設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DNSF

[4K/8K電視] Sony 65A8F SDR 靓過HDR/DV

黃金玩家

對於一般用家,10個客人中8個客也會覺得SDR 的原廠動態/鮮明模式比 HDR 靚
其實這情況很普遍
原廠動態/鮮明模式 通常用冷色溫,又推高晒對比,色彩濃度,簡單說就是重味精。

就好像在商店內,如果有店員慢慢用心機校部電視,依照什麼ISF THX 之類方式調校
可能他不但被店經理鬧,仲很有可能被代理商/廠商 投訴,為什麼你們的店員將我們的電視機校到咁暗

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kitman688 + 10 + 10 絕對認同
allen89 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

其實 SONY既TV HDMI1同4都係可以出到HDR的, 不過就只可以係 4K 24/30P, 再上就唔得勒, 即係DV都要插HDMI2同3先得~

Ports 1 & 4 process at 3840x2160p (24, 30 Hz) | 1080p (30, 60 Hz) | (1080/24p) | . . .
Ports 3 & 2 process at 3840x2160p (60 Hz)
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

DNSF 發表於 2018-8-9 16:24
师兄,我第一个贴已经话咗两个设定都是一样喇。同样用vivid mode,里面设定一模一样架。就係因为同样设定 ...

師兄, 泠靜一點, TERRY兄都係想講比你知情況, 佢都唔係想挑戰你, 唔洗咁緊張呢~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

老實D咁講........我真係唔覺得一個畫面調校係有完全二個世界的效果的, 依家D TV基本上係出廠同DEFAULT時色準已經做得非常非常之好(當然某D品牌係會DEFAULT都唔係好得的.......不過唔多), 只要係D味精位加加減減其實都已經可以好唔錯. 所以 SDR又好, HDR都好, 要睇 SOURCE係咩都好重要, 就以我睇返依家復仇者1咁講, BR同4K碟就真係二個世界.....好明顯的!!!!

評分

參與人數 4威望 +80 金錢 +80 收起 理由
don + 10 + 10
toms110 + 10 + 10 正到爆
matthew + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

Post76玩樂網.

5萬

總版管

你自換左HDMI2同開左增強模式先, 咁就可以食盡 18G 行DOLBY VISION, 咁分別應該會大好多呢~

Post76玩樂網.

星級玩家

我覺得新電視要run in,由其係4k器材,用多兩三個星期熟習setting 再比較,由其gamma curve setting, 通常頭數天顏色是非常差的。
所以open box 的測試看看便算

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
allen89 + 10 + 10 絕對認同
jj3380 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

5萬

總版管

其實任何人的測試都唔可以盡信, 因為人人都有偏好, 人人都有口味, 自己親身去睇就最穩陣!!

Post76玩樂網.

5萬

總版管

AAA1 發表於 2018-8-9 18:24
我覺得新電視要run in,由其係4k器材,用多兩三個星期熟習setting 再比較,由其gamma curve setting, 通常頭 ...

用不同顏色由佢自己 RUN100小時係最好的.......不過你要接受黑麻麻個TV係廳自己著呢下野呢~

Post76玩樂網.

鉑金玩家

小瑟 發表於 2018-8-9 17:59
老實D咁講........我真係唔覺得一個畫面調校係有完全二個世界的效果的, 依家D TV基本上係出廠同DEFAULT時色 ...

师兄,你说得对,现在的电视机要调较的地方其实不多,就是光暗,对比,色彩浓淡,色温稍为调整就应该可以了。出厂时已调得不错的了,不像以前的电视机。LED电视我自己也花很多时间用碟用SPYDER去调,所以应该不算是门外汉。所以我觉得不是设定问题。

我故意让HDMI 2 SDR 既 VIVID mode 与 HDMI 2 HDR 既 VIVID mode 一样是用来比较两者。HDR下 brightness 已 MAX,即係无得再调光亮了,相对SDR下brightness MAX 虽然是光了点,但下调空间很大 .(HDMI 4 比 NOW用已把brightness 调低至40-45那范围 )。

相信很多人会睇变形金刚,在Last Knight 中 Optumus 在 canyon 于其他变形金刚重叙试那些金刚的金刚在太阳下是否应该闪亮呢?我现在HDR下那些金属是给弄脏了一样,闪但不亮,SDR下就完全闪亮,颜色也鲜明,青的青,蓝的蓝,红的红,黄的黄。我相信导演是想表现后者的色彩多于前者。所有我觉得有问题才在此提问。 DV 就俾HDR10更差!

当然我唔係要HDR爆晒光,但係最光都係暗,每套电影都好似变咗阴阴沉沉咁。

我接纳师兄说两者运算及处理不一样而导致有差异,但我部机既 HDR真係差,比之前部panasonic 4K 差。唯一好的就是黑位。

因此我觉得有问题才提问,但很多师兄认为是设定问题,设定得更好是后话,连应有的亮度的问题还未解决。调较其它设定都是枉然。

谢谢各位意见!

可能小弟真係膚淺啦.只想提一提師兄。sony 的brightness .其實是一般電視的backlight. sony blacklevel 先至係brightness  詳情 回覆 發表於 2018-8-9 22:17

星級玩家

小瑟 發表於 2018-8-9 18:28
用不同顏色由佢自己 RUN100小時係最好的.......不過你要接受黑麻麻個TV係廳自己著呢下野呢~  ...

睇電視比較 簡單