設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: wman

[重低音] 唔知㸃解 ,送左隻十仔來我屋企???#54 樓加4K投開箱

鉑金玩家

wman 發表於 2018-10-2 19:40
話時話 ,你同那個朋友講左甚麼  ,令佢一次換走哂D嘢 ?

當然是尊貴JBL S4A1,果位師兄硬要繼續studio 580,咁幫佢冧成一套西裝,佢做哂功課,問哂代理話無貨,又無得試,最終走咗上我家試,試完猛問点解点解,好彩我未掉上天花,唔係都無得試,最後叫佢買二手囉!

黑鑽玩家

leekoonhung 發表於 2018-10-2 16:04
分享下圖中MK S95T 外觀是三向式喇叭,其實是有方向性(高指向性)有分左右擺位,因喇叭設計是有聲音延遲, ...

請教一下 環繞用指向會吉耳, 咁前中置係咪都要用3向先唔吉耳?

鉑金玩家

mark1 發表於 2018-10-2 20:36
請教一下 環繞用指向會吉耳, 咁前中置係咪都要用3向先唔吉耳?

問得好買回來試下未知囉!唔買唔試永遠找唔到答案!玩影音緊要交學費啦!

黑鑽玩家

leekoonhung 發表於 2018-10-2 20:52
問得好買回來試下未知囉!唔買唔試永遠找唔到答案!玩影音緊要交學費啦! ...

大師大方d啦, 比d tips 問下問題啦, 諗左好耐諗唔明e 個位。。。

鉑金玩家

大師何謂大師?只係草民一個,帶着聾耳陳過活,你有唔明地方應該找開山老祖,佢會幫到你

鉑金玩家

其實我真係想睇吓ching svs嘅報告,咩j唔jbl 咩mk 無咩興趣,又咩叉db 算啦 講返十仔啦,但係骨兄 有平貨都唔益我

黑鑽玩家

leekoonhung 發表於 2018-10-2 21:08
大師何謂大師?只係草民一個,帶着聾耳陳過活,你有唔明地方應該找開山老祖,佢會幫到你 ...

明哂, 原來運吉

鑽石玩家

mark1 發表於 2018-10-2 21:19
明哂, 原來運吉

無間道嘅嘢你諗唔明㗎喇,  咁易畀你諗到超人做乜咩
千祈咪鬼人講就信走去買, 買咗返去一陣唔啱聽, 都要夾硬話啱聽就無謂

鑽石玩家

fishbone8822 發表於 2018-10-2 17:29
戲睇緊了..剛上演....專成在台灣時買回來芯生慢慢嘆~

啱啱先睇到原來骨兄最後一句用車嚟做比喻, 呢個比喻我都好認同你, 即係啲人本身揸開benz, 換咗部bmw, 當然絕對有權話bmw好啲, 因為揸嗰個係車主自己本人, 佢嘅感覺當然最實在, 但係如果換咗之後就話人哋本身揸開 benz嗰班朋友嗰啲係垃圾, 人品何在?

鑽石玩家

matt88p 發表於 2018-10-2 18:57
http://www.jblpro.com/www/products/cinema-market/screenarray-systems-3-way/3730#.W7NBEBl-]http://w ...

Matt兄...之前我都講得幾白下........... 不同箱體, 分音出來效果也大不同

就如你上面的spec我見似是JBL 3730

跟本就不是530, 盡管單元技術是一樣...但一分錢一分貨, 每個品牌也有級數/層級之分別

就好似Benz C/E/S 也有用使用同樣機器的不同型號, 你可以話C仔較岩用, 岩數夠玩, 但應該唔會傻到以為同S Class同級掛...

至於-6db問題, 其實也已反映出該產品級數的層次, 就好似Array 或大部份有一定質素的也是–3dB, 較Hiend的更能做到-1db 誤差, 當然負出的價格也是幾何級數

以上這些都係數據, 數據當然能理性直接科學方式反映出產品互相的差異

但最終都係睇預算, 要求, 及你自己耳仔為中心, 各人客觀條件不同

不可一不可再, 向毒品說不, 向後級說不..
係...不能得一部咁小...