設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: wil-wil

[音響配件] Ultimate Ears 18 Pro 耳機 ... 一邊六個單體 (轉載)

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

How does it compare to JH-13 Pro? I am planning to get JH13 Pro now.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我玩左耳塞都有幾年, 好多師兄可能對耳塞有少少誤解,
希望可以響度分享下
其實耳塞和喇叭甚至headphone係完全不同的東西
在音場上,耳塞當然不能和真正的喇叭甚至headphone相比
但係論到音質其實可以做到很高的質素
我擁有的三千元級數耳塞
包括SE530, TF 10 Pro, Westone 3, ATH-CK100
俾到我好音質的真的很多,
那種音質在同價位下的耳筒和喇叭都無可能做到的
而且也不用煩room acoustics
大部份的耳塞連Amp都唔使
一部好的Portable device (不是ipod/iphone)
已能發揮其所長

至於一對耳塞係咪值幾千蚊真係見仁見智
但我可以肯定的說
幾百蚊和千幾蚊的耳塞已有明顯的分別
千幾蚊和三千蚊以上的耳塞又有很大的分別
我建議各位師兄親自去試試

我個人覺得,如果你玩開Hifi,
但出街聽歌係用緊ipod耳塞,
你把三千元花在好的耳塞上,
分別一定比你用三千蚊買條電線來駁音響大很多

耳塞最大的好處, 是直接戴上就能在任何情況下享受到很好的音樂
有時搭飛機戴著喜愛的耳塞, 覺得在那種環境下也能享受那種音質
會感覺到自己很幸福.

不過記得行街過馬路同埋渣緊車就千祈唔好聽...

專業玩家

同意呢位ching見解,應該代定錢去試下,用謹全音試下D兩個話姐三個單元,包你有想賣的冲動.圓全唔係果樣嘢..

星級玩家

全部聲音靠枝幼幼既導管傳送入耳內,訊息量先天所限,就算入面有幾多個單元都無用。

呢D動鐡耳塞根本唔值咁貴,買黎出街用既人,同買LV手袋既女人心態一樣,係用黎晒多過用黎聽。

星級玩家

單睇銀碼就好似好貴
但要買一對音質等同US$1350耳機既喇叭
可能需要10倍以上既價錢
jason_lwk 發表於 2010-1-16 10:12

唔好儍啦....
我可以好肯定咁講,用USD1350買對喇叭,肯定好聲過呢對同價值既耳塞好多好多。

星級玩家

>>>>>包括SE530, TF 10 Pro, Westone 3, ATH-CK100 俾到我好音質的真的很多,那種音質在同價位下的耳筒和喇叭都無可能做到的

大錯特錯!
我當全部耳塞及耳筒都推動得宜咁計,三千元左右級數既耳筒如K701/DT880/HK650/SA3000等等,聲音質素已經好過上述幾隻入耳太多。

入耳單元既訊息量同大耳筒根本無法比,呢個係物理上既死症,無得拗。

專業玩家

耳塞同大耳筒一定無法比.贊成.大耳筒起碼唔可以代落牛仔褲到.除非你條褲好大.

進階玩家

入耳同耳筒比都仲合理0的...
同喇叭, 點比呀, 好惡攪  

星級玩家

耳塞同大耳筒一定無法比.贊成.大耳筒起碼唔可以代落牛仔褲到.除非你條褲好大.
hw1723 發表於 2010-1-16 13:20

無錯!出街我都係用耳塞,但就唔會用果所謂四大專業品牌既貴價動鐡耳塞。

四大品牌由單單元到三單元我大部份都聽過,有幾對亦擁有過,結論係全部都唔值咁既價錢,以聲論價打個三折就差唔多。

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

各取所需, 我自己三樣都有, 最緊要自己玩得開心