設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] Thirdteen6分享

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
由發怖到入手都無預過係匹野馬。
相對Ten5同a11,thirdteen6絶對係大咬。
相對地推得郁個動態同空間感、細節同順滑感完勝Ten5。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

黃金玩家

相比A11,13.6好推好多

星級玩家

黑翼菜鳥 發表於 2018-9-6 22:03
相比A11,13.6好推好多

我又唔覺喎。
A11我都有,low gain就夠做。
今個系列10.5同13.6我都有買,兩隻唔同走向。
做mixing個陣會用10.5,聽歌用13.6。
10.5上mid gain已經非常好
13.6我要落amp high gain先夠力,同埋新一代唔用平衡個聲更好~

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

anthony.figure 發表於 2018-9-7 12:02
我又唔覺喎。

師兄有無換線?

10.5我試聽覺得佢個低音收得好快, 量少左

但計番個價錢又抵玩的

13.6就幾滿意

星級玩家

jaffeinism 發表於 2018-9-7 13:13
師兄有無換線?

10.5我試聽覺得佢個低音收得好快, 量少左

我有換線10.5同CTM條Juba好夾,低頻同高頻去得更盡。
13.6未搵到岩味嘅線。
兩者走向好唔同。
今代值得一玩

黃金玩家

anthony.figure 發表於 2018-9-7 12:02
我又唔覺喎。

我反而用開平衡,10.5同13.6用的音量感覺差不多,A11反而要開多1/4(A11和A9我賣了,現在只留下A7SE)
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

星級玩家

黑翼菜鳥 發表於 2018-9-8 00:12
我反而用開平衡,10.5同13.6用的音量感覺差不多,A11反而要開多1/4(A11和A9我賣了,現在只留下A7SE) ...

今代Fender俾我最強烈嘅感覺係響非平衡出黎嘅聲係好立體,定位係啱啱好準確到位。(相對即係佢無為遷就平衝玩家妥協,相對我係覺得方便左lol,一個6.3轉插攪掂。)

如果用平衝出聲可能會出現之前可能會有師兄講嘅斷層情況。
(小弟個人聽感覺得分得太開有啲一舊舊,個空間定位有少少覺得K型咗。
落hugo2自然好多,teac501出個聲都好好聽。
就算係venturecraft627加老人家嘅ba-10都舒服自然定位好準。用金磚平衝出就磚係覺得怪怪地,但係3.5又唔知點甘。。。。。
聽到啲位置錯開有少少嚴重。
最後係出街用iphone加外置dac,而響公司用hugo2。
變返磚黨???)

Ten5相對親民。
就算係dap又好iphone加細dac都好,佢點推都好準嘅位同立體,但係越俾越立體,我估Fender今次妥協嘅係Ten5俾普通玩家同Studio用。
而Thirdteen6係俾Hifi友玩,你有貨,夠料夠器材玩你就買啦。
唔係你就Ten5囉
?‍♂️?‍♂️?‍♂️小弟愚見(本人工作測試?‍♂️?‍♂️?‍♂️Sound man俾舊藍芽野俾我mon聲個陣ten5同A9都係立體定位,最緊要係準,雜聲清。A11同thirdteen6真係聽對白,雜聲糊埋一舊。。。。。衰過收音機,因為濛加平,都唔知係環境聲定有無冷氣聲。
要sound man提返我有無雜聲。。。。工作羞家必備???

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

用金磚平衝出就磚係覺得怪怪地,但係3.5又唔知點甘  (重點)
用線就一下會好好多,而這情況13.6又比10.5好,所以平時10.5我只放在SP1000CC上用多.

評分

anthony.figure + 10 + 10 10.5係好機

查看全部評分

音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

星級玩家

黑翼菜鳥 發表於 2018-9-8 15:15
用金磚平衝出就磚係覺得怪怪地,但係3.5又唔知點甘  (重點)
用線就一下會好好多,而這情況13.6又比10.5好,所 ...

我金磚要駁hugo2 隻13.6先好聽,一係駁amp,仲要係好大力嘅amp(唔係大聲,係要大力)。
我認同駁平衡怪怪地,某情度上今代fender係俾Media人用,由其係10.5???
香港公司做mixing好多時無獨立房,成班同事都係帶耳機。
以前好多同事用se846,貪佢夠flat夠smooth樂器夠準。
之前fender A9出左個陣個立體同定位上多一個層次,之後成班同事轉A9。
到今代Ten5個bass再上一級,擺位同空間更立體。聲底更自然精準平衡,應該慢慢做野個班慢慢會轉機(始終兩代相隔個距離唔耐,好難咁快換。
但係班同事手足試完我隻Ten5好鐘意,始終聽黎聽去都係統一聲底做野,隻機活潑啲,擺位再自然啲。
做野個陣逼住聽歌同放工聽歌都開心好多☺️☺️☺️☺️
如果好似我個位成日要mon聲。。。。你就會覺得除左自己感覺有野響耳仔之外,sound man收嘅聲同無帶個陣無咩分別咁制☺️☺️☺️)
相對放工換線就係聽返自己想要嘅head fi聲,而唔係用線就返個正常聲?‍♂️?‍♂️?‍♂️?‍♂️相對其他品牌我自己感覺係可玩性大好多。
而家剩係要驚成日換線換黎換去會鬆哂個頭咋????
所以就買多隻thirdteen6 la????
隻ten5而家係用原裝線????
因為我地個行整聲根本統一標準就係呢隻聲。
唔使為左過qc而換線呢做返個標準☺️☺️☺️☺️
而且無人係用平衡頭嘅機黎做聲☺️☺️☺️如果我下面有人咁做我實鬧爆佢,一係你加轉頭唔變聲,近標準???一係你帶返公司派嘅殘爆846先同我整聲???
唔係你唔好同我入房

評分

黑翼菜鳥 + 10 + 10 俾個Like你啦^^

查看全部評分