設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: anthony.figure

[入耳式] Thirdteen6分享

星級玩家

黑翼菜鳥 發表於 2018-9-8 15:15
用金磚平衝出就磚係覺得怪怪地,但係3.5又唔知點甘  (重點)
用線就一下會好好多,而這情況13.6又比10.5好,所 ...

其實講開幾無奈。。。。
請容許我發洩一下。。。。唔啱聽可以當無聽過。。。。。

香港音樂行業有一少部份為咗迎合而家個head fi平衝趨勢呢個市場。。。。
就特登將隻碟做假聲場(某位主打靚聲嘅香港女歌手嘅大碟)。。。左右分到咁開。。。聽都唔想聽?‍♂️?‍♂️?‍♂️

以前啲師傅教我地咩係好聲,咩係標準,舊野係邊你唔可以亂黎拆開拉大個聲,有啲細節有啲聲係個個db就個個db,做歌嘅收聲嘅,以前啲前輩導演或者音樂監製現場監修返黎嘅就要跟。
「最多係埋黎聽過陣將件事潤飾返呀仔。
而唔係夾硬拆開,唔好聽㗎呀仔。」

但係而家客人想聽多啲多餘嘅細節喎!推大佢啦~
換平衡頭喎而家嘅客人~啲野錯開啲啦!!!!客人愛呀!!!!一開始擺位錯,監製無堅持,首歌假左。
新一代mixing再加強監製嘅K型想法,出黎再假左。
客人一收到嘅成品、聽緊嘅歌或者應該稱為係(聲),已經唔再需要以中性做標準。

所以好明白點解越黎越少人支持本地音樂。。。。因為個標準都唔係以好唔好聽去做,係個市場鐘意啲咩去做。。。。隻碟歌詞編曲同想表達嘅。。。。根本唔重要。。。。最緊要啲人覺得立體覺得多野聽,好多細節呀!!!!!

你使乜理首歌個位合唔合理姐,你使乜理首歌個啲細節應唔應該出姐。

雖然聽感好主觀,有時自己收到要做嘅野我地自己都唔係鐘意個個風格㗎。但係最中性最客觀業界標準就係咁。

之前有一個老師傅講左一句説話我好深刻。。。。
「而家啲人聽緊嘅係叫聲,唔係歌。
你做咩咁執著姐。。。你同佢嘈,成條team睇你頭,班細無得收工,老細會覺得你攪到個客,你真係唔想撈咩。。。。。
你唔使同個客嘈啦。。。盞自己辛苦。。。佢要咩你咪俾佢囉。。。放工先做自己野啦。。。。」

我真係記到而家。。。。
我慶幸出身香港音樂最輝?最執著嘅年代,爸爸世伯老一輩養壞左我對耳,我好多謝佢地☺️☺️☺️
但可悲嘅係我有份做就香港最隨波逐流,迎合市場要求嘅扭曲世代。。。。。有時會覺得自己好卑鄙可恥?‍♂️?‍♂️?‍♂️

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
hphp + 10 + 10 用家心得極具參考價值
黑翼菜鳥 + 10 + 10 辛苦了,現在香港人的想法有時候是難理解..

查看全部評分

星級玩家

唔知MOJO夠唔夠力水服侍thirteen 6?
有D想帶MOJO去會一會佢

星級玩家

kaz7 發表於 2018-9-10 01:13
唔知MOJO夠唔夠力水服侍thirteen 6?
有D想帶MOJO去會一會佢

你可以帶去試一試,因為我無Mojo???
呢個位唔敢俾意見???

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

anthony.figure 發表於 2018-9-9 13:59
其實講開幾無奈。。。。
請容許我發洩一下。。。。唔啱聽可以當無聽過。。。。。

某位主打靚聲嘅香港女歌手嘅大碟 @可吾可以PM?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
anthony.figure + 10 + 10 師兄你估到啦☺️☺️☺️

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

MOJO得, 我用KANN試都得

星級玩家

jaffeinism 發表於 2018-9-10 12:36

想像緊個DSD FILE + SP1000+ 多單元貴價野聽聲考自己耳朵應該一流

星級玩家

jaffeinism 發表於 2018-9-10 12:36

呢個有少少尷尬?
不過只可以講係新一代嘅女歌手,其實聽左佢最新隻碟就知(由其事合唱個首歌。。。記得兩邊耳仔都帶耳機。。。。唔係變左獨唱咁滯)。。。。。以前佢嘅作品都無咁誇張。。。。。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

anthony.figure 發表於 2018-9-10 13:46
呢個有少少尷尬?
不過只可以講係新一代嘅女歌手,其實聽左佢最新隻碟就知(由其事合唱個首歌。。。記得兩 ...

甘講真係吾知, sell 靚聲太多了

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

anthony.figure 發表於 2018-9-10 13:46
呢個有少少尷尬?
不過只可以講係新一代嘅女歌手,其實聽左佢最新隻碟就知(由其事合唱個首歌。。。記得兩 ...

女女合唱定男女合唱?

星級玩家

jaffeinism 發表於 2018-9-12 18:00
女女合唱定男女合唱?

師兄你估到㗎啦???
再俾題示我真係死㗎???
講返對機先啦。
Ten5同Thirdteen6今代都要好多心機時間Run in~
相對幾好玩~可能係我卡拉卡拉咁聽所以感覺更大???