設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[4K/8K電視] Sony 65A8F SDR 靓過HDR/DV

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我最近買咗Sony 65A8F, 發覺播普通藍光碟比4K HDR/DV 碟(同一盒入面有4K同普通藍光碟)更光亮,色彩更鮮明。

我相信不是設定的問題,尤其在播DV碟時,電視機自動限定使用Dolby Vision Picture Mode,能改動的地方不多。

在播放4K HDR 時, 我的HDMI 1 (blu-ray player to TV direct) 用 VIVID mode (HDR),在播放普同藍光碟(SDR) 時同樣用VIVID (SDR) mode, 兩者設定是一樣的。

有無其它Songy 65A8F用家,有同樣的情況呢?  我擔心的是我部電視機有問題。

新仔會員II

sony A8F  HDMI 1 係出唔到最高效果。

新仔會員II

only hdmi 2.3. 仲要要開啟增強模式。

新仔會員II

是調校設定問題.你可pm 小弟

鉑金玩家

lawterry 發表於 2018-8-9 11:55
only hdmi 2.3. 仲要要開啟增強模式。

我說錯了,係HDMI2 即下邊(不是旁邊)第一個,亦已設定增強了HDMI 2 & 3。所以唔係師兄話出唔到既問題。出唔到電視唔會彈出 HDR10,Dolby Vision 等字樣及標誌。

問題係点解同一個HDMI 2 從藍光機既同一個輸出,SDR 會比HDR / Dolby Vision 更光亮,色彩更鮮明。

setting 问題. 可能sdr 太set 太高.已 hdr 又太低  詳情 回覆 發表於 2018-8-9 15:52

新仔會員II

DNSF 發表於 2018-8-9 12:26
我說錯了,係HDMI2 即下邊(不是旁邊)第一個,亦已設定增強了HDMI 2 & 3。所以唔係師兄話出唔到既問題。出 ...

setting 问題.
可能sdr 太set 太高.已 hdr 又太低

鉑金玩家

lawterry 發表於 2018-8-9 15:52
setting 问題.
可能sdr 太set 太高.已 hdr 又太低

师兄,我第一个贴已经话咗两个设定都是一样喇。同样用vivid mode,里面设定一模一样架。就係因为同样设定SDR比HDR光,色彩鲜明先会觉得有问题。

如果HDR比SDR光,色彩比SDR鲜明,我出呢个post会俾人话神经病啦!

乜你唔认为HDR(High Dynamic Range)应该比SDR (Standard Dynamic Range) 有更阔的亮度和色域吗?

銀級玩家

DNSF 發表於 2018-8-9 16:24
师兄,我第一个贴已经话咗两个设定都是一样喇。同样用vivid mode,里面设定一模一样架。就係因为同样设定 ...

我個人既理解係咁,sdr用既gamma同埋hdr用既Perceptual Quantizer 係唔同概念
gamma係% light output,而Perceptual Quantizer係指明應該出幾nit亮度

所以係sdr下,實際出黎既畫面幾光,好取決於你電視既亮度setting;
而hdr下,電視既設定係唔應該太影響實際出黎亮度,
因為本來既設計就係亮度(lg叫oled light)開滿,如果唔需要tone mapping/abl情況下,就會根據Perceptual Quantizer出返對應既亮度,由片源決定要開幾光。
(設定方面會咩影響就唔講了,我唔係專家)

vivid mode一般都開到好光+色彩設定會偏藍加光畫面
所以sdr下會令你有種錯覺,覺得好sharp好光;
實際上個「creative intent」根本唔係預你呢個scene睇到咁光既畫面,所以播hdr 時,接近creative intent既畫面反而令個wow factor仲細左

以上係我既個人理解

白鑽玩家

師兄 , 你誤會了上面位terry 師兄,佢本身也是一位熟悉sony調畫專家,也是使用sony oled a1用戶, hdr ,dv要發揮最好,真係需要透過isf mode 慢慢的調較致最佳畫面,你形容的顏色是正確的,但不是所有電視插入播放便會自動達到最佳效果,而且是2k, hdr, dv, 分開3個畫面設定,非內健的mode 可達,這是經我調較在sony 最低LED型號x7000e播hdr效果。一個最盡setting 可能需要花上2小時。
你可以參考外國網站的設定值研究下先。自己試試效果先[url=https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/a8f/settings]

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
cheung2217 + 10 + 10 畫面好靚
EddieCYLam + 10 + 10 絕對認同
issachar + 10 + 10
kitman688 + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

黃金玩家

通常常電影視機SDR 的動感模式 vivid 就是推光晒個畫面,有D爆光,推商個對比,伽馬,表明看好似好靚,但是不真實。

HDR 情況下的就算是動態模式,也不會推爆個光度,對比