設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 俾我發洩下, 我買左P50V20H,但好唔順利(update: 換左機,安樂哂!)

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

年頭家裡裝修時已經等V20出,終於等到年尾得太太首肯換走部32''三星LCD(用左四年多d,想佢壞佢偏偏又好襟用)
先前睇版友分享知道 街價做到around !&#)),

13/12
上星期一問完幾間之後果真係solxng至平,現金!&#)), 問明係咪信興送貨同安裝,sales話係.
咁好啦落單買啦.sales又話呢期用大新卡有5%現金rebate, 可以平多8佰幾(不過要出年4月先bank-in).
我又問佢之前問個價碌卡得唔得架, 佢就話要打電話請示下.
等左一陣佢話可以用大新卡做番呢個價,但部機就要由soLxng倉送, 如果由信興送貨就要俾多200,佢話係俾信興既.
呢一下我開始覺得有d 坤人feel, 多200肯定係碌卡charge.但心唸算啦,見佢平同有extra rebate.
約時間送貨安裝佢話如果要non office hour,可以星期六下午送貨 同 安裝. 佢仲打電話問完信興話無問題.

17/12
本以為安心等機到, 去到星期五(送貨前一日)中午1點,sales打黎話信興唔送星期六下午,要改上午送. 安裝都係下午, 我覆上午送都okay.
去到2點半,sales又打黎話 星期六信興係唔送 我住o個區( 我真係好嬲,我買o個時你都知我住邊啦,仲問埋信興都可以暫時話唔得.),
佢話一係改下星期一(即今日),一係我accept由soLxng倉送, 我當初肯俾多200都係想信興真接送貨安心d, 而家搞咁多野又係你送玩咩.
佢話會退番200俾我,但又要親身落鋪搞一大輪.
咁我話: 你幫我check下信興可以星期一送貨安裝先, confirm到再打俾我決定.
sales話:好,check完 盡快覆番你.
由2點半一直等到5點. 心急如焚, 唸唸下都係妥協接受由soLxng倉送, 一來唔駛星期一請假,星期六日又有時間試機.
打番sales,同佢講可以 由soLxng倉送(講明一定係新機), 去鋪退番200.
sales話: 好好好,即刻同你搞,同埋約實 信興星期六下午安裝.
我話: confirm左 再打俾我.
又由5點一直等到8點, 又係無聲無氣,
打番追個sales, 點知俾佢激死.
sales話: 無通知你咩, 約唔到 信興星期六下午安裝ma, 而家改左星期一 .

18/12
早上9點半收到 信興安裝師傅call 問部機送左黎未?   
我好失望咁話,鋪頭改左星期一先送同裝,
信興師傅話:哦, 原來改左,無人同佢講添.
唉, 其實 如果 soLxng sales跟好d, 件事已經可以好好咁settle到, 而家搞到機又送唔到, 星期一又要個客花多一日假.
如唔開心....

20/12
擔心左兩日唔知solxng sales係咪真係約實星期一.咁9點零中由到信興師傅話10點半送到總算安樂d.
10:40送貨師傅送機黎,仲打開個外盒叫我check下panel有無爛. 睇過好靚仔師傅就走人.
11:00,安裝師傅黎到setup, 搞好哂野之後,check pixel無問題, 但係想像唔到既係 右邊框有兩下半cm既花痕, 係要mok左透明膠先睇到既.
師傅現場見證仲影低相寫report話等換機啦.   唉 好無奈..好灰.. 樣樣野都有d 阻滯...
打電話問過CS,話要明天張單返左, 營業部先会處理!問佢張單今日唔返? 佢話系, 一般去左營業部, 又要1-2 天先安排送貨.
又要請多一日假... ^@*(&*#!%..

而家部機個panel好靚仔, 好怕新換個部會有死點... 好煩...

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

panasonic 唔夾你八字呀. 師兄.

星級玩家

其實仲想問下有無v20用家,入工程模式既方法.

search過下post用以下方法,入唔到.
"先把聲音調到0,然後進入功能表定時關機調成15或30分鐘,然後退出功能表,
同時按下TV的“-”和遙控上的屏顯鍵(螢幕顯示service1的內容),屏顯鍵係咪"i"鍵??
再同時按下TV上的“-”和遙控上的靜音(螢幕顯示servic的內容),
再按遙控上的數位3(螢幕顯示hours:00000就是使用時間)。"

謝謝..

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復 1# chiukeung

如果花痕唔影響畫面及不太明顯的話,我選擇唔換!
己所不欲,勿施於人.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我覺得間shop鬼鬼地!
如果信x師父送貨,該應唔會開盒叫你check,通常放底就走人,
佢會叫你等裝機師父到場先開盒!
我記得裝完一兩日後,p記cs會有人打比你問你滿唔滿意!
希望師兄早日解決,玩機都係想開心姐!

三潮玩家

76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章

solxng = 雷射 ?

星級玩家

我喺中原買P42V20H,係由中原送貨,貨到冇拆箱,因為個D人純粹係運輸工人;後來等信興師父來先至開箱安裝及叫我check 貨

鑽石玩家

c兄無謂為lei d 野5開心,幾年後又一部新機

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我買 P42V20H 時送到o黎信興師傅都有開盒給我睇下有無問題先放返好.等裝機師傅o黎~

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我之前都係soLxng買 v20 42', 但無與過你甘既情況, 送貨都係soLxng送 重要比約定時間早左到.  一收到個運輸工人致電 飛"的"速度仆住翻屋企等, 之後唔夠半粒鐘信興師父已經話去到我樓下
前:iQ1+RB 61
前上:Mirage OS3
中:RC 52
後:Mirage OS3
AMP:Yamaha A3010
SUB:Sunfire HRS-12
BDP:BDP60
DAC:MD10