設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Alman

[喇叭線] 再檢閱一下DIY 喇叭線(包括紫銅線)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

等report.

白鑽玩家

leo 兄:

花了昨日時間用唔同引線摺法測試紫銅線, 最後接上 190v BGT 去煲, 好快出報告也

鉑金玩家

白鑽玩家

令人無話可說的紫銅線。。。。

生勾勾的紫銅線取代 Duelund 油絲電池線開線: 高音有D拆及暗, 音色乾,但係聽多咗嘢 (或者有D演奏唔同咗)!搞到幾首歌要重覆播放去確定, 真係咁勁?又把 引線接BGT, 電池盒等去試下有無分別。  總言之, 把引線接190 VBGT盒的聲最合意(此BGT正是接紫銅喇叭線), 並發覺好快紫銅D聲已經順番。 期間駁返Duelund 去比較, Duelund 會音色細緻DD, 但分析力等一D都贏唔到紫銅。琴晚開始一直駁190V BGT, 到今晚 再試紫銅,用平時試音CD, 神聖牛: 點解咁鬼平嘅線會出到好似Duelund 的效果? 佢比Duelund 更佳的地方係敲擊樂器尾音更現及有肉,演奏更活。

仲未係戲肉, 因為未煲夠。 以前整過紫銅RCA線, 去唔到這個表現, 唔通同今次集大成有關?為進一步求證, 準備用對Neotech UPOCC silver 配古河RCA頭 同紫銅AB一下。

接GG前級

接GG前級

後級

後級

190VBGT

190VBGT

挑戰者

挑戰者

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
leojai + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

看各位師兄做線好像很易,但當我做時就雞手鴨腳。

請問準備用teflon tape將紫銅包成一束前,須要把紫銅扭在一起嗎?
還是只須並在一起就OK呢?完成两極後才扭在一起?

最後入蕉插或义時,係咪要將紫銅扭埋才插入?

白鑽玩家

扭在一起的好處是減少vibration。但 正極負極各扭一束,兩者再扭埋時線身變粗 , 同埋容易有空隙。

如無記錯, 小弟以前係把一極以tape扎實(要好實), 然後將兩極扭埋再用teflon tape扎好。

最後入蕉插或义時,係咪要將紫銅扭埋才插入?------》 可以不扭。

白鑽玩家

紫銅 Vs 老tech UPOCC silver 訊號線

兩線輪流播相同曲目, 即時比較。 老tech勝紫銅: 在於高音開放DD (只是DD ), 音場較前因此好似聽多咗內涵 (要好留心先聽到)。 年前整好老tech都嚟過一次各線的切磋, 印象中老tech唔係好似今次咁好表現。 可能今次tune 咗套機(如用了GG前級), 加埋接咗紫銅喇叭線電線有利對佢的發揮。 無論如何, 兩者價錢相差咁遠 (老tech UPOCC silver 幾廿蚊美金一呎Vs 紫銅兩蚊美金廿幾呎, 無得比), 紫銅雖敗猶榮了 。 小弟會繼續煲佢等佢成仙先得 。 或者今次紫銅的例子可以印證geometry 等等的效果。

話時話, 今次比紫銅搞到心搖搖如玄徵, 諗住用所剩的20 同 18 awg, 打造條線(集大成嘅)比cd player 。。。。。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jamesc138 + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

鉑金玩家

將數條紫銅扭埋做成一束,難度好高!我都係唔扭算啦

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

今日終於要為整線做功課,本來想搵返alman兄以前整線既post進修下
可惜之前好多帖既相已經睇唔到,,喇叭線愈粗愈好,但原來rca線唔駛用太多線芯
請教Alman兄,rca線正負極粗幼唔同既原因係點解呢??

另外,Alamn兄你用緊隻mineral oil香港應該搵唔到?
會唔會有差唔多既代替品介紹下呢???

差d唔記得,,rca引線就咁焊接去屏蔽網就得??

白鑽玩家

johnnykut 發表於 2018-1-14 00:59
今日終於要為整線做功課,本來想搵返alman兄以前整線既post進修下
可惜之前好多帖既相已經睇唔到,,喇叭線 ...

rca線正負極粗幼唔同既原因係點解呢?

有理論提出較粗的線(大awg)做迴路有助低頻的效果。所以有 diy織線教人用一正兩負。 以前看過網上產品用兩負(18awg)繞著一正(24awg)。 小弟覺得以前大都太守規矩, 依家diy好處就是自己多樣嘗試。

另外,Alamn兄你用緊隻mineral oil香港應該搵唔到?

估計應可在藥房買到。 小弟亦是購自本地藥房 (for relief of constipation,a kind of oil by-products)
代替品可用車衣機的潤滑油? 網上教人整油浸線大都是這類油。

rca引線就咁焊接去屏蔽網就得?
Yes. 但不用再焊接RCA頭。