設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《Marvel 隊長》首日影評 - 有可能係 MCU 最伏之作 !!?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

圖文影評+有片睇: https://post76.hk/news/2019/03/marvel-studios-marvel-review/

首部 MCU 女性英雄電影終於登場... 今次會否因爲走得太前...淪爲伏片呢...!!?

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

「伏片」一般指的是看罷電影,跟本不知道看了甚麼,今趟大概能說成:雷聲大雨點小,相對恰當
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

個人黎講對marvel 有偏愛不能作準,伏我一定唔覺,唯一係覺得無一個勢均力敵既奸角比captain marvel 一個高潮或者危機感!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我同老婆星期日去了睇都覺得不過不失. 我自己覺得如果唔係為了連接endgame(等於假如star wars再唔好睇都會睇落去...), 基本上可以不用睇. 同埋故事本身想串連舊作, 但同事都幾多"plot holes" (下面會講少少我自己留意到的)

因未睇之前都有留意新聞, 知道女主角因為"白人"一事搞到當地d人唔太喜歡佢, 加上Kevin Feige都有說過呢套電影是講女權, 所以睇時多少都有留意下. 睇完我感覺呢方面有時太"刻意", 同時都令captain marvel無咁"有血有肉"  . 因為成套戲唔多唔少講佢從小到大都係話要比男人叻, 但除了"要威"之外好似無講其他原因. 相比之下, 另一個"captain", captain america一開始時雖然是好弱, 但佢係一心報國, 就算身體太差都去參軍, 唔係話要威比邊個睇. 感覺立體好多.

同埋佢老友應該對佢個女好差....否則CM叫佢幫手, 佢都話有女要照顧, 唔想做太危險的事. 但佢個女竟然推佢去死咁, 係咁叫佢幫手 XD

另外無記錯fury cap2 時明明講自己隻眼受傷係因為好大的原因, 但依家原來純粹俾隻貓整親, 有時都明marvel電影係輕鬆搞笑, 但都唔駛咁吧...

但無論如何, captain marvel都一定係今年marvel 最佳的電影~ (因為暫時只得佢一套 XD)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Hugo Fok + 10 + 10 心得極具參考價值

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

睇完, 真心講, 垃圾伏片, 自覺唔睇都唔多覺會影響endgame太多, 可以直接skip~

BTW, 如果射爆其中一粒聖石做出嚟既engine, 跟住吸收咗一啲聖石力量就變成勁過superman, 咁captain america無可能咁弱, 日日戴住聖石嗰位dr. stranger應該可以一指炸爆任何星球, 完~!!

唔好意思, 忍唔住劇透!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

我最唔明係 Marvel 隊長既能力究竟係咪緣自粒聖石 ??? 而粒聖石又無故上左太空??? 好少見 MCU 既作品有咁多 plot holes...要 fix  

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Hugo Fok 發表於 2019-3-11 16:31
我最唔明係 Marvel 隊長既能力究竟係咪緣自粒聖石 ??? 而粒聖石又無故上左太空??? 好少見 MCU 既作品 ...

我的理解:

叫得"Tesseract"應該係captain america 1那粒啦. CA1結尾係red skrull拎住粒cube但自己"升仙", 最後由howard stark在海底執返 (當然是由美國政府keep), 之後就係"飛馬"project, 由dr (今集研究engine那個外星老女人拿來研究. 之後就到"N年後"的fury局長在thor時俾那位科學家研究, 但佢其實是被loki迷惑了所以偷了來開portal比thanos大軍來地球, 之後就由thor拎返走上天界.  

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

gashapon 發表於 2019-3-11 09:42
我同老婆星期日去了睇都覺得不過不失. 我自己覺得如果唔係為了連接endgame(等於假如star wars再唔好睇都會 ...

少少含...

我覺得如果只以今集表現, 阿Captain Marvel除0左能力外, 無樣令人覺得佢係隊長, 如果以後MCU由佢領導, 大家都會擔心. (Captain A, Ironman唔會有咁既感覺).

正如Nick Fury講, 佢只係見到個不守規則既士兵(大概咁上下意思).

性格方面, 我覺得主角性格任性又好勝, 做事橫衝直撞, 唔鍾意teamwork, 亦顯示唔到有領導才能.

當然可能0岩0岩先有返d記憶, 之後經過多年太空外闖蕩, 有成長成為真正隊長都話唔定.

P.S. 無睇漫畫  

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2019-3-11 15:42
睇完, 真心講, 垃圾伏片, 自覺唔睇都唔多覺會影響endgame太多, 可以直接skip~

BTW, 如果射爆其中 ...

對於CM咁勁既來源只係源自其中一粒石造出來的engine, 我都覺得唔多合理...  就算加埋Jude Law外星血都係咁話.

可能呢d超能反應都係要睇受體本身潛能, Captain America係萬中無一既super soldier, 而CM就係萬萬中無一既超人啦.   

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

gashapon 發表於 2019-3-11 09:42
我同老婆星期日去了睇都覺得不過不失. 我自己覺得如果唔係為了連接endgame(等於假如star wars再唔好睇都會 ...

如果 kevin feige 話呢部戲「本來係」想講女權,咁兩位導演可以推出午門斬首再鞭屍。

一個so-called女英雄,百幾分鐘都係無計劃地放火老爆;不斷地愛心爆棚為其他太空民族尋找星球但錯誤百出,到最後盛怒係因為被男歹角Jude Law欺騙而爆seed。

常云道,Marvel 和 DC 已經有幾十年既男性想像。為甚麼 Patty Jenkins 有能力把 wonder woman 拍得如此細膩?captain marvel 在鏡頭前,只是一個以女性身軀包裹的莽漢,眼高手低。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Hugo Fok + 10 + 10 認同

查看全部評分