設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: good88690

[HDMI線] 換左第一條光纖 HDMI 2.0 (26# 更新)

星級玩家

風緣 發表於 2018-7-1 14:32
相比之下 師兄個setting垃圾好多 細節又勁

手機版覆左堆垃圾
Sorry
我意思係

相比師兄個setting
我果個垃圾好多 隻手死白 無乜層次

師兄果個細節出好多 眼角d紅同血液都明顯好多

星級玩家

issachar 發表於 2018-7-1 17:22
手機傷眼圖好難做到比較... 睇既其實係手機影出黎張相...

不過我都淘左兩條試下  ...

買左2條摩瘦?

我爬文見多數人推薦

開博.SXXX,摩獸
早輪618活動買左A8+摩瘦線

本身我有條VQ 400$入門線

AB TEST 係咁轉插下
都唔係好睇到有咩分別...

最後想問下A8>HDMI>AMP>HDMI>TV

2條HDMI係咪都有影響?

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

想請問 SONY Z9D  的 HDMI 3(ARC)係咪出唔到 4K/60p 4:4:4  ?

我試左兩條線都唔得,  HDMI 2 就出到.

( 用 apple TV 4K 試 )

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

風緣 發表於 2018-7-1 21:52
買左2條摩瘦?

我爬文見多數人推薦

經多左線路, 有分別可以理解, 所以有 D 師兄鍾意畫面直出, 聲音比 AMP 處理
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

tps@G 發表於 2018-7-1 18:10
睇到有D迷惑

其實8k同4k分別大唔大?

分別在於線材, 而唔係條線 support 4K 定 8K

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
JerryIp@FB + 10 + 10 有見地!

查看全部評分

LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

鑽石玩家

issachar 發表於 2018-7-2 01:58
分別在於線材, 而唔係條線 support 4K 定 8K

Thanks for info !

鉑金玩家

昨晚再搵左亞LUCY幫手, 試SET, 結果係...........................

先SET解像自動

片源係 24P / HDR / 4:2:0 / 10BIT

輸出係 24P / HDR / 4:4:4 / 12BIT

跟住再改UHD60HZ

輸出就變成 60P / HDR / 4:2:2 / 12BIT

試過幾套4K UHD, 由於片源都係 24P / 10BIT / 4:2:0, 所以睇出來都唔覺差別, 暫時自我感覺良好

評分

issachar + 10 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

黃金玩家

kc80000 發表於 2018-6-30 14:28
睇落好底用,即刻 Order 左一條,Thanks Your Info

條線今日收到喇,依家 Shopping 真方便  

評分

good88690 + 10 + 10 恭喜Ching!

查看全部評分

禮貌啲,Dont Forget Say A Magic Words

鑽石玩家

XPR 發表於 2018-6-29 08:54
我前日買左條佢的 8K  2.1 版 ,  返黎試左出唔到  4:4:4 ,   害我要上深圳寄順豐俾返店主退錢!    ...

我條麼瘦8K全出到4K60,12bit,444喎

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

Mosque 發表於 2018-7-5 18:21
我條麼瘦8K全出到4K60,12bit,444喎

可能係我部 sony Z9D 的 HDMI 3(ARC) 岀唔到