設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: testbybb

[4K/8K電視] 播放4K 60FPS影片 會明顯LAG正常?嗎

星級玩家

rl0497 發表於 2018-8-8 12:28
你喺Youtube app入面播片,播片期間撳遙控器上面嘅十字掣任一方向,佢會喺畫面出咗套片嘅名,下面會有啲i ...

謝謝你。今晚我再試試,然後貼圖上來說明我的情況。

電視型號: Sony KD-49X7500F

Android TV內的YouTube版本: 2.03.06 (己經在Google Play更新至最新版本)

影片[Real 4K HDR 60fps: LG Elba Italy in HDR] from YouTube
URL:
[youtube]i9BEKCX0WgU[/youtube]

互聯網: Lan線經1000Mbps switch再經1000Mbps Router

1440p流暢播放,顯示有足夠buffer health:

2160p 4K就係會窒,buffer health嚴重不足:

20180808_231841_2160p 4K-1MB.jpg

明天再續繼研究.... -完-

星級玩家

rl0497 發表於 2018-8-8 12:29
我係揀咗自動嘅,因為夠速度,佢都即時上咗4K解像嘅

唔好意思,我有點懷疑,你個YouTube apps會自動上2160 4K囉....因為你之前話你連線網速比樓主慢...請問你可否像我一樣用手機影電視畫面post上來研究呢?

鉑金玩家

PY318 發表於 2018-8-9 00:02
謝謝你。今晚我再試試,然後貼圖上來說明我的情況。

電視型號: Sony KD-49X7500F

13343kbps (~13Mbps) 咁慢點播4K 60fps, 最少都要25Mbps啦
我建議你用電腦測試左夠唔夠快先研究係咪software問題~

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
PY318 + 5 + 5 俾個Like你啦

查看全部評分

星級玩家

frankiepoon 發表於 2018-8-9 00:20
13343kbps (~13Mbps) 咁慢點播4K 60fps, 最少都要25Mbps啦
我建議你用電腦測試左夠唔夠快先研 ...

哦…原來係網速問題,謝謝。

可能Netflix串流4K 60fps,真的需要25Mbps。跟據這個測試,YouTube應該至少需要18~19Mbps,就可以流暢,我想由於是壓縮方式H.265與vp9不同所導致吧:
https://www.techbang.com/posts/56234-how-does-streaming-video-flow-at-different-resolutions-count-smart-to-see-the-film-flow-not-exploded

鉑金玩家

PY318 發表於 2018-8-9 01:36
哦…原來係網速問題,謝謝。

可能Netflix串流4K 60fps,真的需要25Mbps。跟據這個測試,YouTub ...

你wan 行幾多?

鑽石玩家

山葉幫成員

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

個人經驗,要用LAN線先夠快,Sony內置嘅wifi receiver超級慢。

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
PY318 + 5 + 5 絕對認同,買電視前做過功課都知。.

查看全部評分

星級玩家

我用這個Router : https://www.linksys.com/hk/p/P-EA7500/

佢話有1.9 Gbps Wi-Fi speeds...

係有2.4G/5G兩個頻段,支援MU-MIMO,但我試過只得8Mbps左右,一定唔夠Lan快。

今晚要check返我個Router settings及家中寬頻服務有幾快先。

白鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

PY318 發表於 2018-8-9 00:14
唔好意思,我有點懷疑,你個YouTube apps會自動上2160 4K囉....因為你之前話你連線網速比樓主 ...

你可以參考一下以下幾張我頭先喺屋企影嘅相嘅:

你可以睇睇我個connection speed,的確係比之前位網友send出嚟張相嘅速度慢嘅,我大約得3xMb,佢已經有8xMb,所以我都可以順暢地播,只係得一張有一格drop frame,而佢係大量咁drop,係唔合理嘅,因為佢嘅速度理論上已經比我快一倍,我嘅Android App亦都update到最新嘅版本嘅。

題外話,奇怪嘅嘢係,我個房嗰部電視(X7000E non-Android TV)我開同樣嘅片,Connection Speed係快我廳哩部一倍有多,去到7x~8XMb嘅,而我廳嗰部機係由Router直接駁Lan線,而房入面係由廳嗰部Router駁實線入牆,再入我個房經個Gigabit Switch分線俾部電視,照道理房嗰部機應該比廳嗰部個connection speed慢先啱嘅,百思不得其解,不過我線材廳同房都係一樣嘅,我見你個connection speed好慢,既然係用Lan線都咁慢,會唔會係線嘅問題?理論上就算用Cat 5e都唔會咁慢嘅。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
PY318 + 10 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

另外,上面有張圖,係幾個app嘅縮圖咁嘅,係我之前提及過話可能因為開app開得多而唔夠RAM,你可以用遙控器長撳住Home掣,佢會出哩個畫面嘅,選擇你想要quit嘅app,撳十字掣下一下選個交叉再撳Enter就可以quit嗰個app嘅,我只係懷疑唔夠RAM先會窒,因為之前個網友張圖個connection speed已經咁高,冇任何理由會窒嘅。

星級玩家

rl0497 發表於 2018-8-9 09:39
另外,上面有張圖,係幾個app嘅縮圖咁嘅,係我之前提及過話可能因為開app開得多而唔夠RAM,你可以用遙控器 ...

謝謝你。我覺得應該唔關Ram事,因為顯示網速都係得13MBps...我weekend得閒再研究一下再update大家。

樓主沒有影?你知道你問題所在未?