設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] LG OLED E7T SDR同HDR校正

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
校正個朋友話E7T個面板同B7T面板質素差好多,面板好過B7.A1.松下EZ1000,但EZ1000處理晶片最強可到15.16Bit,LG同Sony都係14Bit處理晶片,三部機中EZ1000表現最好,先附上SDR校正後照片

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
chhanthony + 50 + 50
alanadc23 + 10 + 10 超正, 一定要加分!

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章

SDR設定值,唔建議照抄,每台OLED誤差都唔同,
調整時六色色管唔郁得,如果做的唔準的色管,點整一定整唔到正確的白平衡,白平衡RGB數字會互相影響,唔係紅色多就減紅色,係要攪綠色或藍色來讓顏色標準至算。
此次校正白平衡是用2點式校正,做準2點後,都要檢查返20點式既白平衡有冇超出標準,無超出就收工
DELTAE在3以內算標準,此次校正到1以內算非常滿意

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

專業

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章

marco 發表於 2018-8-9 11:12
專業

Marco哥唔係我專業啊?
係幫我校正的朋友專業
他校正過百部投影機同顯示器了
但搞好都要5個鐘了
校正師傅話好彩我冇買A1
OLED最好就係松下同LG?

星級玩家

志緯 發表於 2018-8-9 11:21
Marco哥唔係我專業啊?
係幫我校正的朋友專業
他校正過百部投影機同顯示器了

Panasonic暫時不推最普及的Dolby Vision,因為同Samsung推HDR 10+...所以LG兼容應該會比較好,不過...LG好似聽聞好易壞喎。

請問你請朋友教正?教正一次收多少錢?

剩調教電視畫面都需要5個鐘咁耐嗎?我電腦用Spyder調教Mon玩Lightroom執相都唔使咁耐喎....

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

PY318 發表於 2018-8-9 11:35
Panasonic暫時不推最普及的Dolby Vision,因為同Samsung推HDR 10+...所以LG兼容應該會比較好,不過...LG ...

Eizo Dell MON 同電視唔同既 , 平時執相搞 WB 都好快手就搞到岩心水既情度

但電視郁少少就偏離到個差異接受唔到 ,

宜家基本上都無乜心機成日去調教個 準確度 ,

簡單D 同 iMac / Mac 產品都已經唔太差好遠 , 除非工作需要 ,
否則我諗一般家庭用 iMac 都滿足到基本需要 。
Display : Samsung QA55Q7FAM
AMP : Denon X6400
C: MK 750
LR : MK 750
SR: MK SUR55
WF: JL F110
Player : Sony X800
MDP : Egreat A11
Console : PS4 Pro , Switch
Screen : OS 80
PJ: BenQ W2700

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

隻meter係X-Rite嘅colormunki?

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章

PY318 發表於 2018-8-9 11:35
Panasonic暫時不推最普及的Dolby Vision,因為同Samsung推HDR 10+...所以LG兼容應該會比較好,不過...LG ...

PY哥我部電視校正係在台灣,我覧價錢和香港好唔同吧
香港校正一次要幾多錢?
另外電視校正好鬼煩,RGB3色搞來搞去會互相影響,LG有20點白平衡,就係都要在標準內,搞好30%時可能80%又走位,要20個白平衡攪緊位要來回整好多次,睇到頭暈SDR2個鐘,HDR又2個鐘,所以咁久

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章

chhanthony 發表於 2018-8-9 12:18
隻meter係X-Rite嘅colormunki?

哩隻朋友話叫光譜儀,光譜儀5000HKD內
要配合軟體用,軟體貴D

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

志緯 發表於 2018-8-9 12:53
哩隻朋友話叫光譜儀,光譜儀5000HKD內
要配合軟體用,軟體貴D

咁係R-Xite ColorMunki了
Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya