設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 一斤花生@G

[請教] 入門音響電腦用,

鑽石玩家

小邪ktm 發表於 2019-2-24 09:50
師兄可以上友誠7,8樓試下,信自己對耳仔好D!
Amp除咗師兄提嗰2部,可以試埋teac同馬仔!
喇叭二千零,dali同m ...

好...而家已經衝出去睇

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

一斤花生@G 發表於 2019-2-24 10:00
好...而家已經衝出去睇

師兄, 買音響不能衝動, 如果唔係好似我咁三幾個月又見到 D 野好抵咁又衝....

特價成日都有, 留意多 D 呢度, 揀0岩先比錢, 做個精明消費者
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果枱面唔夠位,可以考慮下wharfedale d310/d320 $2480/$2980
如果初燒建議入二手DAC AMP, 留小小錢換線材, 到時升級轉囗味,一賣一買唔洗補好多,就算同全新貨比,同價錢二手都會高半級至一級

鑽石玩家

johnson_ha 發表於 2019-2-25 00:39
如果枱面唔夠位,可以考慮下wharfedale d310/d320 $2480/$2980
如果初燒建議入二手DAC AMP, 留小小錢換線材 ...

師兄 請問有冇邊間影音店比較好?   我只係只知道華人影音誠信幾好,

我睇中KEF Q350 同Marantz PM6006           因為小弟係澳門   今日一睇澳門開價都幾貴  KEF Q350, 4800HKD          Marantz PM6006       要3800 HKD

我睇報價網 Q350大部分4千有找     Marantz PM6006  就要差唔多價大部分要3600有找

今日係澳門一間叫萬眾影音睇 都介紹得幾好..  佢到話我知佢地用 佢地部貴價擴音  同線材 推個Q350   同我番屋企聽肯定會有出入囉

想問問師兄建議    我基本只係用部電腦聽歌  用下MOOV 聽  下無損歌曲   唔會用CD聽太麻煩   所以主力電腦網上聽歌或下載FLAC  

你有咩好建議呢? 喇叭 其實我都覺得真係太大左小小Q350    你介紹 wharfedale 今日冇試聽過      但Q350低音都唔錯 比想像中好

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一斤花生@G 發表於 2019-2-28 20:55
師兄 請問有冇邊間影音店比較好?   我只係只知道華人影音誠信幾好,

我睇中KEF Q350 同Marantz P ...

如果怕麻煩夾器材,就可以考慮active speaker
Airpluse A100係好野黎,可以既話上A200更好
setup簡單,電腦用光纖入喇叭搞掂,

如果有空間,多少少budget, 就int amp + passive 喇叭就好玩好多,馬仔PM6006係好機黎,怕大部可以考慮yamaha wxa-50, 4千樓下,喇叭可以考慮Dali zensor3, mission lx2, wharfedale d320, 都係3千樓下,日後仲可以入部USB DAC 再提升

你去友誠大厦行個圈試聽,試清楚囗味先,輝煌影音有yamaha 部amp 同wharfedale喇叭,上去試下

我自己都係用電腦聽moov, flac, 電腦>DAC> Creek evo 50A > Wharfedale D330

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
issachar + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

一斤花生@G 發表於 2019-2-28 20:55

我睇中KEF Q350 同Marantz P ...

不妨上 11 樓輝煌聽下 Wharfdale 0岩唔0岩口味, 細既可以揀 D310, 大少少就 D320, 都幾差幾百蚊
多數聽過都會覺得以 2-3K 呢個價錢係好抵玩.

當然唔想攪咁多野就買對 Active Speakers...
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

鑽石玩家

johnson_ha 發表於 2019-2-28 22:08
如果怕麻煩夾器材,就可以考慮active speaker
Airpluse A100係好野黎,可以既話上A200更好
setup簡單,電 ...

其實一開始想買Airpluse A100   但聽師兄講如果會玩升級 就不如買個冇源喇叭算, 加部入門擴音,    唔好浪費左A100 D錢洗左係有源到

Airpluse A100其實都聽過唔差  但心理作用始終國產野要4千  預算本來 5000左右.....  現在已經加到7 8千   

Dali zensor 3 都有師兄介紹過細細隻又好聲

想問下USB DAC  同擴音有咩分別?  我淨係知道  有分前級後級,  我選擇係合併式擴音機  PM6006 冇得加低音喇叭  因為怕將來想有低加個 低音箱   

鑽石玩家

issachar 發表於 2019-2-28 22:13
不妨上 11 樓輝煌聽下 Wharfdale 0岩唔0岩口味, 細既可以揀 D310, 大少少就 D320, 都幾差幾百蚊
多數聽過 ...

多謝師兄意見 !!  細喇叭Wharfdale  都幾多人推喎~  

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一斤花生@G 發表於 2019-2-28 22:57
其實一開始想買Airpluse A100   但聽師兄講如果會玩升級 就不如買個冇源喇叭算, 加部入門擴音,    唔好浪 ...

yamaha 部wxa-50 有sub out
預算許可梗係用passive 喇叭,隨時可以換線換喇叭換器材,好有樂趣

鑽石玩家

johnson_ha 發表於 2019-2-28 23:15
yamaha 部wxa-50 有sub out
預算許可梗係用passive 喇叭,隨時可以換線換喇叭換器材,好有樂趣 ...

講起線材~  因為我係新手  今日係影音鋪問  佢話係唔包喇叭線材,

想問 一對喇叭 加擴音 有咩線材要必買?  同有冇介紹呢?