設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] JBL Synthesis 家庭影院研討會

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

近年很多家庭影院玩家分分投入JBL喇叭作AV之用。小弟亦由MDLP兄介紹Array800前置喇叭開始玩JBL到現在仍然鐘情那中頻厚實,強到無朋友嘅強弱動態,重播live時的現場感!
小弟近日亦見有新玩家及知深前輩不段升級新JBL喇叭, 有見及此,希望在這裏開一個JBL Synthesis post 給大家分享玩JBL 喇叭經驗!
事實上超過90個percent bluray都是有JBL Synthesis系統作後期混音,如要準確還原混音師所想的聲音選擇JBL是明智之舉!
小弟剛入手4367 Studio Monitor 作兩聲道示範,將來亦會+1隻作中置用

評分

參與人數 14威望 +148 金錢 +147 收起 理由
Ep-71 + 8 + 7 超正, 一定要加分!
sharkpigyu + 10 + 10 正到爆
pac + 20 + 20 正到爆
Harry波凸 + 10 + 10
jj3380 + 10 + 10 超正, 一定要加分!
sonic76 + 10 + 10 超正, 一定要加分!
getjoe + 10 + 10
gp250 + 10 + 10
MDLP + 10 + 10
matt88p + 10 + 10 超正, 一定要加分!
wingleong + 10 + 10 超正, 一定要加分!
mark1 + 10 + 10 正到爆
wrxgc8 + 10 + 10 正到爆
komkom + 10 + 10 正到冇朋友 羨慕不已

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

寄望師兄能分析JBL s4700 4365及1400的分别 優点及決点 其望佈告

專業玩家

好多人以為Array1400好難玩, 其實要出好聲不難, 同其他JBL一樣不用離牆太多
初聽4367 Studio Monitor 便感覺到那種監聽聲無修飾的聲音, 跟1400 同800有些不同
4367 horn 咀是喇叭主箱體一部份, 而1400同800、是分開、垂直的放在音箱之上、,原則上更易做到3D立體更離箱,現實亦是如此
結象更清

Array 1400

Array 1400

黃金玩家

想請教下二萬元下,4312會係好選擇嗎?我離牆只有尺多,地方120尺左右

鑽石玩家

其實我發覺好多人對JBL有一份誤解,  會成日覺得佢係av喇叭,  當然如果你講Pro嗰啲系列,  咁樣冇錯真係純av廣播用途,  聲音講得好聽啲也較為雄壯(即係戲院感激重),  但係好多家用系列例如STUDIO,  LS,  ARRAY,  其實佢除咗睇戲, 戲院感重,  還原度高之外,  其實佢用嚟聽兩聲道絕對唔失色,  我身邊有識好多師兄本身玩開兩聲道,  有用B&W嘅,  有用elac嘅, 有用focal嘅,  仲有好多唔記得咗咩牌子,  第一次聽用av amp + Jbl 聽歌竟然話冇問題,  已經好收貨,  如果真真正正攞2ch amp推,  應該會兩個境界.   
所以絕對認同一對好嘅喇叭其實冇分av,  2ch.  

P. S 呢幾句冇得頂~
(事實上超過90個percent bluray都是有JBL Synthesis系統作後期混音,如要準確還原混音師所想的聲音選擇JBL是明智之舉!)

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
jamesb + 10 + 10 絕對認同
MDLP + 10 + 10

查看全部評分

白鑽玩家

angusn812 發表於 2018-3-7 11:58
想請教下二萬元下,4312會係好選擇嗎?我離牆只有尺多,地方120尺左右

全新二皮樓傳统三路12寸
得4319可考慮
有二手4318/4319仲抵
4312d/e就唔好諗
不過4312 4319 4318
都不是低音強橫型
主打鬆容人隐形一浸浸低頻

另外買4312se不如買4429
不過呢兩款隻低音單元
並非善男信女
需求唔一定要大火力
但要非常高質素嘅後級先發揮到

白鑽玩家

matt88p 發表於 2018-3-7 12:41
其實我發覺好多人對JBL有一份誤解,  會成日覺得佢係av喇叭,  當然如果你講Pro嗰啲系列,  咁樣冇錯真係純av ...

好多人以為自己玩JBLPro
好就真係好Pro
其實真正Pro又入得屋
算HiEnd高級嘅Pro產品
最近都要數到廿年幾前
要入屋比Pro還要Pro
就係呢個主題所講嘅Synthesis系列
JBL Synthesis 最低級嘅入場卷
已經係Studio5

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
leslie8 + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

白鑽玩家

komkom 發表於 2018-3-7 10:28
寄望師兄能分析JBL s4700 4365及1400的分别 優点及決点 其望佈告

1400同4365市場上可能無新貨
S4700嘅質素 除咗音壓夠高之外
根本上冇可能同1400/4365 混為一談
買得S4700 不如加多少少考慮 4367
兩款用相同嘅低音單元
但高/中音技術及質素都相差好遠

專業玩家

matt88p 發表於 2018-3-7 12:41
其實我發覺好多人對JBL有一份誤解,  會成日覺得佢係av喇叭,  當然如果你講Pro嗰啲系列,  咁樣冇錯真係純av ...

講得冇錯,JBL Studio 喇叭的near field 全頻response 做到好平直,不會像現代high-end喇叭太過注重高頻伸展及提高其分析力,中頻往往凹陷。
JBL Synthesis 由其是DD67000, K2 9900 及 4367 Studio monitor 絕對可以列入high end 名單, 如果不好聲,只好怪房間及擺位未做到最好!