用, 再意外地遇返知自己身世的人....
加上CM佢過份屈機., D打鬥真心麻麻.
再加隻猫, 我唔討厭猫猫狗狗, 但唔係猫奴LOR...
等運到

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

mike384 發表於 2019-3-15 11:38
講返呢套戲, ...

有時只因期望太高吧,開心一下就ok

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

mike384 發表於 2019-3-15 11:38
講返呢套戲, ...

可能我本身是個漫畫fans吧(雖然睇DC多d), 所以唔多唔少會對呢d電影有多d期望. 當然都明白睇電影都係開心下輕鬆下,  不過都想d故事合理d通順d. (同埋如果幾集有關係的都唔係有太多矛盾)
講真我又唔會刻意去搵d plot holes 出來, 或是一大堆文字說佢電影同漫畫有咩唔同, 都只係"記憶中"同睇的好似唔多對路先至寫下來, 如果要整個list我估我要睇多幾次先得 XD
(所以先至做唔到師兄的"睇個陣時開心就算", 當然d gag位都會笑~)

同埋有時我覺得有少少要求唔算過份啦, 始終marvel拍了10年, 點都應該有d水準吧. 唔通一個歌手唱10年歌都仲走音又講"又唔係考音樂, 輕鬆下就得啦"咁咩. 同埋有時我都覺得真係喜歡某樣野才會批評, (其實都係善意的意見, 分析),唔係想佢死. 相反假如我是吃素, 我根本唔會花時間去評論某某地方的牛排 grill得好唔好食.

ps: 如以前說, 呢套CM真係唔算好差, 我都覺得有時間可以去睇, 但就唔好expect太多咁啦~

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
jc2ssych + 20 + 20

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Marvel Cinematic Universe 是一個品牌,而且是成立了超過十年。

要成為一個品牌,便需要對其支持者負責任。

雷神3、Spiderman Homecoming、黑豹、CM,令我開始懷疑,在 Endgame後,到底還能撐多久。
NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.

高級玩家

只可以講,一般化啦,只不過正片比預期差啲啲就係真~