設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 笑說hifi 與音樂

鑽石玩家

kl122002 發表於 2018-10-26 23:03
係因為v15 是好多後生一代的人成長都經歷過, 再遲十年 廿年, 後人只知曾是一支好針而已.
以前Shure 仲有 ...

唱針係消耗品,其實膽壽命咁長但太貴我都唔會買,何況唱針,新品唔得,shure都係自己做死自己。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

完全同意唱針是消耗品,即使MM唱頭可更換唱針,價錢是唱頭的70-80%(代用雜廠針不計)
如果每天平均聽2小時,唱針最多只有1年壽命(可能更短)
所以我也不會用太貴的唱頭(今天計4000元以下)

評分

dc903 + 50 + 50 用家心得極具參考價值

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2018-10-27 12:03
唱針係消耗品,其實膽壽命咁長但太貴我都唔會買,何況唱針,新品唔得,shure都係自己做死自己。 ...

shure 本身不只做唱針, 還有咪, 耳機等. 佢有做唱針條line, 以MM為主.
黑膠死寂的時候佢都有做, 不是以家用為主力, 而是DJ 為主要的M44-7.  同場步入DJ 針為主的還有Stanton .
現在DJ也不必卒黑膠碟, 需求比流行起的耳機少, 退市係合符營這決定.

v15 一路撐到04年因為無材料而唔做, 由1964至2004年有40年歷史, 所以依然有人講V15
在V15 講之前, 我果代人聽最多的是M3D, 當年的針皇, 也好多人用. 比起V15, 我更想要 M3D . 不過真係聞說有問題的唱頭多過正常的.
至於最後呢支M07xe, 不算最好. 不過我都有一口紀念一下.
Shure 的唱針不如Ortofon 好彩, Ortofon 被日本仔買左, 所以一直撐到今日. Stanton 就起走DJ路, 另一回事了.

Sony 說用Shure V15 轉錄以前的CBS Columbia 唱片去 ....我一直都好反對, 因為連我自己都用V15 聽過, 真係不太合口味.  動態是有, 卻沒了當中的餘韻.
所以我都是用Goldring 或Ortofon 針去聽舊CBS Columbia 黑膠.  

Goldring 是少數沒太多變化的針廠. 遲D找支1042 來聽聽.

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 我最後玩的就是V15_5_MR
dc903 + 50 + 50 報告非常詳盡

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

Shure仲有一個出左幾十年的入門唱頭,M 44-7
同埋M-55E

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-10-28 03:30
Shure仲有一個出左幾十年的入門唱頭,M 44-7
同埋M-55E

少少M55E的評論:
http://forums.stevehoffman.tv/th ... d-were-those.24459/
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

偶有發現1972年的照片, 第一張最令人懷念:
https://www.hk01.com/%E7%B4%80%E ... hk#media_id=1818988

評分

參與人數 4威望 +160 金錢 +160 收起 理由
twinggy + 10 + 10 Those were the days
CDROMRW + 50 + 50 第二幅個學生攞住個PanAm袋!
dc903 + 50 + 50 珍貴
old8woman + 50 + 50 珍貴回憶

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

最難忘記當年制水的日子

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

dc903 + 50 + 50 制水都試過 排隊排成咁就未試過.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

有很多人對聽黑膠很執著, 我自己都有一點, 不過也像很多人一樣同時對一些地方是"隻眼開隻眼閉",
炒豆....因為是名盤啊, 忍一下就算了, 轉過頭就說人家的黑膠炒豆聲不可接受
set的 唔好 .... 因為資金有限啊, 忍一下就算了, 轉過頭因為別人的奇異set法而四週說
藏量很少...因為地方有限啊, 忍一下就算了, 轉過頭別人有一張他想要而自己沒有的說笑說 "這張不外如是啊~"
所以, 聽黑膠有時真的要隻眼開, 隻眼閉, 不想看文字別看, 不想聽的聲音別聽.

....

其實一個唱盤set好了, 假設已set到完美, 其實已沒什麼可以再做, 就是放張唱片上去聽啊
卻偏是有些人要把set好了的地方加油加醋, DIY, 做自己的signature
如果造麼喜歡personal signature  , 不如去麥記買一個signature 飽好了.

...

因為自己是用Linn LP12 , 是最近年新出廠的, 雖是入門級別, 已覺不錯.
但不知為什麼的有些人老是叫我把底板取走, 找4塊木墊起
如是者做了, 人家還是熱烈地問我, "好聲嗎?"
"好...?"
不久後於是還是把tramoplin 裝回上去.

....

靈敏的唱臂 + 靈敏的唱頭 + 靈敏的唱盤是一個很組合
不過加上一個心大心細的用家就是一個很麻煩的問題,
因為旁邊的人被他煩死.

.....

我自己現用的針壓是1.5g , 偏壓是要和針壓等同才行,
問題是唱臀的偏壓設定就是因為這0.1g 而前後進退一格 ,  
原本一直用中間 (廠建議)的 ,  最後還是前一格, 輕少少(1.4g)   , 聽起來還是耳順不少.
有時這些東西就是這樣的莫名奇妙.

不過被某些自居"大師"的發現了之後又在耳邊嗡嗡叫...

.....

經濟又不好了, 黑膠又因為CAS 的超便利性而被技術性攻擊
下年會是如何? 真是令人期待.

評分

dc903 + 50 + 50 已睇完了報告 ~.~

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

有些唱盤是要落油的, 如1970年的一些唱盤PL-A45D TT, 在摩打, 唱軸之間間中要落少少油.
不過有個傻佬用了WD-40
佢家下昨晚問我點算, 我真係唔知點算...

我諗....應唔會有人用WD-40落唱盤吧?

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
CDROMRW + 40 + 40 好多人以
old8woman + 50 + 50 咁大獲

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

有位朋友說,90年代曾經有"鐳射黑膠唱盤"的出現過,用鐳射光代替唱針檢拾黑膠唱片的訉號
據說可以"完全不損耗"唱片,但不知道甚麽原因,未能在市埸流行???
但我估計(我不懂電子的,只是估計)如果不用唱頭唱針改為鐳射光,
那麼處理這些"光"訉號等於處理CD一樣,(經數碼處理???)
聲音已經大打折扣,失去玩黑膠唱片的原意,可能是它胎死腹中原因

評分

參與人數 1威望 +40 金錢 +40 收起 理由
CDROMRW + 40 + 40 好似主要係Tracking問題,無投產過!.

查看全部評分