設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ChingPang@FB

[AV擴音機] 用左10年Onkyo 606退役,轉會 DENON X4500H 試後感

專業玩家

小瑟 發表於 2019-1-30 10:20
有冇攪下個SUB仔既PHASE呀??? 好大影響架~ 你依家震左其他地方, 好大機會相位唔中皇帝位呢~ ...

有較過phase 然後再auto cal ,原來的phase位更好,關曬所有audyssey 感覺成套大力翻曬 ,但仍然未係理想,可能要再在要慢慢微調一下

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我反而on 左dynamic eq震好多

白鑽玩家

ahvanhk 發表於 2019-1-30 08:43
各位 師兄, 請問每個channel set到同一音壓,如75db,個超低音須須set 架?唔該.

有時唔好一本通書睇到老
一定要跟75個db
如果家中地方太細距離太短
同時喇叭敏感度過高
又者avm做autocal時
sub仔cal個level太高
出嚟個ch level結果
負dB 負得太多
就算各ch 平衡咗係75dB
都會將動態削弱

例如見好多說明書
或者方間師兄教人
將十仔個level
擰去中間去做auto cal
出嚟AVM 上個ch結果
sub仔可能係-12dB
即係話 AVM sub仔個輸出
減到已經細無可細負無可負
就算跟得番所謂75個dB
AVM輸出去sub仔個動態一定大減
正確做法應該將sub仔個level
再收細level再cal過
直至個結果同L /R level相約

又例如市面上某一個
k字牌子嘅號角喇叭
規格表上敏感度
隻隻都去到九十幾dB
AVM 上cal完個結果
可能所有ch負dB負到6個dB以上
咁AVM內部前級去後級
動態輸出 就算音壓相同
一定比被大大削弱
做法就要將所有channel加返同一個dB
(以上例子即係加6dB)
用嚟補償番動態損失

最後audyssey個autocal不得不鬧
盤古至今一開波cal
就話你sub 仔level
但結果出嚟個電平
永遠都唔到位
我有理由相信audyssey
呢間公司嘅工程師
係純粹係讀書睇數據嘅電子人
完全唔識得用耳仔去聽音響

評分

參與人數 3威望 +21 金錢 +20 收起 理由
leopard7727 + 1 由淺由深 Amp專家
josephpoon0506 + 10 + 10 用家心得極具參考價值
matt88p + 10 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

專業玩家

MDLP 發表於 2019-1-30 15:17
有時唔好一本通書睇到老
一定要跟75個db
如果家中地方太細距離太短

其實最唔明 我之前個老爺606 我只係auto cal 之後什麼也沒有再調過,已經比而家個4500感覺好好多,尋晚較完成晚,嬲嬲地,再駁番部606,只是auto cal,乜都無郁過,睇番同一套madmax開埸,engine 一著,個心即刻震曬!就係確確切切咁大分別,傷心到我一個點,再較多兩日,如果仲係搞唔掂,4500唯有二手區見啦?

白鑽玩家

ahvanhk 發表於 2019-1-30 08:43
各位 師兄, 請問每個channel set到同一音壓,如75db,個超低音須須set 架?唔該.

其實唔使一定追求75個db
只要所有聲道平衡在同一個音壓就可以
所以唔使信要用乜嘢音壓計
因為隻隻喇叭個頻率曲綫反應都唔一樣
無論用avm支咪或者音壓計度到係75個db
都唔代表用耳仔聽出嚟係同一高壓
何況75個db只係THX家庭標準
一搬戲院標準係用85個db
技術人員要戴住耳塞去cal
由於85 係75dB輸出相差100倍
所以家用為咗保障聽覺安全
先至个降到去75個db
呢個方法只可以保證到細音壓時
大主喇叭同細surr/天花喇叭 一樣音壓
但爆到去大音壓時
細喇叭音壓係無法追到大喇叭

白鑽玩家

ChingPang@FB 發表於 2019-1-30 15:28
其實最唔明 我之前個老爺606 我只係auto cal 之後什麼也沒有再調過,已經比而家個4500感覺好好多,尋晚較 ...

唔好沖洞住
不如你試下叫大王
請威廉sir上門出手做返個家訪調音
返正8500/6500都有做過爭4500

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Paulchung1974 + 10 + 10 絕對認同
AskaLung@FB + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

一個最排除其他因素
兩部機基本質素分勝負嘅簡單方法
direct mode設定為2.0在0dB
爆幾段戲播演唱會
牛鬼蛇神馬上速速現形

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

MDLP 發表於 2019-1-30 15:30
唔好沖洞住
不如你試下叫大王
請威廉sir上門出手做返個家訪調音

要睇威廉SIR老人家時間呀, 佢新年後又上大陸做巡迴呢~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

禁止訪問

76-FC 綠翡翠勲章

專業玩家

小瑟 發表於 2019-1-30 17:45
要睇威廉SIR老人家時間呀, 佢新年後又上大陸做巡迴呢~

等我玩多幾日努力下先!我都好想學識自己調!?
如果要威廉sir出手咁我就換埋LS60 同 LSC先?
一次過調好佢就正

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 絕對認同

查看全部評分