設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: eqwoot

[喇叭組合] 想試下玩5.1.2 Atmos (Front Height speakers/Atmos enabled speakers)

黃金玩家

mtvbb 發表於 2018-8-21 16:12
我先前用Front Height speaker, 之後用 Atmos enabled speaker, 感覺當然係反射正好多.
我亦都係有盞燈阻礙 ...

你用甚麼反射 whuch brand thx

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

andy3009 發表於 2018-8-22 20:43
你用甚麼反射 whuch brand thx

TB 大陸野, 得一款
1K 左右 一對
大大隻的

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

maxyeung 發表於 2018-8-22 15:00
嗯......我近排先開始由5.1 加番對天花喇叭變成 5.1.2,因為部AMP只係入門級也只是如此。我有少少意見希望
...

3) 用番 ATMOS 試機碟,好似第一TRACK, 係大自然果條片,有一PART 360度雀仔飛,聽唔到360度有FEEL 既話,就談唔上基本設置完成了,記住360度D聲係平衡的,唔係前大後細聲,或後大前細聲,要聽到係立體360度都係果堆雀仔飛。

呢一TRACK 我既愚見. 反射又好天花又好, 如果SET 岩位, 我都唔知係唔係應該前左兜後去右再去左前, 我見好多SET天花埋黃帝位, 結果個雀仔圓, 變左隋圓, 好聽叫埋身, 但會唔會無左個物件聲既空間感呢?
我之前去友人屋就係咁 SET.. 結果試完呢段, 仲試左APE 最新果集, 主角係自己既山洞追出去搵個軍人, 途中左邊有個小瀑布, 個聲無物距離感.
而ATMOS 試機碟有個DRY AUDIO係鼓聲同雀仔中上走來走去. . 我果個反射, 第一下雀叫趕係左上角,  而友人家中係直頭頭頂, 而D 雀仔走位極縮窄
而友人既SETTING 試直昇機係頭頂左右走, 而我既係前上方左右走
究竟點先為之正確, 我都唔敢講, 不過就純以自己感覺覺得ATMOS 應該係空間位置感既聲

另仲有一樣先前反覆試左多次既分頻點
我估如果屋細應該160~200, 屋好大先80
呢PART 我係大自然果下行雷. 試左以我細空間 200呎內明顯係200, 行雷果下好有空間置身其中既感覺成屋都好似震感, 80~100只有響, 無空間感

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
DickLai@G + 10 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

黃金玩家

mtvbb 發表於 2018-8-22 22:34
3) 用番 ATMOS 試機碟,好似第一TRACK, 係大自然果條片,有一PART 360度雀仔飛,聽唔到360度有FEEL 既話 ...

要留意下師兄既經驗喇, 實在非常具體說明,很好啊~

不過你已經係處於進陼既調較,而我仲係初步,分別頗大呢~

我搵日再試下,聽下雀仔飛既方向同埋FEEL 到正圓包圍定係橢圓包圍先............

黑鑽玩家

maxyeung 發表於 2018-8-23 16:27
要留意下師兄既經驗喇, 實在非常具體說明,很好啊~

不過你已經係處於進陼既調較,而我仲係初步,分別頗 ...

102004a55ggnqz8ib49ix9 (1).jpg

唔好咁講, 我都唔太肯定我既係唔係岩, 大家交流

我之前常試, 你說大自然果個TRACK " AMAZE

而只有音樂既雀仔聲, SANTERIA

行雷我試AMAZE, 同EVEREST

有一個UNBROKEN, 我好愛試半空比炸彈炸, 同炸人地基地果幾野

黃金玩家

mtvbb 發表於 2018-8-23 17:13
唔好咁講, 我都唔太肯定我既係唔係岩, 大家交流

我之前常試, 你說大自然果個TRACK " AMAZE

我冇你呢隻dvd, 可能我果個係 藍光原盤既簡化版,少過你隻碟既內容的。我講野段係 Dobly Atmos Amaze trailer,同你果隻應該唔會有分別卦~

黑鑽玩家

maxyeung 發表於 2018-8-24 00:16
我冇你呢隻dvd, 可能我果個係 藍光原盤既簡化版,少過你隻碟既內容的。我講野段係 Dobly Atmos Amaze tra ...

你講既大自然,我估係amaze 呢段
Bdmv好似無我呢隻, 我都想搵其他幾集玩下

黃金玩家

mtvbb 發表於 2018-8-24 22:24
你講既大自然,我估係amaze 呢段
Bdmv好似無我呢隻, 我都想搵其他幾集玩下 ...

我今日25人仔淘緊落黎~試完再REPORT 你丫~

黑鑽玩家

maxyeung 發表於 2018-8-24 23:35

恭喜恭喜
等你REPORT

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

maxyeung 發表於 2018-8-24 23:35

師兄可否pm 淘寶網址,以前買開的都執晒了。謝謝