設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jackt

[CAS音響] 淺談各品牌解碼器的技術特點

星級玩家

jackt 發表於 2018-12-29 21:13
小弟都有留意 PS Audio,不過未正式聽過,睇外國評論就好堅啦⋯

仅供参考
https://post.smzdm.com/p/705511/

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jackt + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

很有益的资料分享!

評分

jackt + 10 + 10 Thank you

查看全部評分

銀級玩家

jackt 發表於 2018-12-29 21:11
的確,Ladder DAC 多數用 R2R 方式,但其實都可以用 Ladder DAC 做 DSD 解碼,上網 http://www.msbtechno ...

泉2定梅???

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

當然係 泉2 啦!梅 都未出。   

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

謝謝ching分享,最近想玩cas 好多野都唔明,獲益良多!

咁好嘅post一定要推

評分

jackt + 10 + 10 謝謝

查看全部評分

鉑金玩家

Filling88 發表於 2018-12-28 23:16
好少人留意 ps audio。我就覺得幾堅。將所有輸入轉化成10XDSD。不經任何 analog 輸出,而係用 output 牛作  ...

重有唔使玩鐘

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

Amazing article.... How about Linn & Cary Audio ???

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

kwongpostpost 發表於 2019-1-11 15:35
Amazing article.... How about Linn & Cary Audio ???

其實都有諗過寫,不過 Linn 同 Cary 都係以 streamer 為主,並不是單純的解碼,所以冇加到上去。

銀級玩家

小弟用Chord,佢嘅DAC凖確嚟講叫做Pulse Array DAC,相對標準Sigma Delta,冇左switching error。

評分

jackt + 10 + 10 謝謝!有用資訊。

查看全部評分

KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

鑽石玩家

你好師兄! 想請教你一個問題, 係關於升頻的, 我見有啲人用部dac配hq player軟件作升頻, 但就無咩效果, 例如dcs, 但其他牌子又有作用, 我自己都用過三個部解碼, 一部係ps audio directstream junior, 發覺解pmc會好過DSD, 但這部我用得佢唔耐, 唔多想討論, 因為比我賣左, 另一部就係lks da004, 這部明顯解dsd好過pmc(當然pmc本身都唔算差), 所以用這部作升頻DSD就有效果, 第三部就係現役audio gd r2r 7, 這部又是pmc好過DSD, 而且好明顯, 差一截距離, 但升頻就暫未去研究!

其實要升頻有效果要點睇架構呢!?