設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Dearyip

[請教] 後級 250W 定 400W

黃金玩家

582 發表於 2018-10-6 11:27
首先將全部喇叭改為small,然後用音壓計檢查每條聲道音壓是否一致,必須要將DRC関掉,如果覺得聲音較暗唔 ...

感謝582兄心得!呢度真係好多有心人,所以ching點會比人閙,最重要既係大家玩得開心,找到自己鐘意既個種聲,正所謂百家套路冇話邊個正宗唔正宗。

今晚會再嘗試慢慢調教,不過EQ呢樣野真係唔太熟悉set

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
heppy + 10 + 10 絕對認同
matt88p + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

AskaLung@FB 發表於 2018-10-6 11:33
樓主!你M1-M3係咪已經cal晒?然後用緊M3嘅F.Align mode?

只cal過一次,應該係用緊M1. 再係呢個結果上面微調

鑽石玩家

Dearyip 發表於 2018-10-6 11:33
感謝582兄心得!呢度真係好多有心人,所以ching點會比人閙,最重要既係大家玩得開心,找到自己鐘意既個種 ...

玩得開心, 自己聽得舒服, 聽落去順耳, 能夠好好畀你欣賞一套戲, 其實已經係成功, 你set得聲音再好畫面再靚, 但係一個禮拜睇唔到一套戲, 其實再好都冇用!!

鑽石玩家

Dearyip 發表於 2018-10-6 11:35
只cal過一次,應該係用緊M1. 再係呢個結果上面微調

Auto Cal M1 唔一定係 F. ALIGN
你可以改變自由配搭 M1, 2, 3  as F. ALIGN,  SYMMETRY or ALL CH ADJUST.
但係動態最大一定係F. Align, 不過首先前置擺位要做少少功夫! 不過我相信師兄都有一定功力, 應該會有正面嘅 效果!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

leekoonhung 發表於 2018-10-6 01:10
師兄太客氣仲有兩部後級,很多人'眠乾睡濕'先擁有一部後级,我就是個好例子 ...

師兄 其實當年買两部後级 因為玩5.2.4 或玩7.2.2 只因ㄧ部吾够用 而老奏產品 力道雄厚 cp值高 音色可以接受的情況下才買两部

銀級玩家

DickLai@G 發表於 2018-10-6 11:15
Billy 兄將天花低頻+15db 會否過高?我怕喇叭會拍邊

唔會
我試過天花低頻+15db
再喺eq到將500hz以上推到低
之後再將500hz以下推到最高
一來一回即係將佢低頻推高咗20幾db

咁樣set就變咗冇哂其他聲,淨返低頻,唔怕開得大聲試嘢啲中高音搞到耳膜穿

再搵啲disco歌爆佢低頻,開到好大聲,應該差唔多推到佢盡
發現原來control x個低音都可以好勁
睇到個低音彈出彈入好好力

即係話平時打機睇戲天花+15db都係唔夠力推個低頻
因為我上面咁試,個低音彈嘅程度係10
平時正常睇嘢佢個低頻彈嘅程度只有2-3

所以我平時+15db,有排都未拍邊

之前咁樣試嘅時候,四隻control x加埋個低頻勁到我頂唔順,要走入房,因為瘋狂炸打到入心入肺

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
DickLai@G + 10 + 10 搞到我都想試下control X 做天花
matt88p + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

黃金玩家

matt88p 發表於 2018-10-6 12:18
Auto Cal M1 唔一定係 F. ALIGN
你可以改變自由配搭 M1, 2, 3  as F. ALIGN,  SYMMETRY or ALL CH ADJUST ...

多謝matt兄既建議,邊有咩功力,你太見笑

鑽石玩家

Billyfish 發表於 2018-10-6 12:30
唔會
我試過天花低頻+15db
再喺eq到將500hz以上推到低

Jbl 啲單元衰極都有番咁上下嘅!!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我 都係用先鋒901夾 7250  冇咩投訴

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
matt88p + 10 + 10 正到爆

查看全部評分

鑽石玩家

terry-chui 發表於 2018-10-6 12:43
我 都係用先鋒901夾 7250  冇咩投訴

我聽過7200我覺得真係唔錯, 7250就未試過, 我諗應該更好.