設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: good88690

[HDMI線] 換左第一條光纖 HDMI 2.0 (26# 更新)

黑鑽玩家

三星玩樂勲章

kc80000 發表於 2018-7-7 23:48
哈哈,說笑了,我只是一個比較資深的 HTPC 用家吧

師兄,你附圖是用電腦播ISO定係BD ROM?

另小弟,上月中喺SSP某C新出一部機(用途:上網+迅瑙 BT+睇4K ISO):

CPU: i7-8700K box
H/S: CM MA620P
MB: ASUS PRIME Z370-A
RAM: CORSAIR VENGEANCE DDR4-3000 (8K3000U15R) (8GB x 2) KIT *2 =32GB
M.2: SAMSUNG 970PRO 512GB
SSHD: SEAGATE GAMING SSHD 2.0TB SATA3  (FOR BT)
GPU: GIGABYTE GTX-1080
BDR: ASUS BC-12D22HT 12X BD-COMBO DRIVE
PSU: CORSAIR RM750i 750W GOLD 80+
OEM W10 PRO 64 BIT
(自帶HGST 12TB HDD)

發現用POWERDVD 16 睇BD DISC,老翻有鎖區情況(睇一陣就靜音), 唔知係 ASUS BD COMBO DRIVE 問題定係軟件鎖區碼?
我用ASUS ROG CENTURUIM耳機聽7.1,同埋SPDIF OUT去SOUNDBAR。

P.S. 我第一條 4K 線都SGX 8米(最平果隻),跟住借畀個朋友插AV AMP試, 佢評語係畫靚聲差過銅線。
之後分別淘咗开記 藍色粗水喉同摩瘦8K, 都畀朋友用CXUHD+686試(聲畫分離), 總評係摩瘦4K畫聲都最好,开記就又粗又硬畫聲比摩瘦8K稍差(冇咁順滑)以彩虹魚2.0一半價錢有8成咁靚已經收晒貨。依家廳部LS7200全部轉用摩瘦8K同埋彩虹魚2。房電腦就用摩瘦8K 8米線駁MON(長線色水稍為偏橙)

黃金玩家

xyz56789xyz 發表於 2018-7-8 17:18[/url]

Hello,基本上我唔會用 BD Rom 播碟
我只會將 BD 抄成 BDMV 檔案,這會方便我 Remux 字幕檔案

禮貌啲,Dont Forget Say A Magic Words

黑鑽玩家

三星玩樂勲章

kc80000 發表於 2018-7-8 19:34
Hello,基本上我唔會用 BD Rom 播碟
我只會將 BD 抄成 BDMV 檔案,這會方便我 Remux 字幕 ...

壓片至少要用咩CPU

黃金玩家

xyz56789xyz 發表於 2018-7-9 00:30
壓片至少要用咩CPU

我從來唔壓片咧,答你唔倒  
禮貌啲,Dont Forget Say A Magic Words

銀級玩家

師兄有興趣買,請pm $ ??thx

銀級玩家

xyz56789xyz 發表於 2018-7-8 17:18

師兄,請問彩虹魚2和摩瘦8K,哪一條線比較好?

黑鑽玩家

黑鑽玩家

三星玩樂勲章

johnsonmak 發表於 2018-7-11 10:59
師兄,請問彩虹魚2和摩瘦8K,哪一條線比較好?

魚2 顏色好過摩瘦,後者少少偏色

黃金玩家

kc80000 發表於 2018-7-6 09:27
早晨,您好;

我都想快 d 睇到光纖 HDMI 線既效果

早幾晚以服役中的「過期 1080p 投影系統」初步測試條 10M,觀感不錯

即晚訂多兩條短既,噚日同個「舊款 HTPC 機箱」一齊收到

現所有軟硬件已齊全,希望八月份內完成 UHD PC 組裝
祝我好運  

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
good88690 + 10 + 10 恭喜Ching!

查看全部評分

黑鑽玩家

三星玩樂勲章

kc80000 發表於 2018-7-11 18:42
早幾晚以服役中的「過期 1080p 投影系統」初步測試條 10M,觀感不錯

即晚訂多兩條短既,噚日同個「舊 ...

買新家當升級4K 畫質定仲係 FHD ?