設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ChingPang@FB

[AV擴音機] 用左10年Onkyo 606退役,轉會 DENON X4500H 試後感

銀級玩家

新手路過搭嘴一問, 如果自己乜都唔識, 又set唔掂部機, 有無高手會上門幫忙set機?
無知一問, thx 大家

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2019-1-30 20:16
依家LCR係-7dB
sub 仔係+4dB
要加大sub仔個vol

MDLP ching 其實我都想搭單問.. 我都唔識cal機.. 我想問既係.. 我唔理隻十仔(HRS12) 既擺位同phase先..
我用緊既係LX89 + CM7 + CMC + surround 係M1 and atoms enable speaker 最近收左隻7250返黎..

正常cal完.. 我都發現出黎既數係好多都負既.. 我記得十仔負到成1x.. 咁我係76到睇左好多post, 就叫無音壓錶都可以用電話裝apps
再去cal每條channel既db去到75 .. 如事者我又每條都十返db 去到每條迫壓db75-78左右啦.
但出黎既誇果係一樣唔係太覺得咁好啦.. 我又去改2.1 播80db低頻mp3 再扭phase 0 - 180 都扭晒.. 好似60-90度好少少..
問題我坐係皇帝位.. 唔係好清.. 但係皇帝位向前少少個音場好似清好多.. 其實 .. 有咩step去cal機? 我只係由5.1開始玩..
再由Y記2030開始有mic去auto cal .. 諗住現在既科技行佢地既auto cal無死啦.. 但好似又唔係..

for example, 5.1.2全部駁好晒.. 較十仔 phase 0度, level 12點鐘就開始cal ..
如果cal出黎既db .. 全部都負數.. 我係咪首先以十仔為基本.. 如果十仔 係-10 .. 我每條channel 加返10 .. 使十仔變0 db先?  
希望有ching可以指導下.. 咩叫基本既cal 機step .. 真心想知道點樣去cal法..
Sony X9300D 65
Pioneer LX89 | LCR/Surround: M&K S150 | Atmos: B&W M1 x 4 | Subwoofer: JL E112 and M&K V12+ | 後級: 老秦7250

白鑽玩家

josephpoon0506 發表於 2019-2-1 10:26
MDLP ching 其實我都想搭單問.. 我都唔識cal機.. 我想問既係.. 我唔理隻十仔(HRS12) 既擺位同phase先..
...

師兄唔好意思
89我實在太熟
而且做法可以好專業
(901無89咁事業但user friendly咗)
不過你叫我講
我真係有排講
同叫我抄校規 十次冇乜分別
不如你search下之前
嗰啲講mcacc嘅文章

不過可以簡單仲用答你
你用得mcacc
就唔好信音壓計或者手機apps
佢裏面有啲測距離音壓嘅功能
市面上所有日本牌子
冇一部可以做到
更加唔好講嗰啲
美加嘅鬼佬機

如果負dB負得多
89有個all ch adj
一次過將所有ch加大

另外師兄你講出重點
cal得啱唔代表好聲或啱聲
如果一支咪一個音壓
加個sub仔扭吓分頻點相位
就出到靚聲的話
嗰啲兩聲道嘅音響廠商及
講兩聲道器材嘅音響書
已經可以早就關門大吉
正如用相機影相一樣
唔係校啱光圈快門iso
就等於張張都係沙龍得獎作品

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
nccfan + 10 + 10 絕對認同
matt88p + 10 + 10

查看全部評分

白鑽玩家

josephpoon0506 發表於 2019-2-1 10:26
...

應該用十仔個 level 調節至cal完跟左右喇叭

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2019-2-1 13:28
師兄唔好意思
89我實在太熟
而且做法可以好專業

ok 我再search下先..
Pioneer LX89 | LCR/Surround: M&K S150 | Atmos: B&W M1 x 4 | Subwoofer: JL E112 and M&K V12+ | 後級: 老秦7250

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2019-2-1 13:30
應該用十仔個 level 調節至cal完跟左右喇叭

呢下唔明.. 咩叫用十仔既level調節? 咁我一開始已經level已經係12點正唔正確? 有d話叫扭去10點好d .. 唔駛咁大聲..

白鑽玩家

josephpoon0506 發表於 2019-2-1 14:33
呢下唔明.. 咩叫用十仔既level調節? 咁我一開始已經level已經係12點正唔正確? 有d話叫扭去10點好d .. 唔 ...

師兄我上面早幾版講咗
將sub仔個level
收細或加大level再cal過
直至個結果同L /R level相約
89可以淨係cal音壓距離
試到啱為止

白鑽玩家

josephpoon0506 發表於 2019-2-1 14:33
呢下唔明.. 咩叫用十仔既level調節? 咁我一開始已經level已經係12點正唔正確? 有d話叫扭去10點好d .. 唔 ...

睇返#43

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

ok thanks .. 我搵到你之前post既information 同片.. 好正.. 但有d圖應該無左.. 今晚改all ch cal 再試試..

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

其實我想問多樣.. 我auto cal完後.. 前中置都係large .. 分頻點我見佢係150 .. 我有改返前中置做Small .. 想問.. 個分頻點應該改80 定係keep 150 ?