設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: komkom

[討論] 勁吹JBL風

白鑽玩家

komkom 發表於 2018-3-7 20:45
照道理 冇理由有生意都唔想做嘅 但是随便 怎可能會好聲 怎可能發揮喇叭的特性
...

反正無得賣
如果講得太迫白
我怕出咗到旺角

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

正如師兄所言 為何唔去親身聽下1400 但ㄧ聽之下 以ㄧ隻l4寸单元喇叭 低频完全冇衝擊力 不知道是否用合併機的關係 相比之下 590買了约三个多星期 在還未煲熟的情況下 高音的通透度比不上1400 但590的中频 人聲厚度很好 低頻的量及下谮力 及衝擊力都非常到位 在590和1400的价錢 相差好幾倍價錢之下 問自己 為何還要考慮更貴的形号而低频没有衝擊力的喇叭

白鑽玩家

komkom 發表於 2018-3-7 23:54
正如師兄所言 為何唔去親身聽下1400 但ㄧ聽之下 以ㄧ隻l4寸单元喇叭 低频完全冇衝擊力 不知道是否用合併機 ...

其實師兄已經買咗590
我覺得可以安心用落去
自己啱聽合眼缘便可以
至於1400嘅真正實力
亦無需去刻意考究
或者可以問下你熟識嗰位一陽子師兄
佢都有去家訪過一位
玩array1400好衰聲嘅玩家

或許我同你都有同一樣心態
我去我朋友 度聽 4365及DD67000
我都覺得佢哋啲低音衝擊力
遠遠比不上array1400
如此推斷 control X
應該比 studio5 更具殺傷力

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

呢期咁興講jbl嘅

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
matt88p + 10 + 10 正到爆

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2018-3-8 02:28
其實師兄已經買咗590
我覺得可以安心用落去
自己啱聽合眼缘便可以

大師説对的 590已非常满意 但是想找对較大低音單元喇叭做前置 JBL價錢相差不多的 只有1400或4700 當試聽过1400非常失望 低频完全冇衝擊力 可能是店舗調較上出错而引至 心想590只不过是JBL平價形号 在使用短短的幾个星期中 低频下谮力 量感 特別是衝擊力 帶給小弟有意想不到的驚喜

鑽石玩家

komkom 發表於 2018-3-8 20:32
大師説对的 590已非常满意 但是想找对較大低音單元喇叭做前置 JBL價錢相差不多的 只有1400或4700 當試聽 ...

當師兄知道1400真正威力, 你就會明白590遠遠追唔上, 唔好話1400, 講低頻衝擊力,  就算array 1000都已經贏590幾條街,  如果師兄真係買咗一對1400返屋企, 而你又已經用咗590一段時間, 我夠膽寫包單你一開聲會問點解爭咁遠??
當然都要真心講, 計價位, 590真係揪贏好多喇叭,  尤其是睇戲計.  

鉑金玩家

價位唔同 點比呀

鑽石玩家

buji 發表於 2018-3-8 20:54
價位唔同 點比呀

Yes,  所以根本冇得比,  但係如果論cp,  590 爆燈!!
590絕對係一對絕世好喇叭,  如果萬零蚊budget,  我都一定揀佢,  呢個價位計睇戲根本冇人抽贏佢!!  試過就知佢有幾屈機!!!!!  

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

大師説对的 590已非常满意 但是想找对較大低音單元喇叭做前置 JBL價錢相差不多的 只有1400或4700 當試聽 ...

首先想問師兄一個問題, 你相信以PURE MODE 2聲道1400既低音可以令到700尺既屋有地動山摇既感覺?

1400有如Turbo車咁, 冇返咁上下既油量(POWER)喂飽佢, 你係永遠唔會知佢既實力係點...........

記得之前就咁用合併機推1400時, 確係如CHING所講低音冇咩沖激力, 高音吉耳.  但之後喂飽左佢之係..........一試13hrs 2:30分果段開始, 你就明佢可以有幾咁痴Q線~~   

低音既出力唔只沖激力, 最重要係有種好強既壓力包圍力感同大動態申延, 3百多尺廳都可以好輕鬆應付......

當然各人有各人既喜好, 我唔會話1400會比590好幾多. 但以AV喇叭價錢里講, 590又真係幾易入屋!~

好認同大師所講
"其實師兄已經買咗590, 我覺得可以安心用落去, 自己啱聽合眼缘便可以, 至於1400嘅真正實力, 亦無需去刻意考究"

好有深度
JBL 喇叭

白鑽玩家

好高興師兄試到1400唔啱仲要係咁嘅賽果
如果唔好彩試啱話賣都唔知去邊畀件貨你
依家可以一條心盡情享受590唔洗心思思
就算有貨亦可以留比下位心頭好師兄