設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: lawterry

[4K/8K電視] Terry Cal機之旅(四)調校畫面 Sony A8F X9000f #129

關閉 [複製鏈接]

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

等緊terry 師兄黎我屋企,好心急呀!

新仔會員II

aeechris 發表於 2018-6-15 16:33
我都想有z9d 的罐頭調較數據, 看完文章調完出來的畫面, 只能說無調色的電視, 有99 % 能力未發揮出來{:1_ ...

你買得z9d 更加唔好浪費.人地買本田跑車仔都想盡辦法改盡.你林寶堅尼都唔走去改下 ???

新仔會員II

lawterry 發表於 2018-6-15 01:46
來到師兄家.一如以住.set 好陣式.而現今技術加上呢個級數 sdr 達標絕冇難度.由罐頭模式誤差大過7調到低於1 ...

有別於sdr.小弟經了無數次自家a1 調校.發現a1在hdr中.如不開啟sony 三大功能去調校的話.我可以肯定説delta E(誤差)會錯到不能接受 尤其色彩更去到8以上.加上sony 欠缺cms.根本冇得調.
而今次在別的A1 中更令証實到這一點.
所以小弟為了追求更低的誤差值.只能逐一開啟功能去調校.更癹現每開一項功能雖然能令色彩誤差去到4.但缺點是對整體白平衡光度有影響.

黑鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

QQ
把A1的详细设定说一下啊?

新仔會員II

SEGA1119 發表於 2018-6-19 16:05
把A1的详细设定说一下啊?

師兄.我可以肯定的説每部機就算同model.setting係絕對不一樣的.或者你可參考功能分享篇試下調

新仔會員II

lawterry 發表於 2018-6-19 01:48
有別於sdr.小弟經了無數次自家a1 調校.發現a1在hdr中.如不開啟sony 三大功能去調校的話.我可以肯定説delt ...

咁究竟影響有幾大?經小弟細心測試師兄a1.把動態色彩推高能把六種主副色由 誤差8 去到4.但另一方會把 整體白平衡推高達40%.雖然嘗試把gamma 去到最小.亦不能完全改善到.要把對比度再推低才 勉強達標。但大幅推低對比度會有個缺點。就是nits 數會低左.......

黑鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

QQ
lawterry 發表於 2018-6-19 17:11
咁究竟影響有幾大?經小弟細心測試師兄a1.把動態色彩推高能把六種主副色由 誤差8 去到4.但另一方會把 整 ...

然后呢?

新仔會員II

當調校到接近光喑比衡.Nits 數只能夠去到約600 多一點.
所以如為了追求色彩準確度就衹能犧牲nits.
下集PK 戰總結.

評分

參與人數 1威望 +8 金錢 +8 收起 理由
marco + 8 + 8 用家心得極具參考價值

查看全部評分

鉑金玩家

可否比過A1長盡seting來看看嗎?每部機唔同唔緊要,等大家可以自己比較一下thx萬分感謝

鉑金玩家

lawterry 發表於 2018-6-19 17:46
當調校到接近光喑比衡.Nits 數只能夠去到約600 多一點.
所以如為了追求色彩準確度就衹能犧牲nits.
下集PK  ...

大C兄!可否比過A1長盡seting來看看嗎?每部機唔同唔緊要,等大家可以自己比較一下thx萬分感謝