設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[4K/8K電視] 用了Plasma8年幾, 終於換左SONY A9F, 另Netflix app 經eARC 出ATMOS一問

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

用左8年有多, 部Panasonic 50吋 V20 Plasma 本來都仲好好地, 不過因為真係想換4K而終於出手, 老婆又肯俾我升級, 於是速戰速決.
有關上一部V仔, 我個原POST仲係度: https://post76.hk/thread-56899-1-1.html  人人都話PLASMA會燒印, 整鬼我部機真係好堅(PANASONIC真係好優良), 過左8年幾一樣健健康康, 無燒印. 所以好大因素係你自己點用部機.

新4KTV 選OLED 基本上係個人必選, 睇開PLASMA 黑位, 除左OLED之外, 咩PANEL都唔會睇上眼.
OLED 市場選擇 只有LG, SONY, 同PANASONIC,
本來都想用番PANASONIC, 不過功能外型又俾A9F吸引左。 仲有個可當中置喇叭既功能對我真係有用, 所以就選定了 55吋A9F.

而家新TV行 Android OS真係好多野SET, 要D時間上手,  買左機先醒起個ONKYO NR-616 唔support 4K input, 更唔好講咩Dolby Vision, HDR, ATMOS, etc...,
於是被迫 換機, 見ONKYO PROMO, 就選左RZ730. 我對AMP/ 喇叭真係無咩所謂, 反正開大聲D都會被老婆話.

星期日收貨SET 機, SEARCH資料先見ONKYO firmware upgrade support eARC 只有830, 730 又唔SURE有無. 唉.... 好迷茫, 難得A9F support eARC

初步試Netflix app 經eARC 出ONKYO RZ730,  睇ATOMS 影片(i.e.光靈 ), 係AMP 度又神奇地見到ATMOS/D+ 喎, 咁其實係咪就係等於RZ730 Support到eARC?
定係虛火黎, 有D compatible mode都可以經 ARC行到ATMOS?!?!

有無人知點解?

TV ARC

Output format 見到係 ATMOS

Input format見到係 ATMOS/D+

評分

參與人數 3威望 +130 金錢 +130 熱話 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 + 100 報告非常詳盡
shstang + 10 + 10 恭喜Ching!
jc2ssych + 20 + 20

查看全部評分

黃金玩家

係咪想被人㧵呀?好多人想netflex著atmos都著唔到,唔係amp唔得就TV唔support, 放心atoms著到係一定有嘅,唔放心就睇下speaker output著左邊幾個燈號,我見你幅相就著左啦!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
chiukeung + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

黑鑽玩家

Sony電視睇Netflix係可以經ARC出到Atmos嘅,但只係Dolby Digital+嘅Atmos,係有損耗嘅制式

HDMI2.0a規格其實已經support,而eARC係HDMI2.1先支援,可以回傳無損嘅Dolby Ture HD嘅Atmos

而RZ730本身已經係HDMI 2.0a ,所以經ARC出到Dolby Digital+/Atmos係正常

評分

參與人數 2威望 +110 金錢 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 絕對認同
chiukeung + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

茶母 發表於 2019-2-27 01:37
Sony電視睇Netflix係可以經ARC出到Atmos嘅,但只係Dolby Digital+嘅Atmos,係有損耗嘅制式

HDMI2.0a規格其 ...

上網睇左一陣文睇到一頭霧水,原來 Atmos 都有分 lossy 同 lossless....
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

星級玩家

http://community.cedia.net/blogs ... atmos-over-hdmi-arc
睇到呢個BLOG,提到可能既原因:

HDMI Audio Return Channel (ARC) 有兩個Mode, 不過平時生產商唔會好detail咁公佈佢support咩Mode, 只講Support ARC 與否.

Single Mode ARC uses a single wire in the HDMI link, with performance limited to around 3Mbps. This enables support for 2.0 LPCM and "lossy" compressed surround formats including Dolby Digital and DTS 5.1, but nothing more. Cable length is a huge factor with Single mode, with reliability typically getting flaky beyond about 7-8m in a passive HDMI cable.

Common Mode ARC is superior, but less common (excusing the pun) in terms of deployment. It's still based on the same S/PDIF spec, but can theoretically support up to around 12Mbps. This is enough to carry 24-bit 192kHz 2-channel audio, or — to the point of this blog — a Dolby format called E-AC-3, which we know better as Dolby Digital Plus. This can also carry Metadata-enhanced Audio Transmission (MAT), being audio objects; aka Atmos.

咁估計, ONKYO RZ-730 SUPPORT到Common Mode, 所以食到E-AC3 同atmos META data.

星級玩家

timy 發表於 2019-2-26 22:29
係咪想被人㧵呀?好多人想netflex著atmos都著唔到,唔係amp唔得就TV唔support, 放心atoms著到係一定有嘅, ...

我用緊RZ800 , 早幾日UPDATE 左FIREWARE 都著到ATMOS 燈 覺得好好彩, 而家用DIRECT MODE 認到SOURCE 了

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

CHING 當中置喇叭,D聲得唔得?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

good tv

星級玩家

eddytam 發表於 2019-3-19 17:36
CHING 當中置喇叭,D聲得唔得?

自己要求唔高呀,  而且唔係好識comment,
之前係用開好多年既套裝ONKYO 中置, 好揸下, 無咩聲,

而家用上A9F當中置比之前好好多,   而且聲音真係可以係畫面正中心出,  (以前中置放TV下方, 聲音明顥偏低出)
所以我就收哂貨了.

評分

參與人數 1威望 +200 金錢 +200 收起 理由
小瑟 + 200 + 200 用家心得極具參考價值

查看全部評分

星級玩家

唔知點解尋日用A9F睇Netflix竟然回傳唔到Atmos落部Denon 6500度, 淨係出到Dolby Surround, 明明之前都得.....有冇師兄知道要點set? 請指教小弟

另外仲有樣奇怪野, 就係用A9F睇Netflix個 d preview, D聲係明顯地勁過同正過真係click入去睇成套片, 有冇人都係同一情況?