設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

【76送您】TCL 55吋 55P6 4K HDR 電視(得獎更新110#)

關閉 [複製鏈接]

進階玩家

1) TCL 55P6 的 Android 系統版本是??
     現時Android TV 7.0,  預計可升級至 Android TV 8.0
2) TCL 55P6 是解像度是多少呢??
     3840×2160畫素, 支援 HDR 10-bit
3) TCL 55P6 是那一款的 LED 面板呢??
     直下式/Direct lit LED 控光 - 較好透光均勻度, 較高的對比度, 更多明暗部細節
4) 你會將 TCL 55P6 放在家中那個位置呢? 點解?
     大電視當然與眾同享, 放喺屋企客廳.
     無論家中兩老想電視送飯, 或者同兄弟睇波, 抑或想一個人摺埋煲劇 ,
     TCL P6 55寸大屏幕都可以滿足一家人甚至朋友嘅需要.
     好野當然要分享, 放廳就係等多啲人知道TCL呢個全球電視銷量排第三嘅品牌
     做出嚟嘅電視不下於其他3星索尼之餘性價比仲要異常地高,
     等多啲朋友可以用合理價錢去享受4K HDR嘅快感!!!!

科林玩家

遊戲玩法(回答以下問題) : 

回答: Android 7.0 

回答: 3,840 x 2,160

3) TCL 55P6 是那一款的LED面板呢??
回答: LED 直下式控光

4)  你會將 TCL 55P6放在家中那個位置呢? 點解?
回答: 直下式控光保證任何場景下都保持畫面光亮度十足,放喺屋企邊個位都無問題!

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

Android 7.0

3,840 x 2,160

LED 直下式控光

4)  你會將 TCL 55P6放在家中那個位置呢? 點解?
當然放喺廳中間 替換現在p記電視 升級去4K 仲有hdr10嘅力量 等屋企人可以慢慢欣賞

黑鑽玩家

Android 7.0

LED 直下式控光

當然係廳中央啦!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

嘩.........好勁呀, 10頁勒~~~ GOGOGOG!!!!!

科林玩家

Android 7.0

4K UHD 3,840 x 2,160

LED 直下式控光

TCL 55寸 P6 出現真係黎得正好,你問我點解?我會答我部電視機開始壞壞哋了,我都尋覓緊電視機,TCL發佈P6 我都不斷留意着它,我本身用緊48寸電視機,我諗住換大少少既但我電視櫃可以放到55寸電視機,又見到Post76送TCL 55寸P6電視機,咪膽粗粗試吓玩下囉?TCL 55寸 P6剛剛合我心水喎,一黎又可以放埋我部notebook係隔離Tim,我一向都係用HDMI線電腦駁電視禁去玩電腦嫁尺寸真係啱啱好慳地方之餘重好方便我(因為佢夠薄喎得9.9mm)。
你問我點解會留意TCL 55寸 P6,我覺得它一黎得9.9亳米禁纖薄,金屬邊框得4.8mm又唔會呀曬我咁多位,又用鋁合金外殼俾到我感覺好耐用,講到畫面TCL 55寸 P6冇無得輸啦,具備3840 x 2160超高解像度喎呀大佬,解像度有3840x2160到事睇高清翡翠台邊個男女明星有暗瘡都睇到啦你話係咪先?我依家部電視機睇親美劇台劇集既夜景都係黑馬馬,但TCL 55寸 P6有4K UHD高動態範圍顯示喎,影像層次分明到時睇夜景一樣禁清晰唔會傷害到我隻眼睛,睇得舒服又放心。
而家睇電視機我一定要睇下電視機有咩內置功能,它有Google認證之Android TV 7.0喎,到時我可以下載好多專用Apps呀,嘩一睇原來TCL內建有netflix YouTube Google play store呀真真正正係智能電視?,我身為年輕人一族既我放假一定會睇下戲打機嫁啦,都時我部XBOX ONE X大派用長啦,用黎打FIFA又得打槍Game又得,到時可以買4K藍光碟?係部Tcl P6到睇tim。
講到TCL P6既智能電視嘅內置Android 7.0 作業系統Android系統又可以下載好多應用程式例如小遊戲等等,有陣時自己想睇既戲又忘記咗去買藍光碟睇既話,可以係Google play Store到下載樂視,騰訊視頻等等睇中國劇集它們都有電視劇電影綜藝節目都應有盡有,真係方便我哋上班族既香港人,慳返唔少時間。
硬件方面TCL P6採用4K UHD 超高解像度,支援串流播放4K影片,重有重有內置Wi-Fi對於都市人來講係好緊要嫁,依家電視機都有Wi-Fi真係實在太好了。
講真呀依家香港人樣樣都要平靚正,正正TCL P6智能電視機推出,依部多功能集於一身既智能電視機肯肯定定係為香港人而設的,一句講晒TCL係香港禁耐一定係信心嘅保證。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Android 7.0

LED 直下式控光

部機質素好, 就放在客廳中供家庭成員睇電視啦, 仲可以招呼朋友一齊睇戲睇波,............

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Android 7.0

LED 直下式控光

機身甘薄設計簡約當然是放正大廳中央,有真4k,又有hdr,可全家人欣賞電視,又可以打per pro, 最緊要性價比超高,保養又耐!正!

鑽石玩家

Android 7.0

LED 直下式控光

當然擺係影音房,睇戲首選!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Android 7.0

LED 直下式控光

當然放喺影音房(即係屋企個廳,相信大部份版友都一樣啦)!?

由於新居即將裝修,所以順道會將電視由42寸Plasma升級做55寸4K。
喺做功課時都有留意到呢部TCL 55P6:

1. 機身最薄只係0.99cm,0.48cm超薄邊框,配以簡約的設計,放在任何家居都唔會有違和感。
    要知道機身薄一寸,觀賞距離就多一寸,喺香港咁狹窄嘅居住環境,薄電視係一個最佳嘅選擇。

2. 支援4K HDR,影像更為細緻清晰。 (如果有埋DV就更無加敵了)

3. 內置Netflix,只有內建的Netflix app先可以以出到4K畫質(通過盒子裝app,最高好似只可以出到720P)。
    加上Android 7.0作業系統,我可以將所有付費電視app一併裝到電視上,接駁埋屋企的影音系統,就有聲畫俱佳嘅享受,極盡視聽之娛!依家用緊嘅盒子可以收喺牀下底喇。✌️

4. 支援簡單語音控制:喺電視搜尋Youtube內容時,就更覺方便。

5. 價錢大眾化:唔駛一萬蚊就可以擁有一部六年保養嘅55寸4K電視,性價比之高無出其右。

好嘢唔應該收埋食,所以唔放喺廳供諸同好又點得呢?

新居已預留位置俾TCL55P6,唔知TCL 55P6又係唔係預留咗俾我呢???