設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 一斤花生@G

[請教] 入門音響電腦用,

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

一斤花生@G 發表於 2019-2-28 23:32
講起線材~  因為我係新手  今日係影音鋪問  佢話係唔包喇叭線材,

想問 一對喇叭 加擴音 有咩線材要必買? ...

兩條線就 OK 嫁喇, 左右喇叭駁 AMP, 鴨記十零蚊一呎夠哂用
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

鑽石玩家

johnson_ha 發表於 2019-2-28 23:15
yamaha 部wxa-50 有sub out
預算許可梗係用passive 喇叭,隨時可以換線換喇叭換器材,好有樂趣 ...

想問問  YAMAHA WXA-50 DAC-AMP        係咪主要做無線串流?

其實我唔係好明白 串流 同藍芽聽歌分別.....見好多DAC 功能標明咩支援串流.....  

串流即係我地開APPS   例如MOOV聽歌姐,  藍芽就接自己手機,         

我其實簡簡單單 想用電腦聽歌 聽番電腦D歌 同開MOOV 聽  但我發覺MOOV 用電腦版係唔係可以聽HI FI版    所以我係電腦用模式器 開MOOV聽  

我4000左右  我上網睇 聽歌都推Marantz PM6006   其次就係 YAMAHA WXA-50 DAC-AMP   因為功能齊全...但好多功能我都用唔著

應該沒有其他選擇了吧  

鑽石玩家

issachar 發表於 2019-2-28 23:57
兩條線就 OK 嫁喇, 左右喇叭駁 AMP, 鴨記十零蚊一呎夠哂用

師兄淘寶有冇好線介紹呢?  之前有個貼介紹淘寶買線...但搵唔翻...係邊頁 邊個貼

鑽石玩家

一斤花生@G 發表於 2019-3-1 00:01
師兄淘寶有冇好線介紹呢?  之前有個貼介紹淘寶買線...但搵唔翻...係邊頁 邊個貼 ...

師兄都好留意呢度喎

係咪呢條?
https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=273387&extra=page%3D1%26filter%3Dtypeid%26typeid%3D32
LG CX55
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330

鑽石玩家

線材我唔識, 所以就冇得推了...

不過如果剛剛入門, 不妨從基本玩起, 慢慢換野感受到個升級, 比起一步到位來得過癮
LG CX55

鑽石玩家

issachar 發表於 2019-3-1 00:06
師兄都好留意呢度喎  

係咪呢條?

係啊 都要做下功課...... 無意中睇到......      

之前想換喇叭.....但係懶...咁岩對野喇叭神神地...加上係影音鋪經過聽到D歌 聽到我好想即刻買套勁野番去聽.....

鑽石玩家

一斤花生@G 發表於 2019-2-28 22:57
其實一開始想買Airpluse A100   但聽師兄講如果會玩升級 就不如買個冇源喇叭算, 加部入門擴音,    唔好浪 ...

Dali zensor 3 係6.5吋低音,一D都唔細,師兄唔好攪錯!
其實師兄係在電腦枱前聽歌睇戲?2隻喇叭擺放距離幾多?如果太近,就算用2聲道amp都好難發揮!

鑽石玩家

小邪ktm 發表於 2019-3-1 00:21
Dali zensor 3 係6.5吋低音,一D都唔細,師兄唔好攪錯!
其實師兄係在電腦枱前聽歌睇戲?2隻喇叭擺放距離幾多 ...

Dali zensor 3 好大隻架? 因為我睇個下冇認真睇  多謝師兄提醒~

我電腦距離都好近啊  大既 70~90CM左右

鑽石玩家

一斤花生@G 發表於 2019-3-1 06:37
Dali zensor 3 好大隻架? 因為我睇個下冇認真睇  多謝師兄提醒~

重有師兄要留意pm6006好似冇usb,如果唔諗住玩cd,黑膠,應該唔係好適合你!你都係揾返有usb解碼嘅amp好D!
有時間可去深水埗聯興睇下D納米音響,平嘅可試聽下dared mars,連同廠喇叭不用4000!貴D就aeron 101前後級!

鉑金玩家

小弟玩左隻blue aura v40 接近兩年
amp+一對speaker 當時識朋友人手4000有找
貪佢個樣靚靚仔仔 又唔大舊 聲都唔差
後來自己加埋個subwoofer
房用 空間細細 都幾滿意
睇戲就開埋subwoofer
有時熜晒燈聽歌 望住佢膽d光 幾過癮