設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: patrick@wong

[線材] 一個真正回歸Crystal Cable聲音隨身線材的故事

星級玩家

Dream duet 真係好易斷線,我都斷過一次,寄回廠換過新的。而家我都係非常小心用

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ChiHangSiu1@FB 發表於 2019-12-30 19:14
Dream duet 真係好易斷線,我都斷過一次,寄回廠換過新的。而家我都係非常小心用 ...

Siltech duchess crown 仲容易斷要小心繞的同一方向性和力度,情況同玩crystal, siltech hifi 線材保養方法差不多

一些同樣有純度極高的occ solid silver conductor如wireworld nano platinum eclipse都是比一般線材硬而且易斷……所以更要小心使用

專業玩家

鄺偉傑@FB 發表於 2019-12-30 16:16
有解決方法同你個問題應該同防潮有關

感覺好似真係有啲分別,焗咗兩日,好似好少少,熱縮通去返超緊嘅狀態,但都真係堅用力先郁到,無保養的話真係唔敢郁佢

專業玩家

ChiHangSiu1@FB 發表於 2019-12-30 19:14
Dream duet 真係好易斷線,我都斷過一次,寄回廠換過新的。而家我都係非常小心用 ...

其實無保之後有無得比錢救㗎?真係怕佢過保一斷咪玩完!?

銀級玩家

zeven 發表於 2019-12-31 10:06
感覺好似真係有啲分別,焗咗兩日,好似好少少,熱縮通去返超緊嘅狀態,但都真係堅用力先郁到,無保養的話 ...

熱縮通係膠 線材外皮都係接近膠既物料 你落樓下惠康買set強生嬰兒淋浴露加洗頭水個隻 入面有水份 無水份都好膠撞膠磨擦點一大就會卡住 這是物理定律 至於強生嬰兒旅行裝呢個說法係將你Dream duet外皮同熱縮通 磨擦既問題放大d比你睇 等你易明d

解決方法先防潮 抽濕 然後用密閉式耳機盒加防潮珠
全因為我地都係住香港 濕度高無辦法局住咁做
如果住海邊既師兄 情況更加慘烈!

銀級玩家

zeven 發表於 2019-12-31 10:07
其實無保之後有無得比錢救㗎?真係怕佢過保一斷咪玩完!?

金銀銅鐵錫 任何涉及金屬物料的東西 都會有一種叫做金屬疲勞既物理現象 假設三角萬字夾 你反轉對角摺你都會斷
而係耳機線世界3n純度以下係極難斷4n開始就會容易斷線
至於咩係純度就係你地所見既4n 5n 6n 7n
承上題你只要做出對摺線材,不規則繞線及彈線材
就會有機會發生斷線情況 咩叫彈線材 姐係渣住條線彈粉
而Dream duet就係9n單晶銀既線材 線芯好似頭髮一樣既大細

銀級玩家

原裝出廠既時候佢已經幫你做左慣性繞線
如果一條任何類型或者任何物料既線材
你多數混亂繞線方法都係有機會斷線
至於你問點解條線咁X街 我同你講 賣比你個sales 都唔識呢樣野

專業玩家

鄺偉傑@FB 發表於 2019-12-31 10:35
金銀銅鐵錫 任何涉及金屬物料的東西 都會有一種叫做金屬疲勞既物理現象 假設三角萬字夾 你反轉對角摺你都 ...

即係啲線怕摺,反而唔怕拉?

專業玩家

鄺偉傑@FB 發表於 2019-12-31 10:46
原裝出廠既時候佢已經幫你做左慣性繞線
如果一條任何類型或者任何物料既線材
你多數混亂繞線方法都係有 ...

平線我會就咁放落袋,貴線我都會跟返佢本身咁繞,但始終接咗耳機,無得好似淨線繞得咁靚

銀級玩家

zeven 發表於 2019-12-31 10:53
即係啲線怕摺,反而唔怕拉?

你用力扯到甩就另計 基本上企起身 渣住耳機
等條線自已垂直 然後繞線 放入盒 完成
再完美d 每次聽完用紙巾由頭拉一次做清潔
然後再放入去
香港地濕度高 密閉空間同防潮很重要!