設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: leslie8

[討論] JBL Synthesis 家庭影院研討會

白鑽玩家

leslie8 發表於 2018-3-7 13:33
講得冇錯,JBL Studio 喇叭的near field 全頻response 做到好平直,不會像現代high-end喇叭太過注重高頻 ...

Grey timber 被退休之後
k2 9900 已經冇新款入替
只可以食老本幫個箱體玩顏色
就係差呢一步
未能好似 66000
將佢re fine過度到67000

專業玩家

MDLP 發表於 2018-3-7 13:28
1400同4365市場上可能無新貨
S4700嘅質素 除咗音壓夠高之外
根本上冇可能同1400/4365 混為一談

1400/4365在北美已經停售,4367現以代替

專業玩家

MDLP 發表於 2018-3-7 13:38
Grey timber 被退休之後
k2 9900 已經冇新款入替
只可以食老本幫個箱體玩顏色

我估k2 9900有可能出改良版

白鑽玩家

leslie8 發表於 2018-3-7 13:39
1400/4365在北美已經停售,4367現以代替

其實4429/4365等之前在北美洲係冇得賣
我上網見班北美 jbl fans
要搞團購 要從日本訂
不過可能潮流改變咗 加上Harman要賣盤
呢兩年先加強返jbl synthesis在北美洲市場上宣傳
早幾年 jbl 已經停止運作一段時間
係近呢兩年前先至Re activate返
其實要睇jbl 最詳盡嘅資料
都係要去返Harman日本網站
睇套裝synthesis 就去返美國網站

專業玩家

如果有師兄想入4367,見意加腳升高7”至10“, 高頻對正耳朵水平會好一些

白鑽玩家

leslie8 發表於 2018-3-7 13:42
我估k2 9900有可能出改良版

總有機會不過唔知幾時
因為67000 都已經出咗一段長時間
理應9900 都已經有新款入替
加上 而家講緊嘅Array同LS
已經係jbl 60週年產品
依家連70週年都過埋
只係得隻4312se

白鑽玩家

leslie8 發表於 2018-3-7 13:49
如果有師兄想入4367,見意加腳升高7”至10“, 高頻對正耳朵水平會好一些

其實我都想講
不過見你冇加
唔好意思提

專業玩家

angusn812 發表於 2018-3-7 11:58
想請教下二萬元下,4312會係好選擇嗎?我離牆只有尺多,地方120尺左右

4312SE 是JBL 70周年紀念版,恕小弟未聽過其表現,相信如果鐘意聽pop, 及rock, 人聲是沒有問題的,這隻JBL 都是Front port 設計, 貼牆沒有問題。
同價位我見意師兄考慮多一隻4429,始終有JBL horn 設計,兩極伸延多少少

專業玩家

MDLP 發表於 2018-3-7 13:52
其實我都想講
不過見你冇加
唔好意思提

MDLP 兄不用唔好意思, 開這個post 就是公開討論, 互換心得,咁先至有進步

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
MDLP + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

玩得JBL
大低音同号角
怎能决一