設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: bellyjerry

[討論] 請教關於DVDFAB 4K UHD轉檔問題

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

brucelam1010 發表於 2018-5-9 00:54
Ivan ching 我剛入手了LG bh16ns40呢個rom,原本想rip啲uhd碟,但fw應太新完全讀唔到uhd.想請教下ching下 ...

Bruce 兄,
小弟不材,若有地方不對,請各位師兄賜教。
有關 LG LH16NS40 呢個 rom,1.) 你要上網看看,那一個 FW 先可 Rip 4K UHD,搵到後,還要擦回這個 FW,這兩點,就較困難。

不知不否看過這個網站,內裡,有一些資料可以參考。

http://www.hd.club.tw/thread-224178-1-1.html

我年初時也買過數得 BD drive,己經是 friend drive,但因為 FW 太新,沒法擦回舊 FW,所以都白廢了,但過程中,發現,Auss (BW-160D1HT pro)這個 friend drive,能找到 2017 年 8 月前出廠的. FW 是在 3.01,就可以Rip 到 4K UHD,若在 3.01 上,便不能。

我在今年一月初時,買得到的,己是 2017 年 12 月生產,FW 己是 3.02 or 3.03,所以當時買的,都不能 rip,後來,找到一位朋—右,剛好有同一個 drive,而且 FW 又在 3.01,便給他試試擦回3.01,擦回後,便成功了,過程中,都唔記得買了多少個 drive 來試 ),

簡單點,試試找找 Asus 這個 rom (2017 年8月前出廠) FW 在 3.01,應該就無問題,但 LG 的 drive,我不大清楚那一個 FW 能 Rip.

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

ivan0103 發表於 2018-5-9 11:37
Bruce 兄,
小弟不材,若有地方不對,請各位師兄賜教。
有關 LG LH16NS40 呢個 rom,1.) 你要上網看看, ...

唔該ivan ching.等我試下搵下先,asus個rom我見香港型號有BW-16D1HT “pro”喺尾,但外國forum好多都冇”pro”尾型號,只有BW-16D1HT唔知係咪一樣呢?咁意思係3.01以下就可read uhd?可能3.0,2.8等等,係咪從外包裝或label只可睇到出廠日子?可唔可以睇到fw?因lg 個rom已從label已睇到係v1.03,多個白痴問題,如咁好彩搵到 3.0/3.01.fw咁佢會唔會用用下佢上網自動升級?多謝指教我咁多問題

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

brucelam1010 發表於 2018-5-9 15:22
唔該ivan ching.等我試下搵下先,asus個rom我見香港型號有BW-16D1HT “pro”喺尾,但外國forum好多都冇” ...

1.) asus 個 drive,model no 係 BW-16D1HT PRO,

2.) Asus 個外包裝好似無出廠日期,買前,最好問一問個鋪頭,但近期返那些,多數出廠日期都是 2017 年 12 月,因為我買左2個都係12 月,後來比人擦 FW

3.) 擦了 3.01 後,就算有新 FW,都唔會自動升,我月左成個幾月,都未有咁既情況。

若你有辨法搵到 3.01 FW,自己又識擦個 3.01FW,都要小心的,因為擦後,若擦壞左,唔知重有無保養。

我也聽過網上有人幫人擦Asus 這個 drive 的FW,倉師兄可以試下搵一搵,好過你自己去撞,我在這之前,大大話話買左 5, 6 個 BD drive,每一個都是 Friendly drive,但都係 FW 大新,rip 唔到,多到見到到眼冤,差的想拿去堆田。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

ivan0103 發表於 2018-5-9 16:19
1.) asus 個 drive,model no 係 BW-16D1HT PRO,

2.) Asus 個外包裝好似無出廠日期,買前,最好問一問 ...

我都好爭扎,怕買多兩個都唔啱用就好笑

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

brucelam1010 發表於 2018-5-9 16:31

買Asus 那個好的,若買返呢FW 真的太新,大不了花小小錢拿去比人擦,起碼唔會白買。
若搵唔到網上擦FW 的資料,PM我,我試下搵返早前我擦FW 的資料比你。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
brucelam1010 + 10 + 10 行俠仗義

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

ivan0103 發表於 2018-5-9 16:45
買Asus 那個好的,若買返呢FW 真的太新,大不了花小小錢拿去比人擦,起碼唔會白買。
若搵唔到網上擦FW 的 ...

好丫,唔該Ivan ching

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

brucelam1010 發表於 2018-5-9 16:31

隻lg 係可以DOWNGRADE FIRMWARE, 我之前已經做左幾隻, 方法同asus 基本相同

backup 原本個 firmware 將firmware 入面個 cal data 抽出, 再寫返入 1.01 個 firmware 入面
之後將1.01個firmware 燒入隻DRIVE 到就完成架啦.....

有問題可pm幫你set set 佢 :)

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
chopinlau + 10 + 10 正確
pac + 20 + 20

查看全部評分

Sony A1
Yamaha CX-A5100
KRELL SHOWCASE 7
KEF R200C R700 Q800DS T301
REL S/3
HTPC
i7 7700 RX480
MPC-BE madVR LAV XySubFilter AnyDVDHD

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

LG 最緊要睇是否SVC:50才是UHD friendly drives,基本唔好搵LG只需搵ASUS 2015年後生產嘅BW-16D1HT什麼尾數不需理會就可降級!
(張相是失敗機)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

brucelam1010 發表於 2018-5-9 18:33
好丫,唔該Ivan ching

我寫咗嗰降級貼。

https://post76.hk/forum.php?mod= ... 276009&mobile=2

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
brucelam1010 + 10 + 10 電腦強人,勁丫

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

michaelhk 發表於 2018-5-11 14:27
隻lg 係可以DOWNGRADE FIRMWARE, 我之前已經做左幾隻, 方法同asus 基本相同

backup 原本個 firmware 將f ...

好丫,唔該哂ching