設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: testbybb

[4K/8K電視] 播放4K 60FPS影片 會明顯LAG正常?嗎

鉑金玩家

testbybb 發表於 2018-8-8 01:53
4kf1 dropped frames 0
4k aoa dropped frames 37

我drop frames 除左飛片同一開始幾秒會有之外,睇緊唔會增加

黑鑽玩家

49X8300C 2015 Latest Firmware 5.381 YouTube 1.3.11 LAN - video freezes

49X8300C 2015 Latest Firmware 5.381 YouTube update to 2.03.06 LAN - video freezes

MTV9100D YouTube 2.02.08 LAN - smooth from the very beginning

星級玩家

請問不是用Android TV的YouTube apps嗎,如何可以出倒你呢個frame rate既畫面?

白鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

你好!今朝我試過晒你嗰三段片,我都係冇問題嘅,我用嘅係X9000E,一格frame都冇drop過,我見你張有info嘅screen cap圖個connection speed應該好夠,因為我個speed比你慢都可以正常播放,唔知你部係乜嘢型號呢?
我懷疑會唔會係你背後開咗好多app導致佢唔夠ram行你個youtube app而令到你drop frame呢?因為我試過check,就算我熄咗部電視,第二朝開再check都見我之前開嘅app會繼續開住嘅,我唔知其實咁有冇用,你大可以試試check吓有幾多app開住,如果多,quit咗佢再試。

星級玩家

rl0497 發表於 2018-8-8 12:16
你好!今朝我試過晒你嗰三段片,我都係冇問題嘅,我用嘅係X9000E,一格frame都冇drop過,我見你張有info ...

請問有沒有「手動」係apps入面,轉解像度去2160p 4K呢?因為Android TV YouTube apps預設只會用1080p解象度播放,基本上什麼都會順,謝謝。

星級玩家

nikkotsoi 發表於 2018-8-8 02:37
我drop frames 除左飛片同一開始幾秒會有之外,睇緊唔會增加

請問有沒有「手動」係apps入面,轉解像度去2160p 4K呢?因為Android TV YouTube apps預設只會用1080p解象度播放,基本上什麼都會順,謝謝。

黑鑽玩家

PY318 發表於 2018-8-8 10:58
請問不是用Android TV的YouTube apps嗎,如何可以出倒你呢個frame rate既畫面?  ...

In YouTube app for Android TV version 1.x, there is a nerd setting.

In YouTube app for Android TV version 2.x, press OK when playing back.  Find the bug icon below the time bar, on the right hand side.

白鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

PY318 發表於 2018-8-8 10:58
請問不是用Android TV的YouTube apps嗎,如何可以出倒你呢個frame rate既畫面?  ...

你喺Youtube app入面播片,播片期間撳遙控器上面嘅十字掣任一方向,佢會喺畫面出咗套片嘅名,下面會有啲icon,最左手邊會有三點嘅掣,你撳入去,佢會再出幾個icon嘅,最左手邊會顯示而家套片嘅解像度,最右手邊係一個好似蜘蛛仔嘅icon,你撳入去佢就會出如圖中嘅影片資料,佢係會長期出現,你要再撳同一個掣先會消失嘅。

白鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

PY318 發表於 2018-8-8 12:23
請問有沒有「手動」係apps入面,轉解像度去2160p 4K呢?因為Android TV YouTube apps預設只會用1080p解象 ...

我係揀咗自動嘅,因為夠速度,佢都即時上咗4K解像嘅

黃金玩家

路過... 可以的話, 不如試試電視直駁寬頻, 唔經 router...