設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: waileebear

[請教] 新手行錯路??

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

小邪ktm 發表於 2018-7-29 13:21
師兄試下聽歌睇戲時拉出3呎,用完才回原位,那個位應該不會阻家人走動!

其實呢個都可以.因為剩係喇叭唔重.搵機會試下. 如果真係有改善,可能地方太窄先係致命傷

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

mwleung1 發表於 2018-7-29 21:50
如果唔想做環境鬥士,用衞星喇叭未必唔好。Elac 301.2 加woofer聽過都ok

上網查左 Elac 301.2  原來細細隻  不過都要7xxx.  不過買左呢家呢對,應該唔會換住喇叭先

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

CkMan@FB 發表於 2018-7-30 01:29
同我當初ㄧ樣,又係聴sales講買了天龍av amp,聽歌又嘈又無音樂感,换了兩聲道好好多。 ...

原來 Ching 你都係咁.哈哈.我仲以為得我先咁樣被人搵笨
呢幾日睇多左大家的討論  識多左野  AV AMP 都有其好處
TX-RZ730 <----呢個  話可以分番出去用兩聲道的M
未睇晒段片

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

THX  ching   多謝,小弟受教

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

pallin 發表於 2018-7-30 03:30
請問師兄有冇cal 機?
你呢個情況好難搞,正宗「廟細燈籠大」,真係好難取捨。如果師兄你想聽歌為主,換兩 ...

請問師兄有冇cal 機?
你呢個情況好難搞,正宗「廟細燈籠大」,真係好難取捨。如果師兄你想聽歌為主,換兩聲道擴音機加埋電視下而同右邊放吸音綿應該有改善。但如果HDMI selector 係必須的,一係換番對細啲喇叭如衞星喇叭,一係換條soundbar 算,不過下面啲靚架就嘥唒。其實以你Hifi 架裡面陣容,加三隻衞星喇叭同十仔,效果應該唔錯

唔好意思 請問cal機即係乜???

多謝ching意見,我家下都找到d方向. 細喇叭應該唔換住,因為想用番呢對B&W,咁快換喇叭 比老婆鬧死都似 哈哈.
不過會考慮換M 和加吸音綿

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

pallin 發表於 2018-7-30 03:34
用network 播歌例如apple music, Spotify, Tidal ...或者play usb or NAS 嘅file

明白
不過我聽開 中文歌
用開kkbox  
好少聽外國歌

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

flight 發表於 2018-7-30 08:51
部AV AMP 放下面喇叭拉出試吓!

請問 AV AMP 放下面 即係 放架的中間??
有影響?

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

AskaLung@FB 發表於 2018-7-30 09:44
我覺得Ching 聽歌覺得差,其實吾單只係環境同喇叭擺位問題,ching應該嗰個部應該係入門Amp,聽歌已經吾好, ...

認同

所以都想試下買部 碟機 聽下歌  試下  比較下

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

chhanthony 發表於 2018-7-30 10:01
將喇叭離後牆拉出少少,後牆加一啲厚窗簾或吸音綿,又或者喺個AV Receiver度加低音減高音。 ...

原來後牆都加得架??
請問吸音綿,有無話邊隻好d 架?

AV Receiver度加低音減高音 <-----wa 好技術性既野   呢個我要研究下先

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

waileebear 發表於 2018-7-30 17:01
原來後牆都加得架??
請問吸音綿,有無話邊隻好d 架?

一般見到嘅吸音綿主要係用嚟吸高音,
如果吸得太多啲聲會好死,
因為兩聲道音場係靠環境嘅反射出嚟,
慳錢做法就喺AV Receiver入面攪減少少高音。
試一下無妨.....
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen