設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: takeishi

[黑膠碟] 別人一生的數千張唱片

黃金玩家

ballball 發表於 2018-6-12 15:07
其實我也同我老細講, 我死了後, 她可以把所有CD賣曬佢啦.不用留低. 因為自己也沒有小朋友, 老細對歌的興趣 ...

別人是很難代替你去賣的, 除非賣的人也是同道中人, 否則全用低價出售, 但一個音樂愛好者真是有極多珍藏的。我自己應該無咁快死, 但我已經開始賣了不少唱片了。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ballball + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

其實有去教會信基督嘅朋友唔會覺得死亡係一件好悲哀而係步向另一個極樂冇痛苦嘅世界。生存係呢個地球就只不過如遊客作短暫停留一段旅程,盡量開心同珍惜就好,其實懂得享受音樂同美妙樂器都係主賜給人類嘅一個福份,應該好好珍惜,咪睇得咁灰。唔好太認真同諗太多,讓生命自由如一葉舟。如果冇音樂同 CD 同一切美麗事物........你不如殺死我啦

評分

參與人數 5威望 +165 金錢 +165 收起 理由
窮小子 + 80 + 80 絕對認同
Grandmaster + 10 + 10 絕對認同
NAD + 10 + 10 俾個Like你啦
tlsk + 50 + 50 絕對認同
Msuper + 15 + 15 係囉要扼殺興趣做人咪好苦悶,原奶你係教徒.

查看全部評分

黃金玩家

psb 發表於 2018-6-12 15:31
其實有去教會信基督嘅朋友唔會覺得死亡係一件好悲哀而係步向另一個極樂冇痛苦嘅世界。生存係呢個地球就只不 ...

"其實有去教會信基督嘅朋友唔會覺得死亡係一件好悲哀而係步向另一個極樂冇痛苦嘅世界。"
原本應該可以是這樣, 但現實又不是這樣。另外其它宗教也可以唔會覺得死亡係一件好悲哀的事, 就算無宗教信仰, 自己有些哲學思考(例如像莊子的思想)也可做到, 主要不是覺得死亡係一件好悲哀的事, 而是其實要處理某些物件不是那麼簡單, 不要為後人帶來太大麻煩。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

講真,我仲誇張!過萬隻!一早覺得自己係病態式收藏多過真心收藏,例如一隻碟收藏兩隻又或者收藏n咁多版本,有時都問自己有冇咁嘅需要?好似有d cd,買左返嚟廿幾年根本無聽過?隨時而家攞返出嚟可能已經發霉!真心講!有諗過停...有時覺得都係後生嗰時好,起碼冇咩錢,唔會亂買

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
Cheong448 + 50 + 50 有時都問自己有冇咁嘅需要?
NAD + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

黑鑽玩家

消費嘅野,"想要"同"須要"之分,有種人永遠摵唔甩"想要"呢兩個字

評分

參與人數 3威望 +110 金錢 +110 收起 理由
psb + 50 + 50 絕對認同
Cheong448 + 50 + 50 「須要」,解作「一定要」;. 而「需要」,.

查看全部評分

鑽石玩家

呢個"廣東歌 fans 應援事件" facebook 網頁其實好唔錯 , 好多分享同資訊 , 又多個精彩音樂資訊網頁可遊覽 :
https://www.facebook.com/cantopopfans/

銀級玩家

我都有一二千隻,廣東歌已全部rip晒,過多一排或者都會賣掉,反正都係後期的復刻版,而且我總覺得CD壽命有盡時,放得耐都有可能播唔到。

鉑金玩家

其实没什么大不了的事情, 人离开总该有遗物留下, 这是很正常啊, 怎算是个负累呢?有的还能给家人留作纪念呢, 不要滥买就是了!

評分

參與人數 3威望 +145 金錢 +145 收起 理由
Msuper + 15 + 15 係呀,人离世总有遗物~只是多与寡.
窮小子 + 80 + 80 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

patrickwong 發表於 2018-6-12 15:30
別人是很難代替你去賣的, 除非賣的人也是同道中人, 否則全用低價出售, 但一個音樂愛好者真是有極多珍藏的 ...

同意, 不過, 我到時已經走了, 已經享受過擁有的過程, 其他人如何處理也不重要了.

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Grandmaster 發表於 2018-6-13 13:55
其实没什么大不了的事情, 人离开总该有遗物留下, 这是很正常啊, 怎算是个负累呢?有的还能给家人留作纪念呢, ...

~ 做人努力揾銀咁辛苦

少少娛樂有乜咁大不了呢 ~

##  成世人買 CD 或 唱碟 洗得你幾錢鴉

除番 幾十個年頭 ~ 又算乜消費呢 ?

記住 你再無第2世囉喎

對錯都屬於自己嘅人生 及經歷

莫將生命白過

能力範圍内 , 何必斤斤計較

洗少少錢令你得到快樂 丶 滿足...

註 : 個人見解 ~ 不喜勿插

評分

參與人數 3威望 +75 金錢 +75 收起 理由
Msuper + 15 + 15 因間中出現躁狂症的人,所以打定_不喜勿插.

查看全部評分