設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 志緯

[討論] LG OLED E7T SDR同HDR校正

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

志緯 發表於 2018-8-9 11:21
Marco哥唔係我專業啊?
係幫我校正的朋友專業
他校正過百部投影機同顯示器了

panasonic係正既
想用盡量發揮現有器材.....哈哈

星級玩家

chhanthony 發表於 2018-8-9 13:10
咁係R-Xite ColorMunki了

師兄是否有研究?唔明白點解OLED要調咁耐,係唔係LED(與電腦一樣用LCD面版),就唔駛調咁耐呢?

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章

marco 發表於 2018-8-9 14:06
panasonic係正既

係最正!根本係業務用技術下放家用機種

星級玩家

大玩偶 發表於 2018-8-9 11:51
Eizo Dell MON 同電視唔同既 , 平時執相搞 WB 都好快手就搞到岩心水既情度

但電視郁少少就偏離到個差異 ...

執相調白平衡,我覺得係個人口味問題,與螢幕色準與否係沒有關係。

執相調Mon係因為希望自己執好既相片,唔想係人地個裝置上看有太大落差。

我相信樓主都係因為想忠實呈現顏色而選擇搵專業人仕調OLED吧。

我估可能OLED與LED係唔同技術,所以可能要比LED調校的時間更長吧。

星級玩家

志緯 發表於 2018-8-9 14:21
係最正!根本係業務用技術下放家用機種

可惜唔支援Dobly Vision...就算處理器幾勁都好...沒有好訊源去夾...

都唔明點解Sony最新A9F,都唔去提升面版既bit數...不斷用快處理器其實沒有意思。

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章

PY318 發表於 2018-8-9 14:18
師兄是否有研究?唔明白點解OLED要調咁耐,係唔係LED(與電腦一樣用LCD面版),就唔駛調咁耐呢?{:6_141: ...

LG部E7T白平衡個RGB三色以5%為一單位到100%共20個單位,昨日攪的時侯係用2點式去攪,但檢查時要用20點檢查,比如說30%紅0綠-8藍-14,可能在標準內,但拉到80%檢查時唔在標準內,攪好80%時變紅0 綠-6藍12,剛剛的30%有可能又唔準,要這樣攪到全部20個單位都在標準內,來回攪的次數好多次

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

PY318 發表於 2018-8-9 14:18
師兄是否有研究?唔明白點解OLED要調咁耐,係唔係LED(與電腦一樣用LCD面版),就唔駛調咁耐呢?{:6_141: ...

PY318兄

簡單答法 自動(source) vs.  手動 (display)

相信一般調校電腦monitor嚟執相
因為主要的source是PC
應該是用meter的跟機電腦軟件幫video card做calibration/創建一個profile,
這個過程是軟件自己運作來調教source輸出的誤差。
比較少會用monitor的設定來做調校,因為一般家用monitor都要用manual來調校。

而同樣地一般家用電視或projector的source是disc player或內置數碼天線,
而一般這些source都沒有像電腦的自動調教,同樣地多數會用manual調校,
手動比自動當然會比較花時間,而且可調值亦有限,如是SDR還好一般一至兩個鐘完成,
但HDR比較難攪,可能需要花上五六個鐘。

上面話一般,係因為現時有啲家用電視都已經support auto calibration,
例如 LG 2018年系列,Panasonic EZ系列,Samsung QLED同Sony Master系列都support唔同程度嘅auto calibration,
但所需時間還是要看做甚麼程度的auto calibration,例只做RGB 10點加 CMS可能只要5分鐘左右,
如果做45*45*45 3D Lut 可能要用上八九個鐘的時間,另外還要看meter的速度。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
PY318 + 10 + 10 俾個Like你啦
志緯 + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章

PY318 發表於 2018-8-9 14:28
可惜唔支援Dobly Vision...就算處理器幾勁都好...沒有好訊源去夾...

都唔明點解Sony最新A9F,都唔去提升 ...

昨日有問到哩個問題,HDR格式裡朋友話Dobly Vision一定係最靚,點解松下果部OLED唔支援DV格式,開HDR10+表現都靚過E7T同A1?
因為16bit的處理器發揮作用,立體感同景深都會好好多
仲有拍片時的機器都係松下的業務用機,當片子編碼壓縮成UHD時,松下自己的OLED解碼會解得最靚
以下係我同師傅吹水大家睇睇冇要太認真
LGㄧ定唔會把最靚最新面板賣比松下同Sony(邊個有話事權都係梗啦,畀正野你來打死我自己)
師傅話OLED買LG因為面板最靚自然最舒服
買松下處理器勁HDR10+有機會上打Dobly Vision
我話Sony呢?
師傅話唔可以買有2原因
1.如果注重標準顏色,Sony整唔到會似LG同松下咁準
2.Sony部機個用料係最差,但賣價最高,Sony廠方人員好自豪可以用次等用料搭配出一流水準的出品,但耐用度同衰退比松下同LG差好遠,除非口袋深如海,Sony電視同投影機都不建議入手,尤其投影機死得更快,大家參考下

評分

參與人數 6威望 +100 金錢 +100 收起 理由
Sywleung + 10 + 10 用家心得極具參考價值
matthew + 50 + 50 用家心得極具參考價值
eddieko530 + 10 + 10 用家心得極具參考價值
alanadc23 + 10 + 10 又學野
rickytang + 10 + 10 絕對認同
coffee430coffee + 10 + 10 絕對正確

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

志緯 發表於 2018-8-9 15:13
昨日有問到哩個問題,HDR格式裡朋友話Dobly Vision一定係最靚,點解松下果部OLED唔支援DV格式,開HDR10+ ...

建議師兄不要太直接...呢度好多新力粉絲...而且新力亦很落力做市場推廣...

好期望你會試下FZ1000/950(18年最佳,HDTV Test 擧辦), 主持話Panasonic係唯一一部比去年自己品牌EZ(17年最佳)有明顯進步的電視(A9未參加,亦期待一較高下)....打過上去香港總代理信興問....佢地話panel被人拖遲交貨...dsiplay未有影...香港5年全包保固(包括屏幕)

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
kwokg + 10 + 10
alanadc23 + 10 + 10
coffee430coffee + 10 + 10 低調D好

查看全部評分