設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: komkom

[討論] 勁吹JBL風

白鑽玩家

komkom 發表於 2018-3-2 20:02
真不敢相信JBL 旋風式的吹襲 各師兄再升級都係jbl 更高级系列 真係佩服兼羨慕 ...

其實無話旋唔旋風的 ,聽過適合自己便可 ,方間有很多喇叭牌子或者更好也未定,衹是小去接觸吧 !

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

wman 發表於 2018-3-2 22:41
其實無話旋唔旋風的 ,聽過適合自己便可 ,方間有很多喇叭牌子或者更好也未定,衹是小去接觸吧 ! ...

一般消費者 冇可能多方面去試各種牌子 因市面牌子太多 算自己喜歡亦未必能試到 JBL能给大多數人歡迎接受 一定有其存在優點 如波凸師兄已用開4365大如雪櫃的怪獸喇叭 都要再换上 頂級如K2 9900 可想而知JBL有其 獨特優點 係可以理喻的 有機會一定要家訪 見識見識

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
matt88p + 10 + 10 超正, 一定要加分!

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

自己覺得睇戲嘅野係快狠準才是首要,靚唔靚聲係其次,選jbl大路唔會玩錯吧!真係對聽歌有要求⋯⋯玩多套吧

白鑽玩家

komkom 發表於 2018-3-2 23:46
一般消費者 冇可能多方面去試各種牌子 因市面牌子太多 算自己喜歡亦未必能試到 JBL能给大多數人歡迎接受  ...

波凸都係2ch友
所以咪話JBL淨係AV
另一個角度.......一對快狠準嘅AV喇叭又無理由唔識播歌

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2018-3-3 02:59
波凸都係2ch友
所以咪話JBL淨係AV
另一個角度.......一對快狠準嘅AV喇叭又無理由唔識播歌

在过年前家訪波凸師兄 眼見的全部高级音樂器材 內中包括两聲道CD 黑膠唱盤 心想這是一套聽歌用的超級组合 聽歌ㄧ流 但没想到看電影的音效更另小弟驚奇萬分 在大音壓下 激起的氣流 風從四方八面吹襲皇帝位 坐在梳化上所感受嘅震盪 根本不需要加上震子 心想可能喇叭 全用上大單元的關係 JBL 4365 15寸单元 叧两隻老秦18寸十仔 看電影的感受 簡直係現場一樣 誰説聽音樂的器材不適用玩AV 又或AV的器材不適用聴音樂 相信最重要個人的調教功力

評分

matt88p + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

玩開jbl的人大多返唔到轉頭!就算升級都繼續用返jbl,尤其日本最多jbl fans,無他嘅!聽慣咗該牌子聲底喜歡就是……一世都用jbl都冇問題㗎!

評分

matt88p + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kitman688 發表於 2018-3-3 12:21
玩開jbl的人大多返唔到轉頭!就算升級都繼續用返jbl,尤其日本最多jbl fans,無他嘅!聽慣咗該牌子聲底喜歡就 ...

小弟之前也用过 约5至6欵歐美座地喇叭 但從未用过JBL的牌子 這次因好奇心 試用平價590系列 初用時设有驚喜 什之有点失望 但經過约十多天的煲练 轉接駁bi-amp.再配搭轉换ㄧ些線材 慢慢開始有少少驚喜 驚喜的原因是 ㄧ对如此平價喇叭 能有這般的質素 真令我驚訝 對JBL另眼相看

白鑽玩家

呢對590真係唔係一對'純AV喇叭
增經與貴十幾倍B&W800D2同場作2ch比較
剛開箱590音場、氣勢及現場感有過而無不及
不過高頻伸延及分析力又不能同鑽石高音比
但新喇叭一般都要以年計時間煲練

至於是否須要bi amp還看後級質素及連同成本考慮

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2018-3-3 14:28
呢對590真係唔係一對'純AV喇叭
增經與貴十幾倍B&W800D2同場作2ch比較
剛開箱590音場、氣勢及現場感有過而無 ...

小弟现用两部後级 並不是名牌產品 而是老秦7250十5400两部後级 輸出功率不同 可給我自由配搭 现試用5400 400w較大功率用bi-amp去推動JBL590 現階段可有少少驚喜

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果2CH聽歌計, 4307有10寸低音係咪會好過4306?