設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: waileebear

[請教] 新手行錯路??

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

dstfull 發表於 2018-7-28 18:06
我覺得買AV AMP 其中一個最大用處就係一個hdmi selector... 又唔使用電視出聲 又可以將所有影音產品吉係一 ...

如果用普通amp 就無呢個方便?????????  我仲以為一樣
我都覺得家下好方便啊!~

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

小瑟 發表於 2018-7-28 18:18
我左右喇叭隔4尺左右,我坐位距離喇叭5尺,呢個比例會比較好呢。

左右得2呎><"

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

小邪ktm 發表於 2018-7-28 18:43
樓主都係快D將對喇叭拉出和打斜一點放,看看有冇改善?真係接受唔到先想換器材! ...

拉出有改善。打斜放呢個方法應該唔得 ><"  因為個廳間局唔允許

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

mwleung1 發表於 2018-7-28 19:57
兩隻喇叭中間應該唔夠三呎

係啊 ...得2呎...最多2呎多幾寸

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

小邪ktm 發表於 2018-7-28 20:12
係喎!PS4播唔到CD!師兄有好多cd碟?如果唔係,買部網絡播放機好似方便D,用返部av amp當後級. ...

其實係無乜CD,不過我個玩音響的朋友話 用CD聽歌 正好多,所以我想試下JA。
網絡播放機即係乜???

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

風仔風仔仔 發表於 2018-7-28 20:31
如果地方有限, 近場設計既喇叭, 出來既效果可能會好些.

例如: ADAM 主動式喇叭.

呢對 其實我聽過  覺得好好聽。初頭覺得貴,點知後尾買左對仲貴。加上比人話咁樣玩音響,就少左樂趣,所以最後放棄左

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

DickLai@G 發表於 2018-7-28 23:26
考慮直接掛對喇叭去左邊牆,用盡成個廳
雖然好似好激,但掛牆其實唔阻地方
花點心思仲可以當做裝飾一部份

左邊就只得一個大門口,無位掛。 最多可以掛係門上 近天花。 不過又要處理D線。
第時如果有生之年有得換樓,真心會係裝修果陣 會加入玩音響呢個元素。不過哈哈應該無乜可能換樓香港地

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

茶母 發表於 2018-7-29 00:41
如果可以放啲軟身嘢(厚身窗簾布或者吸音綿)响右邊牆身吸吓反射,

喇叭拉出啲最少同影音櫃平排, 喇叭架同影 ...

吸音綿呢個有得諗wor
加返釘墊 ?我都有用緊
左右唔平衡係完全認同的

可能會試下加吸音綿試下先

鑽石玩家

waileebear 發表於 2018-7-29 12:43
拉出有改善。打斜放呢個方法應該唔得 >

打斜的意思是將喇叭高音單元向正你的耳仔,只係稍微移少少!

鑽石玩家

waileebear 發表於 2018-7-29 12:38
接近8呎

師兄試下聽歌睇戲時拉出3呎,用完才回原位,那個位應該不會阻家人走動!