設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: issachar

[4K/8K電視] 自己電視自己 cal

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

dannymak 發表於 2018-9-29 12:34
請問師兄cal 完個 profile 一定要用PC load 返 color profile 先得 ,如果唔駁PC 當一般TV cal 左都無用 因 ...

係呀... 因為要用返 DISPLAYCAL LOAD 返個 profile....

不過佢都會叫你 SET 0係電視 SET 返少少野... RGB level, 光暗等...
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

鑽石玩家

以後呢一幕係咪會好多人 post

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

issachar 發表於 2018-9-28 13:41
其實我想用埋 LUT, 但係佢 d option 太複雜... 如果有高手可以指教下就好喇  ...

Ching 請問你用那個 mode cal?

鑽石玩家

我都聽好友mark講過,  如果用madvr, hdr > sdr分分鐘set完整體仲靚過4k!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我就唔識攪, 但絕對支持你, 識 CAL 其實應該好有滿足感!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

你用咩setting/test patterns 嚟cal? 我試過cal但係又唔識set,最後雖然細節(暗位)清晰左,但整體色彩反而淡左

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

師兄個spyder5係邊個版本?

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Whysee2017 發表於 2018-10-5 08:32
你用咩setting/test patterns 嚟cal? 我試過cal但係又唔識set,最後雖然細節(暗位)清晰左,但整體色彩反 ...

可以用呢個免費軟件
https://displaycal.net/

可以用返MadVR嘅TPG

呢個AVS嘅討論串好好,當年都係喺呢度由零開始用DisplayCAL
https://www.avsforum.com/forum/1 ... advr-argyllcms.html

中文教學(無詳細睇,不過都應該係咁上下)
https://post.smzdm.com/p/654142/

(視頻教學 Mac機)
[youtube]p2xrbmfqlV4[/youtube]

主要留意返個輸出嘅Level (Full RGB / RGB Limited / YUV 16-235 / YUV 0-254)如果唔match會black crash,
玩3D Lut要預留時間,65*65*65可以玩你9個鐘。

有成果不妨分享下。
Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

鑽石玩家

小瑟 發表於 2018-10-5 08:26
我就唔識攪, 但絕對支持你, 識 CAL 其實應該好有滿足感!!!

唔識嫁... 咪買黎試下囉... 第一次 cal 完太 warm.... 呢次再試又 ok 喎!
LG CX55
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330

鑽石玩家

chhanthony 發表於 2018-10-5 12:53
可以用呢個免費軟件
https://displaycal.net/

LG CX55