設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] HMV玩完等於唱片店沒落?? 專訪唱片店負責人細說近年景況

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

自從上月 HMV 自動清盤之後, 好多報導都會將目光投射到 : 『唱片已經冇得做!』, 『CD已經沒落!』, 『連HMV咁大間的唱片店都支持唔住了!』等等的留言比比皆是, 但事實又係咪真係咁呢?? 係咪一隻 AirPods 就可以將整個影音門市的最後防線都打破呢??? 我地好高興可以找來在唱片業界多年的威威店老闆 Enor姐同大家分享一下, 三十多年來香港唱片界以至現在, 究竟係咪真係已經冇得做, 還是仍然可有作為呢。

影片詳文 : https://post76.hk/news/2019/01/hk-cd-store-interview/

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 7威望 +190 金錢 +190 收起 理由
alexming0101 + 10 + 10
klchong + 10 + 10
old8woman + 50 + 50
Msuper + 50 + 50
Grandmaster + 10 + 10 報告非常詳盡
rach + 10 + 10 正到爆
psb + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

換一個角度去睇, 唱片舖頭減少並唔完全代表實體唱片銷量下跌,可能係經營模式唔同咗,好多變咗網店減成本,跨國唱片網店銷售量如 Amazon / Yesasia 其實未見衰退

HMV 英國跨國 franchise 公司最大問題係唔了解香港唱片市場, 冇鮮明競爭策略 competitive strategies,亦冇專注在某一市場,消費者搵唔到特別理由幫襯佢。覺得佢其實要在三個策略中揀一個:
1 確保碟價比其它舖頭平 , 如 online 網店 (cost leadership) (但 HMV 網店唔夠 friendly , 價錢亦貴)
2 專賣顧客在其它舖頭買唔到嘅碟或特別優越服務(如入口碟 , 特別版 , 限量版 , 收藏版...etc.)(differentiation)
3 專注 focus 道地或某一類型顧客 , 清楚明白佢哋口味 , 同可以好滿足佢哋 (如旺角鋪頭)

可惜在 HMV 睇唔到以上任何一個策略...清楚知道熟客仔口味清楚佢哋而家要乜同盡量滿足佢哋,就係小型街坊鋪頭嘅強項,亦係之前小弟所講嘅第三策略 focus strategy 專注,威威就係咁擴充開分店 , HMV 員工係做唔到嘅。

但如果音樂唱片業萎縮,新歌手或新創作冇質素,加上唱片公司態度保守 ,靠翻唱復刻碟/boxset食老本維持,啲歌手冇新歌靠周圍內地演唱會食老本搵食或兩三年齋出一隻實體 EP,長遠嚟睇,復刻翻唱碟/boxset 出盡晒時,加上數碼串流年代攻勢同影響,實體店舖仲有乜實體碟賣?舖租又點樣維皮?

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 6威望 +100 金錢 +100 收起 理由
yvonne_chan + 10 + 10 絕對認同
klchong + 10 + 10
NAD + 10 + 10 俾個Like你啦
Msuper + 50 + 50
Grandmaster + 10 + 10 用家心得極具參考價值
rach + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

文化傳播係一個問題. 以前有聽收音機的習慣, 各方的音樂即使自己不太喜歡的都會知, 不過時至今日, 我真係無辦法可以由收音機中知道 外國時下流行什麼.
或者你真是剛好在網上找上資訊, 不然真是沒法由零中得知.

價格比平是我不建議的事. 沒用的, 人賣10蚊佢賣8蚊, 成本係5蚊的話, 唔通你賣5蚊只求做而零毛利咩? 市面上係有批人, 也似乎係由格價心態搞出來的一團人, 為了平10元8角出去XX買, 蝕車錢同時間去買一張只平少少的唱片, 講笑咩?

我喜歡以前的HMV, HKR, 真係入面有人而且是pro, 在古典問起流行曲目, 可以即時refer你去找某某幫你, 系統完善, 也就是價值所在. 時至最後今日, 問起唱片是十問九不知, 叫人上網找就了事. 既然我都是上網找, 就不如上網買好過了.

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
rach + 10 + 10 俾個Like你啦
old8woman + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

psb 發表於 2019-1-7 19:10
換一個角度去睇, 唱片舖頭減少並唔完全代表實體唱片銷量下跌,可能係經營模式唔同咗,好多變咗網店減成本 ...

说真的 , 很多现代人都迷上网络购物, 选择多而且方便又省时 , 少逛街购物去了

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
Msuper + 50 + 50 若對質數有要求,網店不知包裝有否瑕疵破爛.

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

如果我係實體店老细, 我都會搞多個公司網上平台, 因為我相信依家十個實體店客戶, 九個半都會上網, 而我地樂迷第一手資訊, 九成都係上網獲得的, 所以實體店應將最新大碟資訊放上官網, 更可以設一個資料庫將所有碟存貨有系統地比客人使用

至於現時實體店應該改革,  以前HMV最吸引我嘅, 除左地方舒服之外, 最重要係有得試聽, 我去HMV買十隻碟有八隻都係試聽完入貨, 而呢八隻好多都係我從未接觸過嘅樂手, 所以我建議將實體店大部份空間放試聽設施, 定可吸引更多潛在客戶入店, 還可以設有會員專區, 以漫畫茶荘方式, 每小時收費, 可自選實體店内存碟任聽, 聽完買碟再有折扣, 至於現時大部份貨架, 我覺得都係不需要的, 設網上平台資料庫已足夠, 實體店應將空間放於更有價值項目之上

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
kl122002 + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

作為一個普通消費者hmv的碟都系貴好多、有得選擇當然會去一的平的商舗買喇.我覺得大部分人想法都一樣。

1萬

白鑽玩家

老而不

rach 發表於 2019-1-8 02:12
如果我係實體店老细, 我都會搞多個公司網上平台, 因為我相信依家十個實體店客戶, 九個半都會上網, 而我地樂 ...

你講得好,我印象中都是hmy最大方可以俾人試聽。
以前的黑膠年代時, 不是每家唱片鋪都可以試聽,又或者只限某些唱片公司有放下demo 碟才行。。
英國老店的hnv是當年我見過的唱片鋪中最給顧客由去試聽唱片再決定買還是不買。

鑽石玩家

kl122002 發表於 2019-1-8 17:35
你講得好,我印象中都是hmy最大方可以俾人試聽。
以前的黑膠年代時, 不是每家唱片鋪都可以試聽,又或者 ...

德福部部試聽機壞哂,反映過一兩年都係咁,擺擺下跟本冇人用,全部唔聽得。

鑽石玩家

rach 發表於 2019-1-8 02:12
如果我係實體店老细, 我都會搞多個公司網上平台, 因為我相信依家十個實體店客戶, 九個半都會上網, 而我地樂 ...

而家串流好方便 ,實體未出好多串流 apps 已經有咗,可以完全免費試聽 ,隻新碟詳細聽幾遍如果鍾意,就會去入番隻CD

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
klchong + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2019-1-8 18:20
德福部部試聽機壞哂,反映過一兩年都係咁,擺擺下跟本冇人用,全部唔聽得。 ...

如果你指的是灰色直身, 而入面可以放好幾張CD的, 那個聞睿很早時已沒生產, 也沒維修了.
在CB, Park Lane 時代已沒用那種, 而是去櫃台用CD機了.
還是好音樂最好.