設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jamesbond

[4K/8K電視] Skyworth 55" OLED TV 一皮有找

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

tmutsu 發表於 2018-4-15 14:04
電視有HMDI2.0,我用OPPO203都出到HDR(當然我冇專業器材CHECK真定假),但係NOW個死人盒就只食到HDMI1.4(4K) ...

咁可能淨係對應Now One 有問題!

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

打去NOW叫佢睇下,個師傅話應該猜得搞,叫我打去三叔CHECK下(因為個盒係NOW送既,當我買斷左),三叔起初又話唔係佢地問題,之後先話叫我攞去CHECK,不過因為過左保(我一年,我頂),所以會收費

結果嬲嬲地用個SPLITTER破左HDCP出試下,係就係出到3840X2160,不過得25HZ,同埋睇唔到4K內容(話我部電視冇4K解象度....)

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

tmutsu 發表於 2018-4-18 21:06
打去NOW叫佢睇下,個師傅話應該猜得搞,叫我打去三叔CHECK下(因為個盒係NOW送既,當我買斷左),三叔起初又話唔 ...

CHING 按你的描述, 很大機會是 NOW 4K BOX 的HDMI跟之前的電視做咗"握手"程序. NOW 4K BOX 只會認死之前電視的HDMI PORT. 你要駁好新的電視後, 再RESTART個NOW 4K BOX .
試試睇下得唔得?

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
tmutsu + 10 + 10 成功左!!感謝
小小Pat + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

tiggerjason 發表於 2018-3-28 20:01
多謝師兄加分。其實買呢部機,令我更加了解飛利浦的內部操作。因為係部機逼我去接觸佢地不同部門去解決問 ...

言之有理!

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

tiggerjason 發表於 2018-4-19 08:53
CHING 按你的描述, 很大機會是 NOW 4K BOX 的HDMI跟之前的電視做咗"握手"程序. NOW 4K BOX 只會認死之前 ...

感謝大大指點,成功SET好

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

tmutsu 發表於 2018-4-19 18:22
感謝大大指點,成功SET好

一天光晒

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

點知今朝開機又冇信號......

放棄,破財買個行60HZ既SPLITTER.....

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

tmutsu 發表於 2018-4-20 05:12
點知今朝開機又冇信號......

放棄,破財買個行60HZ既SPLITTER.....

不要咁快就放棄,搵到問題根源便好辦事。你的情況相信只是個HDMI 插唔實。搞搞佢應該冇事架啦

鉑金玩家

小小Pat 發表於 2018-4-12 13:35
剛剛去電腦城陳列室用隻手指測試放片 HDR DV都出到logo 驟眼睇同lLG效果差不多,  顏色要再教過 ,仲有播 ...

出到DV既應該係用緊Linux多
部機底下果個係soundbar, 咁梗係好聲過LG

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

frankiepoon 發表於 2018-4-21 01:46
出到DV既應該係用緊Linux多
部機底下果個係soundbar, 咁梗係好聲過LG  ...

我係大陸見過呢部機,條soundbar 仲要係JBL,賣九千幾人仔,睇落真係好抵玩!