設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: wman

[重低音] 唔知㸃解 ,送左隻十仔來我屋企???#54 樓加4K投開箱

鑽石玩家

matt88p 發表於 2018-10-2 21:39
啱啱先睇到原來骨兄最後一句用車嚟做比喻, 呢個比喻我都好認同你, 即係啲人本身揸開benz, 換咗部bmw, 當 ...

從第三者看似乎是MATT兄你自己放唔抵

故事不是你講這樣

這分享是我外人的看法

李生識你前本來只是honda jazz用家, 後來見你用Benz A仔..佢就轉左Benz E Class, 之後轉BMW 7系
現在佢去借別人架Benz A仔試...話點點點...唔理想...也是人之常情, 試左好野又點返轉頭, 依個係佢個人想法, 作為A仔用家的聽到可能唔開心

你可以在A仔谷笑E Class 係一舊屎.. 各人價值觀不同, 但不能抹殺 A vs E本身就係唔同級數...輸就是輸...也輸得應該....價錢差咁遠

另一個話題

應該買雙門, 定五門旅車好呢? 都係睇用家,睇使用上的要求, 沒有對與錯

但似乎誤解左...李生所講的五門比雙門好的先決條件..佢係金主...百多萬的五門...緊係比二十多萬的雙門好la.............跟本大家唔同級數..

評分

參與人數 1威望 +1 金錢 +1 收起 理由
MDLP + 1 + 1 C63同E180又点比呀?

查看全部評分

不可一不可再, 向毒品說不, 向後級說不..
係...不能得一部咁小...

鉑金玩家

不過我鐘意ford rs

星級玩家

我想駕Tesla

鑽石玩家

fishbone8822 發表於 2018-10-2 22:49
從第三者看似乎是MATT兄你自己放唔抵

故事不是你講這樣

太多我唔講喇, 好多野我一早... 甚至到依家一直都知, 我唔出聲啫,  其實放唔放低嗰位師兄自己知, 我都好想佢放下屠刀, 但我聽返嚟唔係咁, 小弟朋友多, 好多人背後講番嘢畀我聽, 點都好啦魚骨兄, 點講你都係大師, 大師風範唔好同我哋呢啲小dede計較.
再講就顯得你低格調咗, 大家成年人明嘅, 在心中!!
至於頭先你講喇叭理論嗰度小弟唔解釋咁多, 可能大家睇嘅嘢唔同!!
你有你道理我亦有我道理, 觀點與角度.
況且我從來唔係講緊整體音箱邊個靚聲,  我淨係講緊studio嗰隻高音出唔出到超過100db呢個問題, 而唔係講緊點構造咩音質.  
況且你一直講緊-6db嘅問題, 其實呢一個係主要係方便喺Av產品上畀主喇叭同十仔夾返銜接點, 好似以下嘅cap圖, 就算係jbl DD67000旗艦都係用-6嚟度, 咁唔通Dd67000同jbl studio質素一樣??  
所以再一次:  觀. 點. 與. 角. 度.

不過點講講音響知識你一定叻過我. 不過做人就唔淨止音響知識, 仲有好多其他嘢!! ANYWAY, 多謝魚骨兄賜教

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
MDLP + 20 + 20

查看全部評分

白鑽玩家

buji 發表於 2018-10-2 21:14
其實我真係想睇吓ching svs嘅報告,咩j唔jbl 咩mk 無咩興趣,又咩叉db 算啦 講返十仔啦,但係骨兄 有平貨都 ...

我真係唔好彩...........
同場ABABA比試過兩隻

評分

參與人數 2威望 +11 金錢 +11 收起 理由
matt88p + 10 + 10 超正, 一定要加分!
fishbone8822 + 1 + 1

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鑽石玩家

buji 發表於 2018-10-2 21:14
其實我真係想睇吓ching svs嘅報告,咩j唔jbl 咩mk 無咩興趣,又咩叉db 算啦 講返十仔啦,但係骨兄 有平貨都 ...

平貨唔姦我樹....死跟ken哥..
我只係一件受害者.......跌左一箱月餅....
不可一不可再, 向毒品說不, 向後級說不..
係...不能得一部咁小...

白鑽玩家

matt88p 發表於 2018-10-2 23:17
太多我唔講喇, 好多野我一早... 甚至到依家一直都知, 我唔出聲啫,  其實放唔放低嗰位師兄自己知, 我都好 ...

有乜須要去討論
玩AVR玩到vol去到+5dB
隻高音拆唔拆呢?
單元唔拆!前後級都爆Gain!!
爆Gain唔拆聲對耳膜都拆啦
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鉑金玩家

太多我唔講喇, 好多野我一早... 甚至到依家一直都知, 我唔出聲啫,  其實放唔放低嗰位師兄自己知, 我都好 ...

睇完之後我除左個"正"字諗唔到其他形容詞, 學到做人大道理, 小弟獲益良多, 一生受用

星級玩家

matt識你咁耐,好欣賞你是幻想主義者慳好多,我地呢D現實主義者跌唔少'錢'

鑽石玩家

xmen 發表於 2018-10-2 23:57
matt識你咁耐,好欣賞你是幻想主義者慳好多,我地呢D現實主義者跌唔少'錢' ...

請問師兄你係??
點樣為之幻想主義者? 即係被虐狂自己幻想人哋想對自己不利?  咁如果有埋唔同嘅人對話嘅錄音畀你聽埋呢??