設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: MDLP

[藍光播放機] PIONEER UHD-LX500 (已加開箱相同203比較)

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章

上午朋友帶LX500來我屋企玩下,今日只有測試2k同4k沒試2ch,同我既203比較⋯無論聲同畫都係LX500好好多,我AV擴大機係舊的LX56,都點到PQLS,用LX500放碟時個聲音質感與包圍感都密實好多,畫面同景深也好明顯清楚(減少燥點)景深明確清楚,我測試時聲音都開21,而家只想裝箱203放了他⋯LX500真的係好機一部

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
MDLP + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

請問有無 lx500 C hing 係夾Sony A1電視?不知道用lx500 HDMI 聽CD ,會否像Oppo 機夾 A1 咁窒聲?

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

志緯 發表於 2018-9-26 15:21
上午朋友帶LX500來我屋企玩下,今日只有測試2k同4k沒試2ch,同我既203比較⋯無論聲同畫都係LX500好好多,我A ...

請問你個203係原裝定磨改過?

黃金玩家

如果203放係500上面做測試, 對203黎講就唔公平,203馬歩都唔穩,畫面一定唔得,不過聲音500sure win!

評分

MDLP + 20 + 20

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章

kelvinsin 發表於 2018-9-26 19:32
請問你個203係原裝定磨改過?

203原廠未改
另外我測試是把203拆掉再放上LX500測試,是公平的環境測試,接線跟擴大機音量都是ㄧ樣未動的,差別在LX500有PQLS,效果好很多

評分

MDLP + 20 + 20 正到爆

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

見呢排咁多師兄入手,我都加入玩埋一份先,噚晚漏夜插線玩咗一陣,暫時都相當滿意,但有個小問題想請教下各位,關於Wi Fi上網部分小弟搵極都搵唔到點set,有冇師兄可指教一下?定還是部機一定要插Lan線先上到網?

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
AskaLung@FB + 10 + 10 正到爆

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

志緯 發表於 2018-9-26 21:55
203原廠未改
另外我測試是把203拆掉再放上LX500測試,是公平的環境測試,接線跟擴大機音量都是ㄧ樣未動的 ...

坦白講203原廠的影音就是爛透,比我之前的103和9700都差遠。但磨改了又是另一番層次,至少可以和2k時代的播放器持平,尤其是聲音,是脫胎換骨的表現。

評分

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

bellyjerry 發表於 2018-9-27 06:29
見呢排咁多師兄入手,我都加入玩埋一份先,噚晚漏夜插線玩咗一陣,暫時都相當滿意,但有個小問題想請教下各位, ...

Lan 線

評分

查看全部評分

銀級玩家

終於試到LX500可以經USB播到4K同2k BDMV。
要係USB硬碟根部建立AVCHD文件夾,將BDMV檔放係入面,碟机menu選擇播放AVCHD,有齊碟menu, 出到DV同Atmos(如原檔有收錄)。不過每次只能放一套BDMV係AVCHD入面,有D麻煩,但係唔洗J都play到原盆已經很爽啦

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
ysl + 10 + 10 報告非常詳盡
志緯 + 10 + 10 超正, 一定要加分!

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章

kelvinsin 發表於 2018-9-27 07:01
坦白講203原廠的影音就是爛透,比我之前的103和9700都差遠。但磨改了又是另一番層次,至少可以和2k時代的 ...

Kelvin師兄2部機一比較就知有差距,未知摩改過203會唔會靚過500