設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: helium

[入耳式] Spiral Ear SE6; 1220 update CABLE PAIRING

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

helium 發表於 2018-12-2 07:37
月中去dma望下先,不過小弟唔太鐘意係dma mk店ab耳機,對小弟黎講環境唔合適。anyway i will find it out ...

我之前係灣仔個邊试好少少

星級玩家

多謝ching分享!
見到師兄之前出去聽過幾個大牌子既demo 可唔可以簡單比較吓se6同你聽過既demo有啲咩分野?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

solcfield 發表於 2018-12-2 16:11
多謝ching分享!
見到師兄之前出去聽過幾個大牌子既demo 可唔可以簡單比較吓se6同你聽過既demo有啲咩分野? { ...

聽個堆耳機已經係三個幾月前既事,已經唔太記得每一隻既聲,所以暫時唔評論住。過多一兩個星期小弟抽時間出去認真比較一下再番黎講一講聽感會比較好。

另外小弟聽左se6幾日,發現佢既聲愈聽愈散,成個結像鬆晒。希望只係因為需要run。如果聽多排d聲冇好轉而繼續變差既話小弟會再黎報告的。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
solcfield + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

星級玩家

我都起今日收到SE6了 前後總共花左一個月時間 比預期既1月中/尾意外地快左好多 由新年禮物變左聖誕禮物 起呢到要同Grezgorz講一聲辛苦晒
好FIT 好隔音 但佩戴方面似乎比acrylic CM麻煩少少 戴岩左之後會好舒服
出黎既紫色同官網既圖有D分別 有少少失望
Head-fi有人叫老細將白色同藍色溝埋一齊黎整殼 成品好靚
岩岩先收到所以都唔可以好詳細咁分享聽感 請見諒

我聽pop居多 一入耳既感受係可以同SE6比較既只有VE Erlkonig 質素方面大概可以咁理解:
香港大家容易聽到既CM/UIEM<<<<<SE6<Erlkonig (2號聲,我基本上淨係聽balance mode)
我諗左好耐好唔好咁打出黎 但最後都係覺得唔怕得罪其他耳機 可能有部分耳機起某啲方面贏到SE6 (暫時諗到既有女毒同圈鐵既Bass) 但整體都係有明顯距離感
初步覺得SE6密度同Bass質感不如Erlkonig 但當然都有比Erlkonig優勝既地方(例如明顯比Erlkonig耐聽,音場都係無可比擬) 等我聽耐少少再分享
總結黎講SE6係一對好難得質素好高既CM 不枉我花時間聽過大部分demo後盲入SE6 相信呢對CM可以陪我一段好長既時間

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
nightscrawler + 10 + 10 正到爆
patrick@wong + 10 + 10 多謝師兄分享
helium + 10 + 10 首先恭喜師兄入手以及多謝師兄分享。小弟未.

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

solcfield 發表於 2018-12-15 20:06
我都起今日收到SE6了 前後總共花左一個月時間 比預期既1月中/尾意外地快左好多 由新年禮物變左聖誕禮物  ...

多謝CHING分享。小弟未有時間去比較魔王,未來幾星期應該會抽空去試下。SE6既聲愈聽會愈順,頭幾日佢既聲可能會有點浮動(小弟頭幾日覺得佢愈黎愈散,之後RUN多幾日愈聽愈正)。
BTW,師兄聽熟左SE6既聲之後可以去試一試配線。小弟個人覺得佢原廠線既出黎既聲已經好正,不過小弟想用4.4所以出去試過唔少線,但大部份既線都會破壞SE6既調音平衡。暫時黎講我比較滿意 crystal cable dream duet 加墨菊既配搭。如果可以既話希望可以交流一下。

銀級玩家

要治本必需重口味

潛左好耐水既5wayr用家幫推

星級玩家

helium 發表於 2018-12-16 14:51
多謝CHING分享。小弟未有時間去比較魔王,未來幾星期應該會抽空去試下。SE6既聲愈聽會愈順,頭幾日佢既聲 ...

期待師兄的分享~
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

星級玩家

solcfield 發表於 2018-12-15 20:06
我都起今日收到SE6了 前後總共花左一個月時間 比預期既1月中/尾意外地快左好多 由新年禮物變左聖誕禮物  ...

感謝師兄將評價打出黎.

似乎大魔王還是現今的頂峰
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD