設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: lawterry

[4K/8K電視] 顯示器功能心得分享篇(8-6-2018)Samsung hdr+ #110

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

多謝提點,小弟也是用A1,平時都係將進階對比度用高,依家較off,開頭有少少吾慣,依家覺得顏色好自然

新仔會員II

AskaLung@FB 發表於 2018-5-17 07:53
多謝提點,小弟也是用A1,平時都係將進階對比度用高,依家較off,開頭有少少吾慣,依家覺得顏色好自然{:1_328 ...

師兄用那個模式?

新仔會員II

AskaLung@FB 發表於 2018-5-17 07:53
多謝提點,小弟也是用A1,平時都係將進階對比度用高,依家較off,開頭有少少吾慣,依家覺得顏色好自然{:1_328 ...

還有如已用預設模式觀賞.因本身設定已是偏藍和對比偏高.如再開高 偏差情況會更嚴重.所以如要開只建議開低.説到底是味精野.可免就當然則 免了.除非訊源如看dvd.等低清或場景偏暗(如效果差的演唱會).就可加一點增加可觀性.或有一d case 如家中有老人家.視力有點又或對色彩不太敏感。開高就好有價值

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

lawterry 發表於 2018-5-17 08:06
師兄用那個模式?

睇4K我用自設,睇tbb用家庭

黃金玩家

感謝Terry 兄提供科學化的數據和分析.雖說每人對畫面要求的取向不同,但要有條科學化和客觀的baseline,先可以再在之上作微調(否則都唔洗呭多認証啦!)

新仔會員II

AskaLung@FB 發表於 2018-5-17 09:35
睇4K我用自設,睇tbb用家庭

明白.咁我建議都係唔開.其實sony A1本身色彩耐看自然.除非訊源真的非常差才考慮開啟

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
AskaLung@FB + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

新仔會員II

還有提一提.眼睛不是儀器.開關任何功能比較時.最好用5-10分鐘觀看分別。讓眼睛有時間適應.

新仔會員II

或者各位師兄想了解那種功能先也可留言

鉑金玩家

想問什麼是色彩伽瑪調整點?thx!
怎樣調最好?

銀級玩家

多謝師兄花時間分花思測數據去分析,等我地用家有興趣可以學下野。
初初買機既時侯我都開晒低/中,初初睇落個畫面係好左,
後來發現好多功能係大部份場景上開左會仲衰過未開。
上網睇,官網當然比個best case你睇,睇forum(外地/本地又好)又只會叫你關左佢。

另外都好同意師兄所講,開關功能後要過一段時間後先比較。
一來係人眼習慣問題,
二來自己都發現有部份功能係要過幾秒個效果先出黎。

另外建議師兄如果有機會做埋其它功能既時侯,
關於色彩方面既功能可能需要分開sdr同埋hdr黎做。
我自己既經驗係sdr同hdr下,部份功能做既野同效果可能有小小唔同。
當然我冇儀器去測試,可能係人既肉眼偏差都唔奇

我自己個人其實對xtended dynamic range同埋動態色彩有d好奇。
我知道前者係拉高peak 白色同埋拉暗黑色,後者係應該透過某d方法增闊色域之類。
但始終sony唔太願意詳細解釋自己用緊既技術,個人都想學多d野

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
lawterry + 10 + 10 小弟陸續講解.多謝師兄建議

查看全部評分