設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: jackt

[CAS音響] 淺談各品牌解碼器的技術特點

銀級玩家

關於升頻
升頻效果係好睇佢嘅揷值算法的。好多DAC都已經自帶升頻,如果輸入訊號已經係高頻版本,佢自帶嘅升頻就減少揷值量。HQ Player嘅揷值算法未必好過DAC自己嘅算法,如果你用HQ Player升頻而抑制DAC本身嘅升頻咪重差左。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
168sum + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

關於 HQPlayer 軟件升頻或者 DAC 內置硬件 (或軟件) 升頻哪種較好?沒有一個固定答案!而且呢個問題好值得探討。

不論軟件或硬件升頻,其實方法都係一樣,就是一個數學程式,將原始訊號經過計算後,得出高幾倍嘅資訊數值,所以升頻好或唔好,好視乎該程式的運算效果。

HQPlayer 可視為外置運算器,而現代的解碼大部分有自己的升頻方法 (內置運算器),而每種方法都會對應自己的D/A轉換方式,所以出嚟嘅結果部部機都不一樣。

當訊號經過外置升頻後,入到解碼器可能會出現再升頻,結果會影響到之前升頻嘅結果,簡單以 Tap 作比喻,假如 HQPlayer 以 1M tap 運作,而解碼內置升頻只得 256個 tap 的時候,咁原來得出好嘅升頻結果,又被差嘅升頻方式擾亂,結果可能仲差過唔用。答案很簡單,如果使用外置升頻,盡可能關了內置升頻,或使用沒有升頻功能的解碼。

如果想知道播 PCM/DSD 嘅效果哪個好!最好先從解碼器內的 D/A轉換開始了解。大部分現代D/A轉換都會使用 SDM (Sigma-Delta, single-bit or multi-bit) 方式,有部分會使用 R-2R (Ladder) 方式。一般用SDM解DSD效果較好,因為DSD本身就用SDM作紀錄,當解PCM嘅時候,要轉成SDM才可。而R2R方式只可以解PCM,當要解DSD就要轉回PCM,轉換出現嘅時候,失真可能會增加 (有些轉換做得好,有些轉換做得差),這些情況可以解釋到,為何有些播DSD會好啲,那些播PCM又會好啲。

以你用過嘅解碼做例子,PS Audio 會升頻10倍DSD,之後再行 SDM Discrete D/A轉換,可能因為以升頻PCM為主,所以PCM好過DSD (DSD升頻DSD要行另一種方式)。
LKS以ESS芯片作升頻,PCM會先轉成SDM,而DSD不需要轉換,所以DSD會好過PCM。(其實咁樣解釋咗 點解依家DSD好似好過PCM的原因)
Audio GD R2R 以R2R為主,PCM係 Native,DSD要轉 先可以聽到,而這個轉換只用現成芯片完成,所以結果好明顯。
以小弟見解,PS Audio 可以不用外置升頻,LKS如果要用,可以全升DSD (即係無論PCM或DSD,都用 HQPlayer 升為DSD),Audio GD可以全升PCM。

HQPlayer 有很多方法可以配合解碼,前提係每個 Upsample/Filter/Dither 嘅組合都要試淸楚,不過如果你喜歡解碼本身的特性,其實也不一定需要外置升頻。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
samuelt + 10 + 10 報告非常詳盡
chopinlau + 10 + 10
168sum + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

samuelt 發表於 2019-1-12 18:59
關於升頻
升頻效果係好睇佢嘅揷值算法的。好多DAC都已經自帶升頻,如果輸入訊號已經係高頻版本,佢自帶嘅升 ...

明白, 謝謝你的解釋!

鑽石玩家

jackt 發表於 2019-1-12 22:22
關於 HQPlayer 軟件升頻或者 DAC 內置硬件 (或軟件) 升頻哪種較好?沒有一個固定答案!而且呢個問題好值得 ...

謝謝你肯花時間和打咁多字去回覆我的問題, 令我可以增長多啲係dac的知識, 萬分感激, 我會去消化一下, 謝謝你!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

jackt 發表於 2019-1-12 22:22
關於 HQPlayer 軟件升頻或者 DAC 內置硬件 (或軟件) 升頻哪種較好?沒有一個固定答案!而且呢個問題好值得 ...

師兄,我就係想知道唔同牌子,邊隻解pcm 好,邊隻解DSD 好,可否各位用家比意見
我用過 泉一,好似 pcm 好過 DSD, 朋友用 Teac 501, 解 DSD 好過 PCM, 另一個 朋友用 esoteric 05X, pcm 和 dsd 一樣好

又或者又有冇外置方向可以把解 DSD downstream to pcm ,可以好聲的 ,聪聞 dsc network bridge downsample to pcm 仍然好聲, 不知 dcs network bridge 用家如何

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

tcflex 發表於 2019-1-14 00:27
師兄,我就係想知道唔同牌子,邊隻解pcm 好,邊隻解DSD 好,可否各位用家比意見
我用過 泉一,好似 pcm 好 ...

簡單啲嚟講,經過越少轉換聲音越好,所以,如果用新型號解碼晶片,大多數情況 DSD 會好啲,因為晶片內部會轉成 SDM 輸出,而 R2R 大多數情況 PCM 會好啲。

如果用外置轉換器 (software 如 Roon、HQPlayer,streamer 如 Aries、Network Bridge),要睇番用甚麼解碼,有的解 DSD 好啲,有的解 PCM 好啲,有些兩種都同樣好,要睇實際情況。
例如我有 MSB 解碼,播 DSD 或 PCM 同樣好聲,可能未必需要外置處理器,因為佢嘅內置 DSD轉PCM 做得好好,而 PCM 亦係佢強項。
又例如用 泉 解碼,用 NOS 播 DSD 和 PCM 都很好,但用外置處理器 (如 HQPlayer 升頻),效果更理想,因為佢本身解 DSD 同 PCM 係分開的,亦即係所謂雙解碼,只不過佢內置升頻做得麻麻,所以外置會較理想。
又例如用 Oppo 205 USB 作解碼,播 DSD 或 PCM 分別不大,用外置處理器結果不明顯,所以也不需要花心思去升頻,因為事情好明顯,佢唔係一部專用嘅解碼,有這樣的結果好正常。

歡迎各師兄分享各解碼嘅優點缺點,而其他師兄可以互相參考一吓!

鑽石玩家

你好帥兄, 請教一下現時hq player版本己出到4系列, 我自己就仲用3系列版本, 仲係用緊試用版, 想比錢升級, 唔想成日都要30分鐘後又要重新開啟, 我發覺4版本介面比3版本簡弱好多, 對我黎講特別係playlist被簡化好多, 因為我係用電腦直接操控, 無用roon控制, 變成好唔方便, 想問下有無辦法將介面變成3介去控制, 另外音質上兩者有無差別呢?