設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: eqwoot

[喇叭組合] 想試下玩5.1.2 Atmos (Front Height speakers/Atmos enabled speakers)

黃金玩家

mtvbb 發表於 2018-8-24 23:59
恭喜恭喜
等你REPORT

星期日卒之試左隻TEST DEMO 喇~

AMAZE 同我藍光原盤一樣,雀仔飛係由左上>左後>右後>右上,即係逆時針方向,非常清楚。
跟住試埋 audiosphere,幾有趣,方向位置都好清楚冇亂坑。
捧球爆窗就麻麻地,可能入門AMP響某段聲軌係咁上下,別無他求~

電影DEMO 冇一段有感,可能我剛買左隻 "4K 廿二世紀插人兩鑊" 睇完佢隻重製版本Blu-ray,睇番DEMO 會乏然無味卦~

星戰/overwatch 覺得現場感幾好,如打機要有位置感真係幫到手。

直升機聲 PASS~

重有,你所講果段 Unbroken, 試左一次之後發覺我D低音過重,即時用DEMO 碟個5.1.2 TEST TONE 調一下,
OFF 左個BASS adjustment,掂晒,同響影音舖d高階器材播出黎唔會差太遠喇。

上幾星期先裝埋天花果對喇叭,試到而家都七七八八,發覺好多時我自己一換某channel新喇叭,就不其然響試機時只留意
果個channel夠唔夠聲,越SET 就越大聲搞到同其他Channel完全配合唔到,覺得都幾本未倒置。又細心留意下現實環境,明白
日常生活響頭殼頂有幾何會有好大既聲音會令你去注視丫,通常上方任何聲音傳入我地耳仔時已經係整體環境既聲音,除左.....
搭巴士,坐正佢個死人喇叭下面,就真係正宗TOP MIDDLE喇,仲有,試過樓上直接響地板扑野,響我屋企天花傳出明顯聲音,
但有時樓上隔左D廚具啄肉缾,反而我響屋企係不能肯定聲音從何方向而來。

咁講法,如果一套戲真係記錄現場環境聲效,我諗要試出天花喇叭特別輸出聲效明顯,要試"驅魔人"女鬼爬天花果段先夠清楚喇~

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

maxyeung 發表於 2018-9-3 14:49
星期日卒之試左隻TEST DEMO 喇~

AMAZE 同我藍光原盤一樣,雀仔飛係由左上>左後>右後>右上,即係逆時針方 ...

恭喜恭喜

另先前聽D CHING 講要試天花聲,最好搵D 鬼片, 有套好似隻鬼係樓上行來行去.........

如果你果隻係2016 同我果隻一樣既DEMO碟的話, 好似TEST TONE 有位置係錯位
https://post76.hk/thread-266498-1-1.html

另有空試SANTERIA , 聽下鼓同雀仔聲

UNBORKEN, 有試到空中付近炸你, 之後有段炸人基地既掃地下低頻

同埋隻碟試EVEREST, 行雷, 落大雪, 主角係山到催人行快D, 跟手個風暴吹埋身.

我都跟你一樣不段反覆較隻SUB(我之前多件無用, 好似SHORT SHORT 地), 我都成日覺得炸得太勁, VOL 又唔係較到好大

鑽石玩家

小邪ktm 發表於 2018-8-21 15:11
我都想問下其他師兄,個個都話普通喇叭做唔到反射喇叭,但調轉如果用反射喇叭做天空喇叭係唔係會更好,還是 ...

我係鋪頭聽過用普通劍橋衛星speaker做反射,sales話用儀器set好哂啲位,效果明顯有喎,聲音真係由天花落黎。當然冇做過AB比較。

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

我以前都係用反射,都叫做聽到有啲校果,但裝咗天花喇叭後,真係兩件事黎

黃金玩家

mtvbb 發表於 2018-9-3 17:29
恭喜恭喜

另先前聽D CHING 講要試天花聲,最好搵D 鬼片, 有套好似隻鬼係樓上行來行去.........

頭先再CHECK 多次,  成隻DEMO PLAY all。ANTERIA  同 Everest  都OK 啊,至於個TEST TONE 唔覺有問題喎,不過由佢啦, 個AMP 既TEST TONE 重要D~

另外再PLAY 下隻藍光版 "帝國驈雄" ,開頭打日耳曼果段,試下OFF 同 ON 對天花喇叭,因為隻碟得dTS-HD, 個AMP upmixing 後,5.1.2 比起5.1 真係爭天共地,相個 ENABLE 喇叭都聽得出。
跟住同樣做法又試下隻JOEY 同克勤個演唱會,只係空間好似闊左一些,冇之前咁大分別。

黃金玩家

mtvbb 發表於 2018-9-3 17:29
恭喜恭喜

如果你果隻係2016 同我果隻一樣既DEMO碟的話, 好似TEST TONE 有位置係錯位
https://post76.hk/thread-266498-1-1.html

我睇左你個link, 我隻碟冇事喎~

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

maxyeung 發表於 2018-9-4 17:07
https://post76.hk/thread-266 ...

我果隻DEMO碟都有問題,用5.1.2 TEST TONE 試反射喇叭時會變咗後置出聲

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

maxyeung 發表於 2018-9-4 17:07
https://post76.hk/thread-266 ...

我嗰隻都有錯位嘅問題喎

黃金玩家

更正: 我所講我自己對天花喇叭,意思係Front Height, 響前置對上再近坐個位置一尺唔夠,兩隻都有角度指向個睇戲位高少少。