設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: johnson_ha

[CAS音響] 國產DAC

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

alexcsc 發表於 2019-1-30 10:54
請問用什麼PCMFilter 同 DSD Filter

PCM - 我會用呢三個
             M-Low = 中底音會出, 多尾音, 但高音會柔D, 聽男聲好
             M-Sharp = 高音申延好, 聽女聲, 樂器好
             Hybrid = 三頻比較平衡, 雜食
DSD - 我都未試清楚, 暫時用緊50K

Preamp: TA-801
Power AMP: Ediscreation EC-2
DAC: Melodious DA800 pro
Streamer: Raspberry Pi 4B + OCXO clock
Front: Wharfedale D330

銀級玩家

我都想試國產 dac

星級玩家

一別10年, 最近再次跳入火坑最近想買個DAC玩下.
响呢到見到呢個post搞到心癢癢, 唔知有冇師兄知到DA800同DA200主要既分別 依家响呢兩部機掙扎中

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ben3210 發表於 2019-2-28 20:55
一別10年, 最近再次跳入火坑最近想買個DAC玩下.
响呢到見到呢個post搞到心癢癢, 唔知有冇師兄知到 ...

如果初燒DA200已經有好高C/P值,DA800係供電,opamp, casing, usb有很大提升,DA200最好加錢升XMOS 卡同clock

我未聽過DA200, 不過DA800既質素對得起呢個價錢有餘
另外仲要睇自己囗味,用AKM4497偏向人聲,ES9038偏向分析力,而DA200/800係有分析力之餘人聲有?味耐聽

星級玩家

johnson_ha 發表於 2019-2-28 22:23
如果初燒DA200已經有好高C/P值,DA800係供電,opamp, casing, usb有很大提升,DA200最好加錢升XMOS 卡同c ...

謝謝johnson_ha詳細分析, 我古我應該向DA800出發

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我部DA800用了兩個月,so far都好滿意,最欣賞佢既filter夾到唔同囗味(令男聲聲底厚潤,女聲高音申延更出,播樂器分析力提高,出番一件件頭)
同埋呢部機XLR係靚聲過RCA

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

師兄在那裡買?淘寶唔見有既?

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

andychankk 發表於 2019-3-1 00:13
師兄在那裡買?淘寶唔見有既?

【DA800 高保真DSD DAC解码器 全平衡 分立元件 支持768K ES9038PRO】https://m.tb.cn/h.3wtbN0s?sm=67ecdd 点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述¥6ZhibFBOwsj¥后到?淘♂寳♀?

【DA200 ES9038PRO全平衡DAC解码器 支持DSD512/PCM768K非ES9038Q2M】https://m.tb.cn/h.3walXMn?sm=d30ce3 点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述¥62xGbFBmNDe¥后到?淘♂寳♀?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

johnson_ha 發表於 2019-1-12 18:23
首先要wechat問客服攞driver, 因為佢用oppo sonica usb driver修改, 你用其他driver係出唔到聲

1. 裝好dri ...

Thanks Johnson 師兄, 已跟足步驟做, 但DSD在DA800上只顯示"DOP", 不是"Native" !  可知原因嗎?
Soundaware D100Pro 飛秒 (IIS Out)
田雨 AD1955MK2 Dac (IIS In)
Creek Destiny 2 > Elac FS247.2
NAS (SSD/LPS) direct connect to D100Pro
Sine SAF60A

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SundayDrivers 發表於 2019-3-16 15:44
Thanks Johnson 師兄, 已跟足步驟做, 但DSD在DA800上只顯示"DOP", 不是"Native" !  可知原因嗎? ...

因為SACD plugin 新版本已鎖定用DoP傳送DSD, 其實同native一樣都係將DSD傳送到D/A Chip作解碼, 除非你想解DSD256以上既file, 就要行native

以下係行DSD native 既方法
1. download and install DSD Transcoder (https://sourceforge.net/projects/sacddecoder/files/dsd_transcoder)

2. 係output 到選 "DSD : ASIO : DSD Transcoder"

3. 係 ASIO 到 click DSD Transcoder, 將 44.1k based 轉成DSD

4.enjoy

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
SundayDrivers + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

Preamp: TA-801
Power AMP: Ediscreation EC-2
DAC: Melodious DA800 pro
Streamer: Raspberry Pi 4B + OCXO clock
Front: Wharfedale D330