設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: issachar

[4K/8K電視] 自己電視自己 cal

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

JonesChan 發表於 2018-10-7 23:25
買得就應該會買新款,可惜用電腦唔敢用oled,怕燒印。。。
宜家考慮緊X9000F ...

師兄同我之前情況差不多喎, 又係怕 OLED 燒印問題, 所以諗住 X9000F...

最後係比小瑟攪到我衝左 A8F 囉

我仲要係拎黎用 PC mon 添...   呢次真係"他一直在玩命"
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

鑽石玩家

008325 發表於 2018-10-8 00:29
電腦點樣睇4k 藍光片?  會唔會好煩

如果睇碟, 都係用返個 UHD player 啦... 我本來買左個 UHD player... 不過未睇就整壞左... 冇得試.......
LG CX55
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330

鑽石玩家

bigair 發表於 2018-10-8 16:27
係咪PAC兄出手cal?

唔係呀, 我自己買隻 SPYDER5 自己摸咋...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
bigair + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

LG CX55

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

issachar 發表於 2018-10-9 02:18
師兄同我之前情況差不多喎, 又係怕 OLED 燒印問題, 所以諗住 X9000F...

最後係比小瑟攪到我衝左 A8F 囉  ...

咁我等你個用後報告,睇吓用耐咗之後會唔會燒印啦!!!

鑽石玩家

JonesChan 發表於 2018-10-9 02:30
咁我等你個用後報告,睇吓用耐咗之後會唔會燒印啦!!!

SONY 有 Pixel shift 同 Panel refresh 功能, 減少燒印機會

唔係喎, A9F 啦師兄... 買乜鬼舊 model 丫
LG CX55

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

有冇數據分享?師兄大家都是a8f

鑽石玩家

kenlaw1228 發表於 2018-10-22 18:35
有冇數據分享?師兄大家都是a8f

如果要數據不妨睇睇 rtings 佢地個 setting, 可以跟住黎 set 睇下0岩唔0岩口味, 或者做下參考
LG CX55

黃金玩家

拜讀了 issachar 師兄帖子,啟發了較準輸出重要性,由其 HTPC 的渲染器 MadVR,讓其發揮最佳色域效果,便用上將近十年的 Spyder 2 Express,去試較一下,基本上工作正常,唯獨想精細工作,用多些測量點 Profile 去 Cal 機,結果時間同佢嘅年齡一樣,係長,一個3百幾點嘅測試,巳用上1小時幾以上,慘不忍倒,再者隨時到最尾較準失敗,前工盡廢,後來只有用較沒精準同較少測量點來勉強完成 Cal 機。

但心裡始終心心不忿,唯有出血醫病,找到 X-rite  i1display pro ,但價錢偏貴,要2千幾大洋,但佢有個同門師弟 ColorMunki,用於專業開放軟體 Displaycal 效果一樣,除了硬體結構一樣,功能也一樣,只是跟售軟體及 Firmware 限制讀取速度不同而已,其實只慢三成左右,但兩者價錢,差五百多大洋於美亞。

由下單至收貨,用上六天,剛好趕及 2018年大除夕送達,昨晚終於試了再做一次 Cal 機,用於電腦 Mon 上,遲些再上電視測試,今次用上 1300多點,只用了個多小時,真的大有進步,起碼快上很多跟隻舊蜘蛛仔比較。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
chhanthony + 50 + 50

查看全部評分

鉑金玩家

想請教一下

入門級同細尺吋的有冇調教價值?會唔會先天不足所以就算教完只係極少差別呢?

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
legoholic + 10 + 10
Nolan + 50 + 50

查看全部評分

黃金玩家

色域較準,同 Panel 大小沒有關係,只是調準顯示咭和 Panel 輸出顏色,改變輸出曲線或 lookup table 數值使原本設計顏色忠實顯示出來。

當然,除非此 Panel 是 6 bits 面板,先天巳不足,再 Cal 也難有更好效果,因本身色域也不能全出。