設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: johnson_ha

[CAS音響] 國產DAC

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

同場加映, 換Opamp, 身痕將用開既耳擴對Muses02 抽出黎換落部DA800試下

塊頂板幾厚料

全相, 幾公整

有粒ARM CPU 控制FPGA

FPGA

Clock

供電

分立opamp

最後輸出Opamp 2134

換成M02
Change Mouses02.jpg

整體又有提升, 空氣感好左, 人聲細緻左, 更加暖, 最明顯底音下潛深左, 量感亦有提升, 又可以聽一排先再換野

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
frankpoon + 20 + 20

查看全部評分

Preamp: TA-801
Power AMP: Ediscreation EC-2
DAC: Melodious DA800 pro
Streamer: Raspberry Pi 4B + OCXO clock
Front: Wharfedale D330

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

johnson_ha 發表於 2019-3-19 20:31
因為SACD plugin 新版本已鎖定用DoP傳送DSD, 其實同native一樣都係將DSD傳送到D/A Chip作解碼, 除非你想 ...

非常詳細, 唔該晒師兄.
Soundaware D100Pro 飛秒 (IIS Out)
田雨 AD1955MK2 Dac (IIS In)
Creek Destiny 2 > Elac FS247.2
NAS (SSD/LPS) direct connect to D100Pro
Sine SAF60A

黑鑽玩家

johnson_ha 發表於 2019-3-19 20:47
同場加映, 換Opamp, 身痕將用開既耳擴對Muses02 抽出黎換落部DA800試下

塊頂板幾厚料

Johnson 師兄, 見你換左 Muse02 話又再提升左我都有D身痕, 請問邊度可以買到, 價錢大約幾錢一粒呢? 另外你已拆機, 不如先換個古河IEC電源座, 相信會更好, 雖然我未拆機, 但換左條 HiFi Tuning Supreme Silver Gold Fuse 已經唔同晒.
Soundaware D100Pro 飛秒 (IIS Out)
Creek Destiny 2 > Elac FS247.2
NAS (SSD/LPS) direct connect to D100Pro
Sine SAF60A

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SundayDrivers 發表於 2019-3-28 11:26
Johnson 師兄, 見你換左 Muse02 話又再提升左我都有D身痕, 請問邊度可以買到, 價錢大約幾錢一粒呢? 另外 ...

Sunday兄,我換左wilmer fuse感覺又提升左,而家我轉左金封opa2604km 試聽緊,仲有對HDAMss3602 opamp排住隊試,揾啱囗味後我諗會mod機,Muses02我係YS Audio 買拆機$100粒(已經好多年前了),其餘就係淘寶買拆機的幾十蚊一粒

黑鑽玩家

johnson_ha 發表於 2019-3-28 17:18
Sunday兄,我換左wilmer fuse感覺又提升左,而家我轉左金封opa2604km 試聽緊,仲有對HDAMss3602 opamp排 ...

我對OPA不大認識, 唔知可對換什麼型號, 怕用錯會燒機, 所以希望師兄可以分享下唔同OPA嘅特色, 等小弟可以做跟得夫人, 謝謝你.
Sine SAF60A

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SundayDrivers 發表於 2019-3-28 19:10
我對OPA不大認識, 唔知可對換什麼型號, 怕用錯會燒機, 所以希望師兄可以分享下唔同OPA嘅特色, 等小弟可以 ...

opamp 我都係新仔 , 呢個係隔離台分享出黎的感想 https://docs.google.com/spreadsh ... OR_MPLxs/edit#gid=0
而我根據呢個表, DA800用opa2134 聽出黎係高分析力, 人聲有少少暖, 有音樂感
減除opa2134特性後即係部機本來聲底係屬於中性, 偏高分析力, 順滑, 高密度, 定位清晰, 甘就可以按自己口味配opamp

好似我試muses02,  溝出黎效果就係人聲比opa2134再厚暖, 底頻有力, 明顯越聽越有感情, 音場較3D, 但一聽樂器時就會覺空間感細左, 女高音會收歛左
之後再轉金封opa2604km (一般金封又比較好聲), 中底音係opa2134 和Muses02之間, 音場較大, 女聲較有感情, 尾音比兩者多同柔, 暫時最仲意 , 煲番200hrs再研究下
心急試埋金封HDAMss3602, 一開聲即時打冷震, 高音毛齒強烈, 但人聲前左, 整體同opa2134差唔多, 煲左一晚毛齒感有改善, 不過就聽到唔耐煩就轉番opa2604km

呢個只係我試出黎既效果, 反正都係幾十蚊一粒opamp, 低成本, 唔啱聽未轉番opa2134, 而且呢類機又好少會壞, 換下野之後又重新聽過d歌, 又一番樂趣
我會係淘寶睇下opa2134 有乜opamp 可以代替, 之後再睇人comment, 睇番digikey  正價, 甘就衡量係唔係淘寶入貨(差價太大就自己諗諗)
Preamp: TA-801
Power AMP: Ediscreation EC-2
DAC: Melodious DA800 pro
Streamer: Raspberry Pi 4B + OCXO clock
Front: Wharfedale D330

黑鑽玩家

johnson_ha 發表於 2019-3-29 01:00
opamp 我都係新仔 , 呢個係隔離台分享出黎的感想 https://docs.google.com/spreadsheets/d/1gMA ...

多謝師兄非常正嘅分享同資訊, 咁我都可以學下玩
Sine SAF60A

銀級玩家

剛剛search到呢個post, 對DA800都好有興趣,距離樓主出post都隔幾個月,想問咁多位師兄對呢部DAC用後感,係咁都係咁正?謝謝

鉑金玩家

johnson_ha 發表於 2019-3-29 01:00
opamp 我都係新仔 , 呢個係隔離台分享出黎的感想 https://docs.google.com/spreadsheets/d/1gMA ...

我有一對burson audio 的opamp,買入價$2500,依家想賣出,你有無興趣?

鑽石玩家

師兄這部解碼器有fpga, 佢地有update firmware嗎?