設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Alman

[電源線] 攪攪新意思: Helix 電源線 + Helix RCA 線

白鑽玩家

raylee 發表於 2019-2-10 00:48
ALMAN 新年快樂 , 感受到你樂在其中

raylee 兄:

謝謝! 。 亦祝你諸事順利。 兄台要專注爸爸角色而減少diy, 實在敬佩 。  早日你把物資送出去, 小弟真想出運費接收

希望有机會再聚!

星級玩家

師兄 有冇試過包錫紙,我屋企一開機就有FM聲,包錫紙後就冇和背景黑左

白鑽玩家

CCC2010 發表於 2019-2-10 06:26
師兄 有冇試過包錫紙,我屋企一開機就有FM聲,包錫紙後就冇和背景黑左 ...

以前試過用。  這兒唔覺有干擾, 所以依家無用。

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

Alman 發表於 2019-2-10 05:27
raylee 兄:

謝謝!  。 亦祝你諸事順利。 兄台要專注爸爸角色而減少diy, 實在敬佩  ...

其實還未完全放棄DIY的

仲保留左D用料, 電容, 而家仲想整下D電源線 (唔駛焊嘛)

同BGT

白鑽玩家

又有新helix啦

做了咁多helix 信號線, 始終未有用過Neotech UPOCC 方芯銅,  此線的音色清爽, 分析力一流,今次就用佢。做法跟前有所不同:  20 awg方芯銅入膠管, 再穿棉管, helix以 拆自16 awg 銅箔喇叭線而非常用的單枝銅, 加多條 20 awg 紫銅作 floating ground (helix 版主早期的整法有此構造),最後接上Onix 銅頭。

完成後拿拿臨用 老蕭第十開聲, 已可聽出分別: 分隔度明顯咗及群奏更有內涵 , 今次其他helix 線有難了。

補充: 趁有多少時間,今日(二月廿五日)用正常音量聽了High Performance Carmen 最熟悉的兩tracks: 嘩, 不得了, 真係好正!低頻深沉, 高音好靚(媲美銀線)。 音場同之前d線唔同晒, 更闊更深。 得閒要好好研究下其獨特之處何來先得。
DSCF0001 (1).JPG

入膠管, 剛好fit到塔塌陷

入膠管, 剛好fit到塔塌陷

紫銅floating ground

紫銅floating ground

teflon tape 紮實

teflon tape 紮實

這對同用20 awg 方芯銅的電池線要向helix方芯銅挑戰

這對同用20 awg 方芯銅的電池線要向helix方芯銅挑戰

好快來個切磋

好快來個切磋

白鑽玩家

入咗貨

上次用咗 Sonarquest鍍銠頭, 效果非常好, 所以再訂, 今次訂紅銅頭尾共6隻, 可以把 Onix頭切換之, 試下紅銅魅力。。

全部紅銅

全部紅銅

兩隻為合金殼紅銅

兩隻為合金殼紅銅

白鑽玩家

Neotech helix方心銅RCA。。真係勁到無朋友。。。。

今日用平常音量試聽Carmen , 老蕭第十 :二及 第三 開首movement同埋 Brothers Four : 直頭好似唔同咗個二婆咁 。 音樂細節非常清晰之餘, 定位層次空間有新感受呀!Carmen 第四cut嗰下" 叮"清脆利落, 樂器前後感,大細聲對比明顯; 第18 cut的三角鈴出係前面, 差不多由右至左打而非好似以前咁由右去中間。 老蕭第十嘅現場感更似, 層次感強。 氣氛同其他線有大分別; 第二movement 演奏初有兩下敲打木琴, 出聲位置竟然唔同, 一左一右而不是之前咁黐埋

這對線 發乜鬼神經? 唔得, 小弟決定複製一對, 構造完全一樣, 只係把正極改為Neotech 金銀線, 睇下會點。。。。

鉑金玩家

Alman 發表於 2019-3-1 11:45
Neotech helix方心銅RCA。。真係勁到無朋友。。。。

今日用平常音量試聽Carmen , 老蕭第十 :二及 第三  ...

唉!Alman兄,你又攪到我心思思

白鑽玩家

KKU 發表於 2019-3-1 15:00
唉!Alman兄,你又攪到我心思思

KKU兄:

一於去馬啦, 同小弟印證下 。 這兩日構思了一些改動, 稍後再分享。

鉑金玩家

Alman 發表於 2019-3-2 08:25
KKU兄:

一於去馬啦, 同小弟印證下 。 這兩日構思了一些改動, 稍後再分享。 ...

我暫時停下,聽聽現在嘅設置,待聽熟咗後再跟你一樣改改線材,看分別幾多。